Ανοίξτε εστίαση και σχολεία

Ιωαννίδης: «Το lockdown αυξάνει τα κρούσματα»
Δερμιτζάκης: «Να ανοίξουν όλα σε εξωτερικούς χώρους»

Ανοιγμα όλων των δραστηριοτήτων προτείνει ο καθηγητής Παθολογίας, Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας του πανεπιστημίου του Stanford, Γιάννης Ιωαννίδης, κρίνοντας πως το lockdown οδηγεί σε αύξηση κρουσμάτων.
Ο κ. Ιωαννίδης, μίλησε για τους κινδύνους του lockdown όσον αφορά στην ενδοοικογενεική μετάδοση του ιού και έκρινε πως μπορούν να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες.
«Μπορούν να ανοίξουν σχεδόν όλα με συνειδητοποίηση του κόσμου ότι υπάρχει ένας επικίνδυνος ιός, κρατάμε αποστάσεις, χρησιμοποιούμε τα μέτρα υγιεινής, δεν κάνουμε συγκεντρώσεις μεγάλες ή πάρτι. Οι συγκεντρώσεις μπορούν να γίνουν με σεβασμό στα μέτρα, αποστάσεις, και μάσκες. Μία από τις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι αστυνομικοί. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας είναι σε άτομα των σωμάτων ασφαλείας» είπε στο MEGA ο καθηγητής.
Το lockdown αυξάνει τα κρούσματα
Αναφερόμενος στο lockdown, εξήγησε πως «μπορεί να λειτουργήσει για οξείες καταστάσεις και για μικρό διάστημα», πλέον όμως «αυξάνει τα κρούσματα, γιατί αυξάνεται ενδοοικογενειακά η μετάδοση, καθώς περιορίζεται η δυνατότητά μας να κινηθούμε σε εξωτερικούς χώρους».
«Τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι το πρώτο κύμα στην Ελλάδα ήταν πολύ περιορισμένο, και είχε σβήσει πριν το lockdown. Οταν έγινε το lockdown, δεν είχε επίδραση πάνω στο επιδημικό κύμα. Το δεύτερο ή τρίτο κύμα που βλέπουμε τώρα είναι πολύ πιο έντονο. Εχει διαρκέσει πολλούς μήνες, έχει διογκωθεί. Τα μέτρα προάγουν τη διάδοση του κύματος, τα απαγορευτικά κάνουν την κατάσταση χειρότερη γιατί περιορίζουν τον χρόνο που έχει έξω ο πληθυσμός. Τα κρούσματα είναι πάνω από 5.000, τα ημερήσια. Κάνουμε περισσότερα τεστ, που είναι θετικό» συμπλήρωσε.
Ανοιγμα εστίασης
Ο κ. Ιωαννίδης έκρινε πως μπορούμε να πάμε σε άνοιγμα δραστηριοτήτων. «Μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα, αλλά είναι αργά και δεν μπορούν να περισωθούν όσα θα θέλαμε. Το επιδημικό κύμα έχει περάσει από τη Θεσσαλονίκη και τώρα περνάει από την Αττική. Πρέπει να γίνει άρση του lockdown, να κρατήσουμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης με αποσυμφόρηση και των ΜΜΜ, απελευθέρωση των εξωτερικών χώρων όπως πλατείες, στάδια, πάρκα, όπου κάποιος μπορεί να κινηθεί, να αθληθεί να περπατήσει. Η εστίαση μπορεί να ανοίξει κατά τη γνώμη μου. Στην Καλιφόρνια έχουμε ανοιχτή εστίαση, κινηματογράφους, μουσεία. Θέλει προσοχή στις αποστάσεις και τις μάσκες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συνωστισμός υπάρχει καθώς ο «κόσμος είναι πολύ συμπιεσμένος» και «θα είχαμε αποφύγει αυτές τις συνθήκες αν είχαμε μια πιο ήπια αντιμετώπιση».
«Να αποφευχθεί το σκαμπανέβασμα που κλεινόμαστε μέσα μόνο τυπικά».
Να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό
Ερωτώμενος για το εάν θα έπρεπε να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό, εμφανίστηκε θετικός. «Στην Ελλάδα έχουν μολυνθεί από 1,5 εκατ. μέχρι ίσως και 4 εκατ. άνθρωποι. Δεν υπάρχει παρθένος νομός αυτή τη στιγμή».
Ο ίδιος εμφανίστηκε και υπέρ το ανοίγματος των σχολείων αλλά «με έξυπνο τρόπο». Πρότεινε, «ανοιχτούς χώρους, ανοιχτά παράθυρα, αποστάσεις».
«Οι συνέπειες πάνω στην ψυχική υγεία των παιδιών και την κοινωνικοποίησή τους, που θα είναι μακροχρόνιες και για όλη την κοινωνία, θα είναι τεράστιες. Ανθρωποι που στερούνται παιδείας χάνουν χρόνια από τη ζωή τους. Φανταστείτε μια ολόκληρη γενιά να περνάει επί έναν χρόνο αυτό το μαρτύριο. Είναι χειρότερο από το να γινόταν παγκόσμιος πόλεμος. Στον πόλεμο τα παιδιά θα πήγαιναν σχολείο, θα μάθαιναν κάτι».
Οι προτάσεις του
«Προτείνω αυτά τα μέτρα για να μειώσουμε το επιδημικό κύμα. Αν θέλουμε έστω και τώρα να πετύχουμε κάτι, ό,τι μπορούμε να πετύχουμε, θα πρέπει να πάρουμε αυτά τα μέτρα που θα βοηθήσουν να μειωθεί η δυναμική του κύματος και θα δημιουργήσει μια κατάσταση πιο συμβατή με την κοινωνία. Απαιτούν ατομική ευθύνη και ταυτόχρονα να μην βρίζουμε τους απλούς ανθρώπους ότι δεν τηρούν τα μέτρα και ότι αυτή ευθύνονται για την κατάσταση. Ο πληθυσμός έχει κουραστεί πάρα πολύ και πρέπει να είμαστε ρεαλιστές» είπε, ακόμη.
Δερμιτζάκης: «Αν δεν αλλάξει κάτι, θα έχουμε 5.000 κρούσματα»
Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας έκρουσε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, σημειώνοντας πως αν δεν υπάρξουν τροποποιήσεις, τα κρούσματα θα εκτοξευθούν.
Ο κ. Δερμιτζάκης προειδοποίησε η πορεία της COVID-19 είναι επικίνδυνη και αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα, τα κρούσματα θα εκτιναχθούν σε δυσθεώρητα μεγέθη.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, τόνισε πως το lockdown δεν αποδίδει αφού τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται και πως αν συνεχίσουμε έτσι, ίσως δούμε μέχρι τον Απρίλη 4.000 και 5.000.
«Το Rt (δείκτης θετικότητας) είναι πάνω από 1, αν δεν αλλάξει κάτι, τα κρούσματα θα φτάσουν τις 4.000 και 5.000 αν μείνουμε έτσι όπως είμαστε. Ο ρυθμός μετάδοσης είναι υψηλός. Δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει για να μειωθούν. Υπάρχουν δύο επιλογές όταν κάτι δεν δουλεύει: ή δίνουμε μεγαλύτερη ποσότητα από το φάρμακο, ή αλλάζουμε φάρμακο. Οι δύο ακραίες περιπτώσεις είναι να κλείσουμε τον κόσμο και σφραγίζουμε τις πόρτες ή αποσυμπιέζουμε το σύστημα» διεμήνυσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Δερμιτζάκης πρότεινε ένα μερικό άνοιγμα της αγοράς ώστε να διοχετευθεί αυτός ο συνωστισμός σε χώρους που θα λειτουργούν με κανόνες και θα ελέγχονται περισσότερο, αλλά και αυτό έχει το ρίσκο του.
Πάντως υπογράμμισε πως κάθε νέο lockdown είναι λιγότερο αποδοτικό από το προηγούμενο ενώ έκανε λόγο για «δαιμονοποίηση» ορισμένων δραστηριοτήτων, όπως το άνοιγμα των σχολείων.
Τοποθετήθηκε δε, για τον διεθνή πάταγο που έχει ξεσπάσει με το εμβόλιο της AstraZeneca, λέγοντας πως για τον ίδιο, έχει πολιτικά χαρακτηριστικά.
«Η φασαρία δηλαδή, είναι πολιτικής φύσεως και δεν έχει να κάνει με το ίδιο το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο είναι ασφαλές» ανέφερε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Να ανοίξουν όλα σε εξωτερικούς χώρους – Φορέστε παλτό
Τις προτάσεις του για το πως θα ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες δίνει ο Μανώλης Δερμιτζάκης και οι πολίτες να μεταφερθούν σε εξωτερικούς χώρους.
Ειδικότερα, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο καθηγητής προτρέπει την επαναλειτουργία των πάντων σε εξωτερικούς χώρους, ή αεριζόμενες αίθουσες, με ανοιχτά παράθυρα, σε ένα πλέγμα δραστηριοτήτων από σχολεία, εργασία, λιανεμπόριο αλλά και εστίαση.
Μάλιστα, τάσσεται υπέρ της αναστολής όλων των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις, επισημαίνοντας πως έτσι ο κόσμος θα μπορεί να βγαίνει ελεύθερα σε πάρκα για άθληση και αναψυχή.
Οπως αναφέρει, στα πάρκα θα πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλες υποδομές ώστε ο κόσμος να ενθαρρυνθεί και να παραμείνει περισσότερη έξω, όπως δηλαδή μικροπωλητές με φαγητό, καφέ κτλ.
Πηγή: Sputniknews