13 C
Athens
Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑντέχουμε γιατί μέσα από μια αποτελεσματική διακυβέρνηση υπεραποδίδει η οικονομία μας

Αντέχουμε γιατί μέσα από μια αποτελεσματική διακυβέρνηση υπεραποδίδει η οικονομία μας

«Οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την οικονομία μέσα στο περιβάλλον των πρωτόγνωρων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κρίσεων παρουσιάζουν δύο όψεις: από τη μια τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία μας έχει αποκτήσει πολύ γερά θεμέλια και καταγράφει εξαιρετικά θετικές επιδόσεις χάρις στο άρτια δομημένο εξαρχής σχέδιό μας και την επαγγελματική από την πλευρά της κυβέρνησης υλοποίησή του. Κι από την άλλη οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις ροές και τις τιμές του φυσικού αερίου δείχνουν να επιφυλάσσουν έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα για όλη την Ευρώπη», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Οι δύο αυτές παραπληρωματικές όψεις είναι η βασική αιτία που η Ελλάδα αντέχει και δεν έχει συνθλιβεί στις Συμπληγάδες των τεράστιων διεθνών πιέσεων. Αντέχουμε γιατί μέσα από μια σταθερή και αποτελεσματική διακυβέρνηση υπεραποδίδει η οικονομία μας. Ειδάλλως μια χώρα σαν και μας στη μεταμνημονιακή περίοδο θα είχε γονατίσει», τόνισε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, δηλαδή τις άμεσες ξένες επενδύσεις που κατέγραψαν πέρυσι την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας 20ετίας, τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών που σημείωσαν το 2021 ιστορικό ρεκόρ, τον κύκλο εργασιών στο σύνολο των επιχειρήσεων που παρουσίασε αύξηση το πρώτο εξάμηνο του 2022 κατά 32% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, τη μείωση του ποσοστού ανεργίας που ήταν στα 12,1% τον Ιούνιο και οι εργαζόμενοι φθάνουν τα 4,2 εκατομμύρια, η υψηλότερη ένδειξη από τον Φεβρουάριο του 2011. «Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 8,4% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο και βέβαια όπως είναι γνωστό σε όλους ο Τουρισμός έχει επιστρέψει πολύ δυναμικά, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έφθασαν τα 2,6 δισεκ ευρώ τον Ιούνιο του 2022 και τα 5,1 δισεκ ευρώ σε επίπεδο εξαμήνου».
Υπογράμμισε ότι η πορεία αυτή μας δίνει τα όπλα για να αντέχουμε. Επανέλαβε ωστόσο ότι την ίδια στιγμή το διεθνές περιβάλλον σκεπάζουν σύννεφα που προοιωνίζουν έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα. Αναφέρθηκε στα λόγια του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο ότι η Ρωσία επιτίθεται συνολικά πλέον στην Ευρώπη με όπλο το φυσικό αέριο, με τις τιμές του να είναι δεκαπλάσιες σε σχέση με την αρχή της κρίσης εκτινάσσοντας μαζί και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και τροφοδοτώντας πρωτόγνωρες πληθωριστικές πιέσεις.
Για την εκτίμηση των προοπτικών που διαγράφονται και τη λήψη αποφάσεων αποφασίστηκε ήδη έκτακτη σύνοδος υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 9 Σεπτεμβρίου ενώ η Επιτροπή εργάζεται για μια επείγουσα παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είπε, και υπενθύμισε τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού για τη λήψη μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τις συγκεκριμένες προτάσεις που είχε διατυπώσει.
«Σε εθνικό επίπεδο η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να υψώνει αναχώματα στις αυξήσεις ώστε να ανακουφίσει σε ένα βαθμό την πίεση στην καθημερινότητα της ζωής των πολιτών», τόνισε ακολούθως ο κ. Οικονόμου με αναφορά σε μέτρα που έχουν ληφθεί για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και τη γενικότερη στήριξη στην κοινωνία έναντι της ακρίβειας.
Είπε στη συνέχεια ότι «οι πόροι όμως δεν είναι ανεξάντλητοι και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν η Πολιτεία σήμερα είναι σε θέση να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος το οφείλει και στη συνετή πολιτική, η οποία αύξησε τον δημόσιο πλούτο της χώρας. Συνεπώς όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός τα μέτρα θα είναι μετρημένα και ζυγισμένα έτσι ώστε οι πρόσκαιρες ανάγκες να μην ναρκοθετήσουν τις εθνικές προτεραιότητες».
Υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση «απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και η ανακούφιση των πολιτών στο μέγιστο δυνατό βαθμό».
Συνεχίζοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο Μεταναστευτικό και συγκεκριμένα στην υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο. Είπε πως ο υπουργός ο κ. Μηταράκης καταθέτει σήμερα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφορά με τα στοιχεία που αφορούν τόσο την είσοδο των 38 μεταναστών από τον Έβρο το Δεκαπενταύγουστο όσο και τις αναφορές για το νεκρό παιδί. Σχετική ενημέρωση έγινε και χθες στη Βουλή και αυτό γιατί από την ανάλυση των έως τώρα δεδομένων προκύπτουν όπως τόνισε, «σημαντικές ανακολουθίες». Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα σχετικά στοιχεία που μαζί με άλλα τίθενται στη διάθεση της Δικαιοσύνης.
Υπογράμμισε πως απώλεια ζωής επί ελληνικού εδάφους δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία πηγή, από κανένα στοιχείο στη συγκεκριμένη περίπτωση και μέμφθηκε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ως ανεύθυνη αλλά και εθνικά επιζήμια.
Κλείνοντας αναφέρθηκε στο ότι ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα εγγραφής σε προσωπικό γιατρό για τους πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους στις περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου.
Αναλυτικά κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε:
«Χωρίς τις επιδόσεις της πολιτικής μας, η χώρα δεν θα είχε ελπίδα»

Οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά στην οικονομία, μέσα στο περιβάλλον των πρωτόγνωρων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κρίσεων, παρουσιάζουν δύο όψεις. Από τη μια τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία μας έχει αποκτήσει πολύ γερά θεμέλια και καταγράφει εξαιρετικά θετικές επιδόσεις, χάρη στο άρτια δομημένο εξαρχής σχέδιό μας και την επαγγελματική από την πλευρά της κυβέρνησης υλοποίησή του. Και από την άλλη οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις ροές και τις τιμές του φυσικού αερίου που δείχνουν να επιφυλάσσουν έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα σε όλη την Ευρώπη. Οι δύο αυτές παραπληρωματικές όψεις είναι η βασική αιτία που η Ελλάδα αντέχει και δεν έχει συνθλιβεί στις συμπληγάδες των τεράστιων διεθνών πιέσεων. Αντέχουμε γιατί μέσα από μια σταθερή και αποτελεσματική διακυβέρνηση υπεραποδίδει η οικονομία μας. Ειδάλλως, μια χώρα σαν και εμάς, σε μεταμνημονιακή περίοδο, θα είχε γονατίσει.
Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση στη χώρα μας επισημαίνεται ότι:
-Οι άμεσες ξένες επενδύσεις, το 2021 ανήλθαν σε 4,8 δισ. ευρώ, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας εικοσαετίας και η ανοδική πορεία τους συνεχίστηκε και το πρώτο εξάμηνο του 2022, φτάνοντας τα 4,3 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν, ήδη, στο 86% των ξένων επενδύσεων του συνόλου του 2021.
-Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σημείωσαν το 2021 ιστορικό ρεκόρ που ανήλθε στα 74,3 δισ. ευρώ, με την καλή πορεία τους να συνεχίζεται και στο πρώτο εξάμηνο του 2022, αφού ήδη έχουν ξεπεράσει τα 45 δισ. ευρώ. Πλέον, οι εξαγωγές αποτελούν το 40% του Α.Ε.Π. της χώρας, διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας.
-Στο σύνολο των επιχειρήσεων ο κύκλος εργασιών το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανήλθε σε 203 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 32% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, που τότε ήταν 153 δισ. ευρώ.
-Το ποσοστό ανεργίας ήταν στο 12,1% τον Ιούνιο. Οι απασχολούμενοι συνεχίζουν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, φτάνοντας πλέον τα 4,2 εκατ. (η υψηλότερη ένδειξη από το Φεβρουάριο του 2011).
-Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 8,4% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο.
-Και βέβαια -όπως είναι σε όλους γνωστό- ο τουρισμός επέστρεψε πολύ δυναμικά και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έφτασαν τα 2,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2022 και τα 5,1 δισ. ευρώ σε επίπεδο εξαμήνου.
Η πορεία αυτή μας δίνει τα όπλα για να αντέχουμε. Χωρίς τα χρήματα από την οικονομία, χωρίς τις επιδόσεις της πολιτικής μας, η χώρα δεν θα είχε ελπίδα.
Σύννεφα στο διεθνή ορίζοντα προμηνύουν δύσκολο χειμώνα
Την ίδια στιγμή το διεθνές περιβάλλον σκεπάζεται από τα μαύρα σύννεφα, που προοιωνίζουν έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα. Η Ρωσία -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Υπουργικό Συμβούλιο- επιτίθεται συνολικά πλέον στην Ευρώπη, με όπλο το φυσικό αέριο. Οι τιμές του έχουν αυξηθεί κατά 1.000%, είναι δέκα φορές υψηλότερες από ό,τι ήταν πριν ξεκινήσει η κρίση, εκτινάσσοντας μαζί και το κόστος του ρεύματος, τροφοδοτώντας με τον τρόπο αυτό και πρωτόγνωρες πληθωριστικές πιέσεις.
Για την εκτίμηση των προοπτικών που διαγράφονται και τη λήψη αποφάσεων αποφασίστηκε ήδη έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 9 Σεπτεμβρίου, ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Επιτροπή «εργάζεται τώρα για μια επείγουσα παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».
Πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού για ευρωπαϊκή λύση
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο με επιστολές του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και με παρεμβάσεις του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έχει προτείνει εδώ και καιρό σειρά μέτρων, ανάμεσα στα οποία η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, η κοινή προμήθεια φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου.
Ανάμεσα στα άλλα:
– Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 9 Μαρτίου, αναφερόταν στην «αυξανόμενη οικονομική απειλή που αφορά την χονδρική αγορά φυσικού αερίου», υπογράμμιζε πως «θα πρέπει άμεσα και αποφασιστικά να αντιμετωπίσουμε το θέμα, ώστε να αποτρέψουμε επιπλέον κόστος στις ζωές των πολιτών και στις οικονομίες των κρατών-μελών» και ζητούσε κοινή παρέμβαση προτείνοντας έξι μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου και του ρεύματος.
– Την ανάγκη για ευρωπαϊκή λύση σε ένα πρόβλημα που είναι πανευρωπαϊκό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου. Σημείωσε, μάλιστα, τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταθέσει προτάσεις για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και για το πώς θα διορθωθεί αυτή η στρέβλωση: Μια πανάκριβη τιμή φυσικού αερίου να καθορίζει ουσιαστικά την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, ασχέτως αν αυτή παράγεται από το φυσικό αέριο ή από άλλες πολύ φθηνότερες πηγές.
– Λίγο αργότερα, 7 Απριλίου, στη συνάντησή του με την Επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε., ο πρωθυπουργός ανάμεσα στα άλλα τόνιζε: «Όλες οι επιλογές πρέπει να τεθούν στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Και, φυσικά, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αποσυνδέσουμε γρήγορα τις τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας».
Η κυβέρνηση υψώνει αναχώματα στις αυξήσεις
Σε εθνικό επίπεδο η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι και ξέρει και μπορεί να υψώνει αναχώματα στις αυξήσεις, ώστε να ανακουφίσει σε ένα βαθμό την πίεση στην καθημερινότητα. Το είπε, το έκανε και εξακολουθεί να το κάνει στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Η στήριξη προς την ελληνική κοινωνία το Σεπτέμβριο φτάνει το 1,9 δισ. ευρώ. Οι πόροι, όμως, δεν είναι ανεξάντλητοι και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν η Πολιτεία σήμερα είναι σε θέση να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, το οφείλει και στη συνετή πολιτική, η οποία αύξησε το δημόσιο πλούτο της χώρας. Συνεπώς, -όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός- τα μέτρα θα είναι μετρημένα και ζυγισμένα, έτσι ώστε οι πρόσκαιρες ανάγκες να μην ναρκοθετήσουν τις εθνικές αναγκαιότητες. Σε κάθε περίπτωση απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και η ανακούφιση των πολιτών στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Ήδη -σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel- η Ελλάδα έχει διαθέσει τα περισσότερα χρήματα μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ (ως ποσοστό του ΑΕΠ της) για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ακρίβεια της ηλεκτρικής ενέργειας.
Για την υπόθεση των 38 στον Έβρο – «Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να δέχεται πλήγματα χωρίς να ευθύνεται»
Θέλω να υπογραμμίσω ότι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, καταθέτει σήμερα στις 12 στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφορά με στοιχεία που αφορούν τόσο την είσοδο των 38 μεταναστών από τον Έβρο τον Δεκαπενταύγουστο, όσο και τις αναφορές για το νεκρό παιδί. Σχετική ενημέρωση έγινε και χθες στη Βουλή. Και αυτό διότι από την ως τώρα έρευνα και ανάλυση των δεδομένων, προκύπτουν σημαντικές ανακολουθίες. Ανάμεσα στα άλλα -όπως ανέφερε ο υπουργός στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής- εντοπίστηκαν τα παρακάτω στοιχεία, τα οποία τίθενται για διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη:
-Οι 38 έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από την νησίδα, -το οποίο παρουσιάστηκε από βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι- το οποίο όπως οι ίδιοι λένε γυρίστηκε στις 15 Αυγούστου. Όμως, όπως κατέθεσαν οι ίδιοι, πέρασαν στις 14 Αυγούστου το πρωί στην ελληνική όχθη. ‘Αρα διέδιδαν ότι είναι εγκλωβισμένοι, ενώ είχαν φύγει. Πώς έφυγαν; Με μια βάρκα που κάποιος τυχαία τους έδωσε για να περάσουν απέναντι;
-Στο βίντεο μίλησαν για σοβαρά ζητήματα υγείας, τα οποία, όμως, δεν επιβεβαιώθηκαν κατά την εξέτασή τους από ελληνικές υγειονομικές αρχές
-Τέλος, μεγάλα κενά, ασάφειες , αντιφάσεις, αλλά και πολλά παράλογα πράγματα υπάρχουν και για τη συζήτηση περί απώλειας ζωής ενός παιδιού.
Μετά όλα αυτά, η διερεύνηση των γεγονότων από την ίδια τη Δικαιοσύνη καθίσταται επιτακτικά αναγκαία, καθώς εδώ και πάνω από μισό μήνα η χώρα μας διασύρεται στο εξωτερικό με παντελώς αβάσιμους ισχυρισμούς. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονταν ότι οι μετανάστες παρέμεναν αβοήθητοι και ότι πέθανε ένα παιδί σε ελληνικό έδαφος, την ώρα που απώλεια ζωής επί ελληνικού εδάφους δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία πηγή, από κανένα στοιχείο. Αποκαλυπτικό της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι και το γεγονός ότι οι ευρωβουλευτές του, κ. Κούλογλου και κ. Αρβανίτης, κατέθεσαν προς τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερώτηση με θέμα «Νέα τραγωδία στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Νεκρή 5χρονη παραμένει άταφη». Κατέληγαν, μάλιστα με το ερώτημα «τι πρόκειται να κάνει η Ε.Ε για να διακοπεί η, κατά παράβαση κάθε διεθνούς νομιμότητας και θεμελιωδών δικαιωμάτων, πρακτική των pushbacks στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, που συνεχίζεται παρά τη διεθνή κατακραυγή;».
Ενώ οι μετανάστες κατηγορούσαν τις τουρκικές Αρχές ότι εκείνες τους οδήγησαν στον Έβρο με τη βία, ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετούσε την τουρκική προπαγάνδα και έστρεψε τα βέλη του εναντίον της χώρας μας. Και αυτό δεν είναι απλά ανεύθυνο. Είναι και είναι εθνικά επιζήμιο. Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να δέχεται πλήγματα χωρίς να ευθύνεται. Το εθνικό κεφάλαιο είναι πολύτιμο και δεν πρέπει να σπαταλάται για μικροκομματικά παιχνίδια.
Εγγραφή στον Προσωπικό Γιατρό και για τις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου
Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω ότι ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα εγγραφής σε Προσωπικό Γιατρό για τους πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου. Έτσι και με δεδομένο ότι για όλες τις άλλες Περιφέρειες έχει ανοίξει από την 1η Αυγούστου, η πλατφόρμα είναι πλέον διαθέσιμη για όλους τους πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
Η εγγραφή σε προσωπικό γιατρό πραγματοποιείται ηλεκτρονικά είτε από τον πολίτη, μέσω της πλατφόρμας εγγραφής πολιτών, είτε από το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των δημόσιων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή τους προσωπικούς γιατρούς.
Σημειώνεται ότι οι πολίτες μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα τον προσωπικό γιατρό τους από όσους συμμετέχουν στο σύστημα και στην περιοχή όπου διαμένουν. Οι υπηρεσίες που θα έχουν θα είναι δωρεάν. Έτσι θα πραγματοποιούν επισκέψεις, θα συνταγογραφούν τα φάρμακα τους, θα παίρνουν κατευθύνσεις, παραπεμπτικό για την επόμενη κίνηση στο Σύστημα Υγείας, χωρίς να πληρώνουν.
Επισημαίνεται ότι από σήμερα ξεκινάει και η δοκιμαστική φάση του συστήματος, καθώς οι πολίτες που ήδη έχουν εγγραφεί στον Προσωπικό Γιατρό, μπορούν να τον επισκέπτονται και να κάνουν χρήση των υπηρεσιών. Έως χθες είχαν εγγραφεί σε Προσωπικό Γιατρό περίπου 2.100.000 συμπολίτες μας.
Η ομιλία του Κ. Καραμανλή κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με όσα έχει προτάξει η κυβέρνηση δηλαδή την απόλυτη διαλεύκανση της υπόθεσης
«Κανένα άδειασμα του πρωθυπουργού, καμία αιχμή προς την κυβέρνηση δεν υπήρχε στην χθεσινή ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Εάν την διαβάσει κάποιος προσεκτικά θα αντιληφθεί πως κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με όσα έχει προτάξει η κυβέρνηση, ήτοι την απόλυτη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να φθάσουμε στο τι έγινε. Διακρίνω, πάντως, μία απελπισμένη προσπάθεια συγκεκριμένων κύκλων να παραμορφώσουν τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού. Είναι οι ίδιοι που του επεφύλασσαν κριτική και στο παρελθόν. Είναι γνωστό πως ο πρώην πρωθυπουργός έχει διαχρονικά σταθερές απόψεις για την παράταξη και την χώρα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς σχετικά με την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή χθες από την εκδήλωση μνήμης για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη στα Ανώγεια της Κρήτης και εν προκειμένω σχετικά με τις αναφορές του στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Ο κ. Οικονόμου επανέλαβε πως σε ό,τι αφορά στην κυβέρνηση «δεν ανεχόμαστε καμία σκιά στη συγκεκριμένη υπόθεση».
Σε ό,τι αφορά αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι η Ρωσία με όπλο τη ροή και την τιμή του φυσικού αερίου εξαπολύει μία ολομέτωπη επίθεση κατά της ευρωπαϊκών κρατών και ότι αυτό δημιουργεί συνθήκες αποσταθεροποίησης. Σε ό,τι αφορά στον Τούρκο πρόεδρο, ο κ. Οικονόμου επικαλέστηκε πρόσφατη δήλωση του κ. Ερντογάν, που καλούσε τους Έλληνες να καταψηφίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο κ. Οικονόμου τόνισε σε σχετική ερώτηση πως όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο η κυβέρνηση κάνει τις αναγκαίες κινήσεις επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για επικοινωνιακό event σε ό,τι αφορά στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην ΑΔΑΕ και τόνισε με νόημα πως οι μετέπειτα τοποθετήσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μας έκαναν σοφότερους σχετικά με τις αιτιάσεις του ότι κατεστράφησαν αρχεία και έγγραφα της ΕΥΠ.
Αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν ο Γιάννης Οικονόμου επέμεινε πως η Ελλάδα είναι σταθερός και σημαντικός εταίρος στο ΝΑΤΟ με σχέσεις που διέπονται από το διεθνές δίκαιο.
Σε ό,τι αφορά σε άρθρα του διεθνούς τύπου που μιλούν για αυταρχισμό στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «μεταδίδουν μία εικόνα σε πλήρη διάσταση με την πραγματικότητα, κανείς δεν πιστεύει στα σοβαρά πως ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας αυταρχικός ηγέτης».
Στο Μεταναστευτικό και εν προκειμένω στο περιστατικό με τους 38 μετανάστες στον Έβρο, ο Γιάννης Οικονόμου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υιοθετεί την τουρκική προπαγάνδα και ότι θέλει ανοιχτά σύνορα, ενώ η κυβέρνηση αντιθέτως επιδιώκει κανόνες, τάξη και φύλαξη των συνόρων μας, «είναι μία πολιτική διαφορά, που θα την κρίνουν οι πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ