9.4 C
Athens
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑλεξανδρούπολη, η πόλη που μεταμορφώνεται και γίνεται προσβάσιμη για όλους

Αλεξανδρούπολη, η πόλη που μεταμορφώνεται και γίνεται προσβάσιμη για όλους

Η Αλεξανδρούπολη, η μεγαλύτερη πόλη του Έβρου, είναι μια πόλη που συνεχώς αναπτύσσεται και επανασυστήνεται στον επισκέπτη προσθέτοντας στην τουριστική της “φαρέτρα” συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία πρωτίστως απολαμβάνουν οι πολίτες της. Άλλωστε, αυτό είναι και το μότο τής διοίκησης του Δήμου, που θέλει την Αλεξανδρούπολη να είναι μια “πόλη για να ζεις” αλλά κυρίως μια πόλη για όλους.
Αποτελεί πόλο έλξης όχι μόνο για τους γείτονες από τις όμορες χώρες και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αλλά και από άλλες σημαντικές αγορές του εξωτερικού που συνεχώς διευρύνονται, καθώς ξεχωρίζει για το παραλιακό της μέτωπο, τα μουσεία, τη νυχτερινή διασκέδαση, τη γαστρονομία, τις παραλίες της, τη δυνατότητα για πολλαπλές εξορμήσεις στη φύση σε αποστάσεις πολύ κοντινές και φυσικά στο νησί της Σαμοθράκης, τον τόπο που διατηρεί αναλλοίωτη την αυθεντική του “άγρια” ομορφιά.
Όλα αυτά, όμως, όπως αναφέρει ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης, δεν κάνουν τη διοίκηση του Δήμου να επαναπαύεται. Τα ατού που διαθέτει η περιοχή χρειάζονται και υποδομές για να καταστήσουν την πόλη πόλο έλξης καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.
«Πέρσι συστηθήκαμε ως μια πόλη family και bike friendly. Γιατί στην Αλεξανδρούπολη θέλουμε τις οικογένειες που έχουν ανάγκη λίγες μέρες χαλάρωσης και διακοπών αλλά θέλουμε και οι ίδιοι οι πολίτες να απολαμβάνουν τον τόπο τους και τη βόλτα ή τη μετακίνησή τους μέσα στην πόλη. Φέτος, “ανοίξαμε τη βεντάλια” της προσβασιμότητας και συνεχίζουμε με έργα που κάνουν την πόλη φιλική και στα άτομα με κινητικά προβλήματα και αναπηρίες», σημειώνει ο δήμαρχος.
Είναι εύκολο να αλλάξει μια πόλη και να γίνει προσβάσιμη; «Είναι αναγκαίο, αν θέλουμε να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη», απαντάει ο κ.Ζαμπούκης.
Ένα από τα βασικά βήματα στα οποία προχώρησε ο Δήμος για να βελτιώσει σταδιακά την πόλη, ήταν και η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία με στόχο τη σύμπραξη των εμπειρογνωμόνων τους σε θέματα προσβασιμότητας.
Στην Αλεξανδρούπολη, που ο κόσμος απολαμβάνει το περπάτημα και το ποδήλατο, ειδικά τα απογεύματα που “πεζοδρομείται” η παραλιακή, υπάρχει επιπλέον η δυνατότητα για τα άτομα με αναπηρίες να κινηθούν απρόσκοπτα σε μια διαδρομή που αγγίζει σχεδόν τα 12 χιλιόμετρα.
Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον κ.Ζαμπούκη, έχουν απομακρυνθεί τα εμπόδια από τα πεζοδρόμια και τους πεζόδρομους για τη διευκόλυνση της μετακίνησης, έχουν προστεθεί νέες θέσεις στάθμευσης για τα άτομα με αναπηρίες, ειδικές κούνιες στα πάρκα, ηχητικά φανάρια για τα άτομα με προβλήματα όρασης ενώ στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, και σε στενή συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης, όλοι οι καταστηματάρχες έχουν προμηθευτεί ειδικές μετακινούμενες ράμπες που επιτρέπουν την ασφαλή είσοδο και έξοδο των ατόμων με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα από τις επιχειρήσεις τους.
Μπάνιο στη θάλασσα για όλους
«Το θέμα της προσβασιμότητας αφορά εκατομμύρια ανθρώπους, που μπορεί είτε να έχουν γεννηθεί με κάποια μορφή αναπηρίας είτε να έχουν τραυματιστεί λόγω κάποιου τροχαίου ή άλλου ατυχήματος και αποτελεί βασικό κριτήριο για να επιλέξουν έναν προορισμό», όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FedHATTA), Λύσανδρος Τσιλίδης. «Οι άνθρωποι που επιλέγουν τον προορισμό με βάση το κριτήριο της προσβασιμότητας επιλέγουν συνήθως περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, τον Καναδά, τη Νότια Αφρική και την Αυστραλία, που είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένες ως προς αυτόν τον τομέα. Και φυσικά είναι κάτι που κι εμείς ως χώρα πρέπει να το αναπτύξουμε και να δώσουμε βαρύτητα για να γίνουμε ένας ελκυστικός προσβάσιμος προορισμός για όλους τους ταξιδιώτες», προσθέτει.
Σύμφωνα πάντως με έρευνες, όπως αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής στη Στρατηγική για τον Τουρισμό του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς Σωτήρης Βαρελάς, υπολογίζεται ότι το 30% του πληθυσμού θα έχει απαιτήσεις προσβάσιμων υπηρεσιών σε κάποιο στάδιο της ζωής του ενώ γενικότερα οι ταξιδιώτες με αναπηρίες είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένοι πελάτες. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με έρευνες, ο σχεδιασμός προγραμμάτων και υπηρεσιών προσβάσιμων σε άτομα με αναπηρία αποτελεί καθοριστικό γνώμονα και κριτήριο επιλογής για τα εν λόγω άτομα, ενώ προκύπτει ότι οι προσπάθειες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των ατόμων με αναπηρία είχαν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών για τα άτομα χωρίς αναπηρία.
Η Αλεξανδρούπολη, η οποία διαθέτει περισσότερες από 2.600 κλίνες, έχει τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστικών καταλυμάτων από όλες τις πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μετά τα δύο χρόνια πανδημίας οι πληρότητες για Ιούλιο και Αύγουστο επανακάμπτουν, αγγίζοντας τα δεδομένα του 2019, δηλαδή πάνω από το 90% ενώ και ο Ιούνιος φαίνεται να πλησιάζει το 70%, λίγο χαμηλότερα από το αντίστοιχο διάστημα προ πανδημίας, όπως επισημαίνει ο Απόστολος Παλακίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης.
Η πόλη μπορεί να αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό για πολύ κόσμο, πλέον όμως παρέχει τη δυνατότητα και στα άτομα με αναπηρίες να την απολαύσουν, καθώς όπως σημειώνει ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης, έγιναν κάποιες καταλυτικές παρεμβάσεις για τη διευκόλυνσή τους. Μεταξύ αυτών είναι και η ολοκλήρωση του εξοπλισμού των παραλιών με τέσσερις μηχανισμούς seatrac, η τοποθέτηση ειδικού ηχητικού συστήματος στη δημοτική παραλία και στην παραλία της Αγίας Παρασκευη?ς, που διευκολύνει την πρόσβαση ατόμων με μερική ή ολική απώλεια όρασης μέσα στη θάλασσα αλλά και η τοποθέτησης ειδικών κάδων προσαρμοσμένων στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία, αποδυτήρια, ειδική σήμανση και ειδική ομπρέλα θαλάσσης και συγκεκριμένοι χώροι στάθμευσης.
Νικόλ Καζαντζίδου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ