Άνοιγμα αγοράς με δύο διαφορετικά… click και μέτρα – Ανησυχία για τις κόκκινες περιοχές

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 14 Ιανουάριος 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΛΛΑΔΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , , ,

Τις εισηγήσεις που θα κάνει αύριο, Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, ύστερα από συνεδρίαση προς την ελληνική κυβέρνηση, αναμένουν οι καταστηματάρχες αλλά και οι πολίτες, ώστε να δουν τι θα αποφασιστεί για την αγορά του λιανεμπορίου, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και των περιορισμών για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων.
Τις αποφάσεις θα ανακοινώσει το απόγευμα της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στην καθιερωμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.
Πρόθεση της κυβέρνησης η λειτουργία της αγοράς έστω και εν μέρει
Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει η αγορά, αφού αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε συνέντευξή του υπογράμμισε πως η επιθυμία είναι να ανοίξει η αγορά έστω και με τη μέθοδο του click away.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, διεμήνυσε πως: «Έχουμε το σχέδιο, έχουμε βρει τους κανόνες, ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε και θα πάμε με ασφάλεια εκεί που πρέπει. Δεν θα έχουμε το 100% της λειτουργίας της αγοράς προφανώς, αλλά δεν θα έχουμε και το 100% του κλεισίματος».
Όπως αποκάλυψε και ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA, η πρόταση του Υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει:
– Άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο click in shop για καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και κοσμημάτων (εντός καταστήματος, με ραντεβού και δυνατότητα δοκιμής, 4 άτομα ανά 100 τ.μ.).
– Click away (για την υπόλοιπη αγορά εκτός καταστήματος, ραντεβού και παραλαβή παραγγελίας) με αποστολή μηνύματος sms με κωδικό 2 στο 13033.
Λειτουργία με δύο… click
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κλάδος της ένδυσης, υπόδησης, τα κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης νυχιών και τα κοσμηματοπωλεία θα επαναλειτουργήσουν με τη μέθοδο των ραντεβού εντός του καταστήματος (click in shop), ενώ με την μέθοδο click away θα ανοίξουν όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι του λιανεμπορίου.
Ωστόσο, θα εξαιρεθούν οι περιοχές που βρίσκονται σε αυστηρότερο lockdown, αφού έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινες».
Η μέθοδος click in shop
Όσον αφορά τη μέθοδο click in shop, πρόκειται για μέθοδο που μοιάζει με το click away, αν και στη συγκεκριμένη μέθοδο ο καταναλωτής μπορεί να εισέρχεται στο κατάστημα για να δοκιμάσει το προϊόν που επιθυμεί να αγοράσει. Ωστόσο, θα πρέπει να έχει οριστεί εκ των προτέρων ραντεβού με το κατάστημα, με τις απαραίτητες λεπτομέρειες, όπως, για παράδειγμα, για την ώρα.
Η Αθήνα «κέντρο» ανησυχίας
Αν και η Αθήνα δεν ανήκει στις «κόκκινες περιοχές», οι ειδικοί εκδηλώνουν την ανησυχία τους, επειδή υπάρχει ήδη μεγάλος αριθμός κρουσμάτων και κατά δεύτερον η κινητικότητα που θα παρατηρηθεί με το άνοιγμα των καταστημάτων, ίσως λειτουργήσει ανατρεπτικά στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων.
Όπως αποκάλυψε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της επιτροπής ειδικών, Νίκος Σύψας, η κάλυψη στις ΜΕΘ βρίσκεται στο 60% με όριο συναγερμού το 80%, ενώ χαρακτηριστικά σημείωσε πως ο Κεντρικός Τομέας μπορεί να βρίσκεται στο «πορτοκαλί», αλλά είναι κοντά στο «κόκκινο».
Σύμφωνα με τον καθηγητή: «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, αν πάμε σε κάλυψη πάνω από 80%, θα παρέμβουμε».
Εξήγησε ότι η επιτροπή κάνει εκτίμηση κινδύνου, «αν τα οφέλη είναι μεγαλύτερα κάνουμε θετική εισήγηση. Όποια απόφαση μπορεί να ανακληθεί».
Κανένα άνοιγμα στις «κόκκινες περιοχές»
Σύμφωνα ωστόσο με τον καθηγητή, η εισήγηση των ειδικών προς την κυβέρνηση όσον αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων στις ήδη «κόκκινες περιοχές» θα είναι να μείνουν εκτός από οποιαδήποτε τέτοια απόφαση.
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για κινητικότητα σε επιδημιολογικά φορτισμένες περιοχές, τα σχολεία ήταν εξαίρεση» σημείωσε.
Πηγή: Sputniknews