Ανακαλύφθηκε η πρώτη έγκυος Αιγυπτιακή μούμια

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 9 Μαΐου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ερευνητές από το Mummy Project της Βαρσοβίας αποκάλυψαν την ανακάλυψη της πρώτης γνωστής περίπτωσης εγκύου Αιγυπτιακής μούμιας.
Αρχικά είχε θεωρηθεί ότι η μούμια είναι τα λείψανα ενός ιερέα, ωστόσο μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα διαπιστώθηκε ότι η μούμια ήταν μια έγκυος γυναίκα.
Η ανακάλυψη έγινε από τη Μαρτσένα Ότσαρεκ-Στσίλκε, μια ανθρωπολόγο και αρχαιολόγο από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, και την ομάδα της.
Η εν λόγω μούμια βρίσκεται στην Πολωνία από το 1826. Η ερευνήτρια-αρχαιολόγος σημείωσε ότι κρατήθηκε απόλυτη μυστικότητα από την ομάδα που διενεργούσε την έρευνα λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία των ευρημάτων.

Η Μαρτσένα εξήγησε ότι το έμβρυο δεν είχε αφαιρεθεί από το σώμα της μητέρας του κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μουμιοποίησης και ότι ήταν εντελώς άθικτο, υποδηλώνοντας ότι έχει μουμιοποιηθεί επειδή το σώμα της μητέρας μουμιοποιήθηκε.
«Γιατί δεν αφαιρέθηκε αυτό το μωρό από τη μήτρα της γυναίκας; Οι λόγοι θα μπορούσαν να ποικίλλουν, θα μπορούσαν να είναι πρακτικής φύσης. Σε αυτό το σημείο, η μήτρα είναι πολύ σκληρή και η αφαίρεση του εμβρύου θα μπορούσε να προκληθεί ζημιά, καθιστώντας το έργο αδύνατο» εξήγησε ο αρχαιολόγος Βότσιετς Έζμοντ, συνιδρυτής του Mummy Project.
Ο Έζμοντ σημείωσε ότι η ανακάλυψη προσφέρει πιθανές πληροφορίες για την «υγεία των αρχαίων πληθυσμών», υποδηλώνοντας ότι μπορούν να μάθουν περισσότερα για τις ασθένειες που ήταν διαδεδομένες σε εκείνα τα χρόνια και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
«Είναι γνωστό ότι στην αρχαιότητα υπήρχαν επίσης επιδημίες και πανδημίες, έχουμε τάφους που το μαρτυρούν» δήλωσε ο Έζμοντ, συσχετίζοντάς το με την τρέχουσα πανδημία COVID-19.
Το Mummy Project της Βαρσοβίας είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2015 και περιλαμβάνει αρχαιολόγους από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας που μελετούν μούμιες και αντικείμενα από την αρχαία Αίγυπτο που βρίσκονται στο Εθνικό Μουσείο της Πολωνίας.
Πηγή: Sputniknews