Αρ. Πελώνη: Μόνο αν ανοίξουν στον εμβολιασμό όλες οι ηλικιακές ομάδες έχει νόημα η συζήτηση για αποκλειστικά προνόμια των εμβολιασμένων

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 10 Μαΐου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Ξεκινώντας την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε: «Η ανάκαμψη που θα ακολουθήσει την περιπέτεια της πανδημίας πρέπει να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Να αποβλέπει σε περισσότερες και καλύτερες δουλειές αλλά και σε λιγότερες ανισότητες με καταπολέμηση των διακρίσεων».
Στη συνέχεια σχετικά με τα εμβόλια συμπλήρωσε «σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός στήριξε την πρόταση για την προσωρινή άρση των πνευματικών δικαιωμάτων των πατεντών των εμβολίων, όπως είχε κάνει ήδη από τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2020, προκειμένου να παραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα εμβόλια και να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στις αναπτυγμένες και στις αναπτυσσόμενες χώρες».
«Η συζήτηση για αποκλειστικά προνόμια των εμβολιασμένων δεν έχει νόημα παρά μόνο αν ανοίξουν στον εμβολιασμό όλες οι ηλικιακές ομάδες» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Παράλληλα είπε ότι οι ανακοινώσεις που σχετίζονται είτε με την χρήση των sms, την διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας κλπ θα γίνουν την Τετάρτη αφού επαναξιολογηθεί η κατάσταση.
Astra Zeneca εμβόλια
Η κ. Πελώνη επισήμανε ότι οι δεύτερες δόσεις των συμπολιτών μας που εμβολιάζονται με Astra Zeneca είναι όλες εξασφαλισμένες και είπε ότι προς το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες και τα πρωτόκολλα για το άνοιγμα του τουρισμού από τον υπουργό Τουρισμού.
Αναφερόμενη στα self test η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι τα δωρεάν self test που δίνονται αυτή τη στιγμή σε συγκεκριμένες πολύ μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων, είναι ένα πρωτοποριακό εργαλείο που χρησιμοποίησε πρώτη η ελληνική κυβέρνηση, για να μπορέσει να επανεκκινήσει σταδιακά οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες. «Με αυτό το εργαλείο ανοίγουν σήμερα όλα τα σχολεία της χώρας, αυτό το εργαλείο εφαρμόζεται στον ιδιωτικό τομέα σε σειρά δραστηριοτήτων και στους δημοσίους υπαλλήλους. Και οι επιχειρήσεις έχουν ευθύνη για την υγεία και τη μη διασπορά του κορονοϊού στις επιχειρήσεις και οφείλουν να φροντίζουν για την υγεία και τη ασφάλεια των εργαζομένων» είπε.
Σε ερώτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών είπε ότι τα ποσοστά εμβολιασμού στους γιατρούς είναι πάνω από 85% και στους νοσηλευτές περίπου 63% σημειώνοντας ότι η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς θα γίνει τον Σεπτέμβριο.