20.7 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑνήσυχοι οι ειδικοί για το άνοιγμα των σχολείων

Ανήσυχοι οι ειδικοί για το άνοιγμα των σχολείων

Μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, το Sputnik ζητά τη γνώμη παιδιάτρων αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων που όπως όλα δείχνουν θα πραγματοποιηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου.
Ενώ οι πληροφορίες προέβλεπαν μια πιθανή καθυστέρηση της έναρξης της σχολικής χρονιάς λόγω της ανόδου των κρουσμάτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τόνισε το πρωί της Δευτέρας, ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς θα πραγματοποιηθεί οριστικά στις 7 Σεπτεμβρίου.
Οι ειδικοί βλέπουν ότι η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση αντικατοπτρίζει όσα συνέβαιναν πριν από δύο τρεις εβδομάδες, ενώ τονίζουν ότι το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να συμβιβαστεί με τη μείωση της διασποράς του ιού.
Το ερώτημα όλων είναι πως θα ανοίξουν με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες που θα επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία τους με ασφάλεια.
Την άποψη ότι τα σχολεία δεν μπορούν να ανοίξουν αν υπάρχουν 200 κρούσματα την ημέρα εκφράζει στο Sputnik ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Νταλούκας, Πρόεδρος της Ένωσης Παιδιάτρων Αττικής, απευθύνοντας έκκληση στους αρμόδιους να το ξανασκεφτούν.
«Ήδη υπάρχουν πολλά κρούσματα, σκεφτείτε να ανοίξουν και τα σχολεία τι πρόκειται να γίνει.
Αν ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ο ίδιος με αυτόν που υπήρχε αμέσως μετά την καραντίνα, τότε τα σχολεία μπορούν να λειτουργήσουν υπό προϋποθέσεις.
Αν όμως έχουμε 200 κρούσματα ανά ημέρα, όπως σήμερα, τότε αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε εξασφαλίσει τις συνθήκες ώστε να ανοίξουν τα σχολεία. Οι αποστάσεις στα θρανία και οι μάσκες στα παιδιά ενδέχεται να μην έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Άρα ενδέχεται να υπάρξει αύξηση της μετάδοσης. Ρισκάρουμε εστίες και κρούσματα που δεν γνωρίζουμε αν θα μπορούμε να ιχνηλατήσουμε.
Καθότι σε όλες τις πανδημίες το πρόβλημα μέχρι τώρα είναι τα σχολεία και τα παιδιά, τότε αυτά πρέπει να ελέγχονται τακτικά» αναφέρει ο παιδίατρος.
Όπως εξηγεί μάλιστα, τα δεδομένα δείχνουν ότι τα παιδιά κολλούν και μεταδίδουν τη νόσο περισσότερο από τους ενήλικες.
«Τα παιδιά κάτω των 10 ετών συνήθως είναι ασυμπτωματικά. Αυτό εκ των πραγμάτων κάνει το πρόβλημα μεγαλύτερο καθότι μπορεί να μεταφερθεί σε κάποιον στο σπίτι που ενδεχομένως ανήκει σε ευπαθή ομάδα» τονίζει ο Κ. Νταλούκας.
Το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να επανεκτιμηθεί στην αρχή του επόμενου μήνα, ανάλογα με τα δεδομένα που θα προκύψουν μέχρι τότε, επισημαίνει στο Sputnik o Δημήτρης Δελής, Παιδίατρος και διευθυντής της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού».
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ωστόσο δεν γίνεται να καθυστερήσει η εκπαιδευτική διαδικασία. Άποψή μου είναι ότι πρέπει να υποστηριχθεί με κάθε τρόπο. Είτε με μάσκες είτε με τη μισή πληρότητα στις αίθουσες».
Επιπλέον το ερώτημα που θέτει είναι ποιος θα φροντίζει τα παιδιά που μένουν στο σπίτι. Θα μπουν οι γονείς εκ νέου σε καθεστώς αδείας ειδικού σκοπού;
Την ίδια στιγμή επισημαίνει ότι ο καθοριστικός παράγοντας θα είναι ο ρυθμός μετάδοσης.
Ως λύση, από την πλευρά του, ο Κ. Νταλούκας, προτείνει την εφαρμογή οικονομικών και γρήγορων τεστ στον πληθυσμό.
«Τέτοια τεστ αναμένεται να κυκλοφορήσουν στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο. Αν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα που θα έχει αποτέλεσμα μέσα σε 10 λεπτά, τότε ακόμη και με μια πιθανότητα 20% λαθεμένης απάντησης, το υπόλοιπο ποσοστό παιδιών και ενηλίκων που θα γνωρίζουμε αν τελικά νοσεί, θα απομονωθεί στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο η οικονομία δεν θα σταματήσει να λειτουργεί, ενώ θα μπορούν να ανοίξουν και τα σχολεία» αναφέρει μεταξύ άλλων.
Λάμπρος Ζαχαρής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ