11 C
Athens
Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑλλαγή στα μέτρα για τους ταξιδιώτες και με rapid test η είσοδος...

Αλλαγή στα μέτρα για τους ταξιδιώτες και με rapid test η είσοδος στην Ελλάδα

Αναλυτικά η ΚΥΑ με τα μέτρα που αφορούν ταξιδιώτες από χώρες του εξωτερικού και θέλουν να επισκεφτούν την Ελλάδα για Χριστούγεννα. Τι περιλαμβάνουν.
Τα νέα μέτρα για τους ταξιδιώτες προς την Ελλάδα εξειδικεύονται στην ΚΥΑ που εκδόθηκε το πρωί της Παρασκευής με ισχύ από 19/12.
Εκεί αναφέρεται πως όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF και ανεξαρτήτως εμβολιασμού ή νόσησης, οφείλουν να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε PCR τεστ για κορονοϊό COVID-19, εντός 72 ωρών ή εναλλακτικά με αρνητικό rapid test 24 ωρών.
Οι ταξιδιώτες από Αργεντινή, Ινδία, Μεξικό, Ουρουγουάη, Ρωσική Ομοσπονδία, Σουλτανάτο του Ομάν και Χιλή μπορούν να εισέρχονται στη χώρα υπό την πρόσθετη προϋπόθεση να διαγιγνώσκονται αρνητικοί σε PCR ή rapid test σε ελληνικό έδαφος.
Το ίδιο ισχύει και για οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα από τα κράτη: Αίγυπτος, Αλβανία, Αργεντινή, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γεωργία, Δημοκρατία της Κούβας, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία, Κίνα, Λιβύη, Μαρόκο, Πακιστάν και Τουρκία.
Από τον ανωτέρω υποχρεωτικό έλεγχο εξαιρούνται όσοι:
Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή και σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στο διαβατήριο, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου, τον αριθμό των δόσεων και την ημερομηνία διεξαγωγής τους.
Όσοι φέρουν πιστοποιητικό νόσησης κατόπιν PCR ή rapid test. Το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από αυτόν με την επιφύλαξη του επόμενου εδαφίου.
Ειδικώς οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, από Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι μπαίνουν στη χώρα μόνο εάν:
Είναι αρνητικοί σε PCR ή rapid test στα σημεία εισόδου της χώρας.
Υπόκεινται σε προσωρινό περιορισμό αποκλειστικά σε ξενοδοχεία καραντίνας που υποδεικνύονται από τις αρμόδιες αρχές, για 10 ημέρες από την είσοδό τους στην ελληνική επικράτεια που λήγει με αρνητικό μοριακό τεστ.
Οι στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχουν τη δυνατότητα επιστροφής στη χώρα τους την ίδια ή την επόμενη ημέρα, αρκεί:
Να έχουν διαγνωστεί αρνητικοί δύο φορές εντός 24 ωρών είτε σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR είτε σε rapid test.
Να φέρουν μάσκα τύπου Ν95 κατά το ταξίδι τους.
Τα προαναφερθέντα ισχύουν και για ανηλίκους από πέντε ετών και άνω.
Τα νέα μέτρα ισχύουν στις εξής πύλες εισόδου: τους διεθνείς αερολιμένες της Χώρας και τους αερολιμένες που διαθέτουν τελωνειακό και διαβατηριακό έλεγχο, τους λιμένες Πατρών, Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας και τους συνοριακούς σταθμούς: Προμαχώνα, Ορμενίου, Νυμφαίας, Εξοχής, Ευζώνων, Νίκης, Δοϊράνης, Κρυσταλλοπηγής, Κακαβιάς και Μαυροματίου, σε εικοσιτετράωρη βάση, Καστανιών και Κήπων σε εικοσιτετράωρη βάση με ανώτατο όριο τα χίλια πεντακόσια (1.500) άτομα εβδομαδιαίως χωρίς να υπολογίζονται οι οδηγοί φορτηγών, Μέρτζιανης, από τις 08:00 έως τις 20:00.
Πηγή Sputniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ