Αλέξης Πατέλης: «Ελάτε στην Ελλάδα για τον ήλιο, μείνετε για τη φορολογία και την τεχνολογία»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 23 Φεβρουάριος 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , , ,

Σε ψηφιακή εκδήλωση «Greece: Competing for Global Talent» που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, μίλησε ο Αλέξης Πατέλης, Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού με στόχο την ανάδειξη των νέων φορολογικών κινήτρων από πλευράς πολιτείας, την παρουσίαση βέλτιστων πρακτικών και την δημιουργία ταχύτερων αντανακλαστικών ως προς την καινοτομία προκειμένου η Ελλάδα να γίνει πιο ελκυστική στα νέα επιχειρηματικά ταλέντα.
Η κυβέρνηση έχει, σύμφωνα με τον κ. Πατέλη, μια «ομπρέλα» ειδικών φορολογικών ελαφρύνσεων για ανθρώπους που έρχονται στην Ελλάδα. Γι’ αυτό προτρέπει «Ελάτε στην Ελλάδα για τον ήλιο, μείνετε για τη φορολογία και την τεχνολογία».
Γενικότερα, πολύς κόσμος έφυγε κατά τη διάρκεια της κρίσης, και όπως τόνισε ο κ. Πατέλης «Σας θέλουμε πίσω. Ανοίξτε γραφεία, δημιουργείστε εταιρείες ή μεταφέρετε ένα μέρος της εταιρείας σας στην Ελλάδα. Έχουμε τον ήλιο, την τεχνολογία, και είμαστε δίπλα σας». Φυσικά, οι ευκαιρίες δεν βρίσκονται μόνο στην Αθήνα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της δημιουργίας του hub της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.
Όσον αφορά το Brexit, παρέχει σίγουρα σημαντικές ευκαιρίες, κυρίως για τον κλάδο των υπηρεσιών, από τις οποίες θα μπορούσε να επωφεληθεί η Ελλάδα. Δεν θα χρειαστεί να ανταγωνιστούμε με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, καθώς είναι σημαντικό για τις εταιρείες να υπάρχει μια γεωγραφική ποικιλομορφία, με την κάθε πόλη και την κάθε χώρα να προσφέρει το δικό της στοιχείο».
Μπορεί η Ελλάδα να προσελκύσει ψηφιακούς νομάδες;
Όταν επέλεξα να γίνω ψηφιακός νομάς διαπίστωσα αρκετά προβλήματα, κυρίως στη διαμονή και τις υποδομές ανέφερε ο David Williams, Co-Founder και CEO της Nomadx μιλώντας στην ψηφιακή εκδήλωση.
«Πολλοί άνθρωποι που δουλεύουν και επιλέγουν να ταξιδεύουν ενώ εργάζονται για μία εταιρεία μπορούν να χαρακτηριστούν περισσότερο ως «ντόπιοι» παρά ως ταξιδιώτες. Για το λόγο αυτό προχωρήσαμε στη δημιουργία του Nomadx βοηθώντας ακριβώς αυτή τη διαδικασία για κάποιον που μετακινείται ενώ εργάζεται» δήλωσε ο David Williams και συνέχισε: «Η Ελλάδα είναι ένας πασίγνωστος τουριστικός προορισμός, όμως μπορεί να γίνει και ένας δυνατός προορισμός για ψηφιακούς νομάδες, εξασφαλίζοντας σε αυτούς τους εργαζομένους γρήγορο internet και προσιτά ενοίκια με μεσοπρόθεσμη διαμονή, κίνητρα από την πολιτεία ώστε να διευκολυνθεί κάποιος επαγγελματίας να εργαστεί από απόσταση και μία ισχυρή κοινότητα επαγγελματιών τεχνολογίας».
«Προβλέπω πως τώρα αλλά και στην μετά-κορωνοϊό εποχή θα υπάρξει ίσως η μεγαλύτερη μετακίνηση εργαζομένων που έχει γίνει ποτέ, καθώς ολοένα και περισσότερος κόσμος θα επιλέγει και θα έχει τη δυνατότητα να μετακινείται σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου για να εργαστεί. Από τη στιγμή που θα χαλαρώσουν τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας πιστεύω πως θα γίνουμε μάρτυρες ενός μεγάλου κύματος μετακίνησης εργαζομένων».

Ο Goncalo Hall, Co-Founder της Remote Work Movement Podcast σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν βασικά πράγματα όπως καλή σύνδεση στο internet και μία συγκροτημένη κοινότητα για κάποιον που επιλέγει να μετακινείται σε άλλες περιοχές ενώ εργάζεται. Η Remote Work Movement Podcast παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για τη δημιουργία κοινοτήτων που υποστηρίζουν τους ψηφιακούς νομάδες.