Ανοίγουν τα σύνορα Ελλάδας – Σερβίας: Ποιοι τουρίστες θα μπουν πρώτοι – «Τεράστιο το ενδιαφέρον»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 15 Απρίλιος 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Ακόμα μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον των Σέρβων να έρθουν για διακοπές, αφού πέρυσι πολλοί δεν τα κατάφεραν εξαιτίας της έξαρσης του κορονοϊού, λέει στο Sputnik o πρέσβης της Σερβίας, Ντούσαν Σπασόγεβιτς. Όπως αποκαλύπτει, σε συνομιλία που είχε με το Υπουργείο Τουρισμού ενημερώθηκε ότι τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών θα ανοίξουν στις 19 Απριλίου.
«Αυτό μας είπε χθες το Υπουργείο Τουρισμού εδώ στην Αθήνα και περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση που θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η οποία θα εκδοθεί τη Δευτέρα 19 Απριλίου. Περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπασόγεβιτς.
Όπως ανέφερε, το ενδιαφέρον τον Σέρβων να έρθουν για διακοπές στην Ελλάδα είναι μεγάλο, ενώ η είσοδος στα σύνορα θα γίνεται για αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και για όσους έχουν αρνητικό τεστ κορονοϊού. Ο Πρέσβης επισήμανε ότι το ενδιαφέρον των συμπατριωτών του να έρθουν φέτος για διακοπές στην Ελλάδα είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού πέρυσι πολλοί δεν κατάφεραν να έρθουν λόγω της έξαρσης της πανδημίας.
«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον των Σέρβων να έρθουν, μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά νομίζω, επειδή πέρυσι δεν μπόρεσαν να έρθουν. Πολλοί μας τηλεφωνούν και μας ρωτούν πότε θα ανοίξουν τα σύνορα» είπε ο κ. Σπασόγεβιτς.
Ο πονοκέφαλος των χερσαίων συνόρων
Οι τουριστικές περιοχές ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας στηρίζονται κυρίως στον οδικό τουρισμό των Βαλκάνιων τουριστών. Χαλκιδική, Πιερία, Καβάλα, Θάσος κάθε καλοκαίρι κατακλύζονται από Σέρβους, Βούλγαρους, Σκοπιανούς και Ρουμάνους τουρίστες που επισκέπτονται τις παραλίες της περιοχής.
Οι κύριες πύλες εισόδου για τους Βαλκάνιους τουρίστες είναι ο Προμαχώνας και η Ειδομένη και οι περσινές εικόνες με τα αυτοκίνητα να σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων πριν από τον Προμαχώνα επί του βουλγαρικού εδάφους προβληματίζουν τους Έλληνες ξενοδόχους, ελπίζοντας ότι φέτος οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμών και των μοριακών τεστ θα έχουν οργανωθεί περισσότερο.
Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ αναμένεται και φέτος να βρίσκονται ενισχυμένα στα σύνορα για τους απαραίτητους ελέγχους, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνταχθεί το σχέδιο δράσης.
Προς το παρόν πάντως όταν δημιουργούνται ελλείψεις προσωπικού ο ΕΟΔΥ σπεύδει να τις συμπληρώσει με νέες προσλήψεις, όπως συμβαίνει τώρα με την προκήρυξη που τρέχει για τις κινητές μονάδες της Ροδόπης που δρουν στην Νυμφαία που αποτελεί συνοριακό πέρασμα.
Η Θεσσαλονίκη για όλους τους θερινούς βαλκάνιους τουρίστες αποτελεί κυρίως ένα πέρασμα στο ταξίδι τους προς την Χαλκιδική ή την Πιερία. Ωστόσο, η παρουσία τους ενίσχυε την τουριστική και οικονομική εικόνα της πόλης.
«Το έχουμε πει πολλές φορές ότι για να ανοίξει ο οδικός τουρισμός πρέπει να οργανωθεί σωστά το σύστημα στα σύνορα. Είπαμε να υπάρχει ο διαχωρισμός αυτών που έχουν κάνει εμβόλιο, αυτών που έχουν το PCR τεστ. Να υπάρχει μια μορφή fast track. Εμείς δεν έχουμε σαφή ενημέρωση πως θα είναι τα πράγματα» είπε στο Sputnik ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τορνιβούκας.
Τουρισμός δύο ταχυτήτων
Στη συμπρωτεύουσα σήμερα όπως λέει ο κ. Τορνιβούκας τα περισσότερα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά εξαιτίας του μέτρου της μετακίνησης από νομό σε νομό και η ελπίδα του ανοίγματος των συνόρων -είτε χερσαία είτε αεροπορικά- δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Όπως τονίζει ο κ. Τορνιβούκας φέτος η ανάπτυξη του τουρισμού θα είναι δύο ταχυτήτων.
* Η μία θα αφορά τα resort με την εκτίμηση ότι θα αρχίσει η τουριστική κίνηση από τα τέλη Μαΐου.
* Η δεύτερη που αφορά τη Θεσσαλονίκη που αποτελεί κυρίως city break προορισμό που θεωρεί ότι θα αρχίσει να ανεβαίνει μετά το καλοκαίρι.
Η Νονίτα Παπαδοπούλου είναι γενική διευθύντρια ενός ξενοδοχείου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και άλλων τριών τουριστικών θερέτρων στη Χαλκιδική.
Το ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη έκλεισε εξαιτίας της καραντίνας και θα ανοίξει ξανά τις πύλες του στις 21 Απριλίου.
Όπως είπε στο Sputnik, η απόφαση του ανοίγματος λήφθηκε με την ελπίδα ότι πριν το Πάσχα θα υπάρξει ένα άνοιγμα και κυρίως επειδή το «κόστος ενός κλειστού επί πέντε μήνες ξενοδοχείου είναι τεράστιο».
Το άνοιγμα των συνόρων σε ξένους τουρίστες είναι καλοδεχούμενο όμως, όπως τόνισε η κα Παπαδοπούλου, για να έρθουν τουρίστες στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να υπάρξει και άνοιγμα άλλων δραστηριοτήτων.
«Όπως τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα μουσεία κλπ», καθώς όπως είπε οι τουρίστες έρχονται στην πόλη για να ψωνίσουν και να διασκεδάσουν.
Πηγή: Sputniknews, Φανή Χαρίση