Ανάσα ελευθερίας παίρνει η Γαλλία με ένα κύμα άρσης περιορισμών

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 19 Μαΐου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΚΟΣΜΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε σήμερα ότι τα στοιχεία για την Covid-19 στη χώρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και οι Γάλλοι πρέπει να εξακολουθήσουν να είναι προσεκτικοί, καθώς πολλά από τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα εμπορικά καταστήματα της χώρας ανοίγουν σήμερα και πάλι.
Ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός BFM μετέδωσε εικόνες του Μακρόν και του πρωθυπουργού, Ζαν Καστέξ, να πίνουν καφέ στον υπαίθριο χώρο ενός καφέ του Παρισιού, για το οποίο ο BFM TV μετέδωσε πως βρίσκεται στην οδό Μιρομενίλ στο 8ο διαμέρισμα του Παρισιού, κοντά στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.
«Οι αριθμοί βρίσκονται στη σωστή πορεία» δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους, καθώς έπινε τον πρωινό καφέ του έξω από το παρισινό καφενείο.
Οι Γάλλοι απολαμβάνουν σήμερα το πρώτο στάδιο της πολυαναμενόμενης άρσης των περιορισμών, έπειτα από πάνω από έξι μήνες ζωής στο ρελαντί.

Παρά τον κακό καιρό -βροχοπτώσεις και σύννεφα σε μεγάλο μέρος της Γαλλίας- που υπάρχει κίνδυνος να «υπονομεύσει» την επαναλειτουργία των εξωτερικών χώρων των καφέ και των εστιατορίων, είναι πολλοί αυτοί που ανυπομονούν να επιστρέψουν σε μια μερική ομαλότητα, σε μια χώρα που από το Μάρτιο του 2020 έχει καταγράψει σχεδόν 108.000 νεκρούς από την Covid.
Οι εξωτερικοί χώροι των καφέ και των εστιατορίων ανοίγουν στο 50% των δυνατοτήτων υποδοχής τους, με 6 άτομα το πολύ ανά τραπέζι και μόνο μέχρι τις 21:00.
Ωστόσο, ενώ οι Άγγλοι, για παράδειγμα, μπορούν πλέον από τη Δευτέρα να δειπνούν στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων και να πηγαίνουν στις παμπ, στη Γαλλία οι εσωτερικές αίθουσες των εστιατορίων δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσουν παρά στις 9 Ιουνίου στο 50% της χωρητικότητάς τους, αλλά πάντα με 6 άτομα το πολύ σε κάθε τραπέζι, ενώ η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα αρχίζει στις 23:00. Τα εστιατόρια και τα καφέ θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν στο 100% της χωρητικότητάς τους στις 30 Ιουνίου.
Εντούτοις, καθώς στη Γαλλία οι μολύνσεις επιβραδύνονται συνεχώς εδώ και τέσσερις εβδομάδες, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και τα μουσεία μπορούν και πάλι να υποδέχονται το κοινό -που θα φοράει μάσκα- με μέγιστα όρια χωρητικότητας.
Ανοίγουν επίσης με μέτρα τα καταστήματα παιγνιδιών και ρούχων, που δοκιμάσθηκαν σκληρά από την υγειονομική κρίση.
Η γαλλική κυβέρνηση «ελπίζει» ότι η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους «το καλοκαίρι»
Η κυβέρνηση “ελπίζει ζωηρά” πως οι Γάλλοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι πλέον να φοράνε μάσκα σε εξωτερικούς χώρους αυτό “το καλοκαίρι”, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της Γκαμπριέλ Ατάλ, όμως χωρίς να περιμένουν, εδώ και κάποιες ημέρες, πόλεις και γεωγραφικά διαμερίσματα προβλέπουν την άρση της υποχρέωσης.
Ενώ ο Εμμανουέλ Μακρόν και ο Ζαν Καστέξ έπαιρναν σήμερα το πρωί, χωρίς μάσκες, τον καφέ τους σε εξωτερικό χώρο κοντά στο Μέγαρο των Ηλυσίων μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο Γκαμπριέλ Ατάλ εκτίμησε, μιλώντας στο BFMTV και στο RMC, πως το να μην τη φοράνε σε εξωτερικούς χώρους “είναι προφανώς το νόημα της ιστορίας και του εμβολιασμού όλο και περισσότερων Γάλλων”.
Θα περάσει άρα η Γαλλία ένα καλοκαίρι χωρίς μάσκα; “Το ελπίζουμε, ζωηρά”, απάντησε.
“Αν η κατάσταση εξακολουθήσει να βελτιώνεται, πιθανόν, το καλοκαίρι”, αυτό θα είναι δυνατό. Στην περίπτωση αυτή, “προφανώς θα θεωρήσουμε πως είναι λογικό και υπεύθυνο να πούμε ότι μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα σε εξωτερικούς χώρους”, πρόσθεσε.
Χωρίς να περιμένουν το καλοκαίρι, ορισμένες πόλεις ή νομοί ανακοίνωσαν τις τελευταίες ημέρες μία χαλάρωση, αν όχι μια άρση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας κυρίως στη Νέα Ακουιτανία (δυτικά).
Στην Αρκασόν (νοτιοδυτικά), ένα δημοφιλές παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο, η χρήση μάσκας δεν είναι πλέον υποχρεωτική στους δημόσιους χώρους από σήμερα, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Ιβ Φουλόν, δεδομένης “μιας νέας ευνοϊκής κατάστασης”.
Στη Σαράντ-Μαριτίμ όπου ο δείκτης των νέων μολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών είναι από τους πιο χαμηλούς στη Γαλλία (47 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους) η νομαρχία παρέτεινε έως τις 15 Ιουνίου τη χρήση μάσκας “σε δημόσιους χώρους”, αλλά ο κατάλογος μειώνεται: μόνο σε μια δεκαριά δήμους, κυρίως στο νησί Ρε και στη Λα Ροσέλ, που είναι πολύ τουριστικά.
“Νομίζω πως τον προσεχή Νοέμβριο ή Δεκέμβριο (…), αν δεν υπάρξουν νέα παραλλαγμένα στελέχη (…) γιατί θα έχουμε επαρκώς εμβολιαστεί και δεν δούμε να αναδύεται ένα επιδημιολογικό κύμα, τότε θα μπορούμε πραγματικά να θεωρήσουμε ότι η πανδημία είναι πίσω μας”, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, στο δίκτυο LCI.
Το ένα τρίτο του πληθυσμού έχει λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19. Το 13,5% των Γάλλων έχει εμβολιαστεί πλήρως.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ