Αντιγριπικό εμβόλιο: Ποιοι πρέπει να το κάνουν, τι ισχύει για τα παιδιά

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 28 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΛΛΑΔΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,

Τι ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού για τις ομάδες που βρίσκονται σε προτεραιότητα εμβολιασμού, εν μέσω δεύτερου κύματος πανδημίας.
Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως σήμερα εγκαινιάζεται η περίοδος πρόληψης της γρίπης.
Οπως είπε, «πάντα είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε τις διακυμάνσεις των ιών που έρχονται και να ακολουθήσουμε τα κατάλληλα εμβόλια στους κατάλληλους πληθυσμούς για να ανταπεξέλθουμε στα προβλήματα».
Η κα Θεοδωρίδου σημείωσε πως φέτος υπάρχει ιδιαιτερότητα ο εμβολιασμός της γρίπης να γίνεται παράλληλα με την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, προσθέτοντας πως «σε κανένα μέρος του κόσμου η συνύπαρξη αυτών δύο λοιμώξεων δεν έχει μεταβάλει τα προγράμματα του εμβολιασμού».
Αναφερόμενη στις διάφορες προσεγγίσεις που ακολουθούνται για τους εμβολιασμούς σε διαφορετικές χώρες και ηπείρους, η κα Θεοδωρίδου εξήγησε πως στη χώρα μας, σε προτεραιότητα -ιδίως φέτος- βρίσκονται οι ομάδες αυξημένου κινδύνου που αναφέρονται λεπτομερώς στην εγκύκλιο που έχει δημοσιευτεί.
Τι ισχύει για τα παιδιά
Η ίδια διευκρίνισε πως για τα παιδιά ισχύουν οι ίδιες συστάσεις.
«Εμβολιάζονται τα παιδιά που είναι ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και εμβολιάζονται και παιδιά υγιή όταν στο περιβάλλον τους υπάρχει ένα μωρό λίγων μηνών, κάτω των έξι μηνών, ή άλλο άτομο που είναι ευάλωτο, αλλά δεν μπορεί να εμβολιαστεί» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κικίλιας: «Εξασφαλίσαμε 4,2 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια»
Οπως ανέφερε λίγο νωρίτερα ο υπουργός Υγείας, από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά θα αρχίσει ο εμβολιασμός «κατά κύριο λόγο» των ευπαθών ομάδων, προκειμένου, όπως τόνισε, «να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας». Εκανε γνωστό ότι για το 2020 έχουν εξασφαλιστεί 4,2 εκατομμύρια εμβόλια κατά της γρίπης και υπογράμμισε ότι ασθενείς με χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά.
Ζήτησε για άλλη μία φορά την αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως είναι η χρήση μάσκας και το πλύσιμο των χεριών.
«Περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά πρέπει όλοι να επιδείξουμε σοβαρότητα» τόνισε, σημειώνοντας ότι ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος και με την πανδημία του κορονοϊού.
Πηγή: Sputniknews