Αυξήσεις φωτιά στα καθημερινά είδη διατροφής

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 17 Νοεμβρίου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Σε δυσεπίλυτο γρίφο εξελίσσεται η «πανδημία της ακρίβειας» που πλήττει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα και όλη την Ευρώπη. Μεγάλο το πλήγμα με την άνοδο τιμών καθημερινών ειδών διατροφής.
Μια «πανδημία ακρίβειας» πυροδοτεί η πανδημία του κορονοϊού που «σφυροκοπά» την εφοδιαστική αλυσίδα και ευθύνεται εν μέρει για την ενεργειακή κρίση. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το καλάθι της νοικοκυράς γίνεται πιο ακριβό.
Αποκαλυπτικά είναι τα σχετικά στοιχεία που μας δίνει ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς.
Σύμφωνα με αυτά, στην κορυφή των τροφίμων με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις φιγουράρουν τα λαχανικά που έχουν αυξηθεί κατά 21%.
Ακολουθεί το κρέας που σημειώνει αύξηση 18%, ενώ στη συνέχεια του καταλόγου των υψηλών τιμών βρίσκονται τα είδη των αρτοποιείων αυξήθηκαν κατά 10%.
Στο ίδιο βάθρο ανατιμήσεων βρίσκονται τα νωπά ψάρια, τα οπωροκηπευτικά και τα όσπρια που γνωρίζουν αυξήσεις που αγγίζουν το 8% κατά μέσο όρο.
Γάλα και ζάχαρη ακολουθούν με 6% αυξήσεις ενώ τα φρούτα με 5% κατά μέσο όρο.
Την τελευταία κατηγορία αποτελούν τα τυριά και τα λάδια με αύξηση κατά 3%.
Σύμφωνα με τα όσα τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ στο Sputnik, οι αυξήσεις καταγράφονται ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης και παράλληλα της κρίσης της εφοδιαστικής αλυσίδας.
«Ολα ξεκίνησαν όμως από την πανδημία που έχει ανακατέψει τις γραμμές παραγωγής, αναγκάζοντας τα εργοστάσια να πληρώνουν υπερβολικά ποσά για τις πρώτες ύλες. Πληρώνουν πολύ περισσότερα, κόντρα στους παραδοσιακούς κανόνες ώστε να αποφύγουν πιθανές διακοπές στην παραγωγή. Δεν είναι απίθανο ένα επικείμενο χάος στο λιανικό εμπόριο διεθνώς, ενώ πιο αισιόδοξη εκτίμηση για εξομάλυνση τοποθετείται στα μέσα προς τα τέλη του πρώτου τετράμηνου του 2022» υπογραμμίζει ο κ. Κορκίδης.
«Υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις»
Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, οι αυξήσεις που έχουν δημιουργηθεί σε ορισμένα εκ των προαναφερθέντων προϊόντων είναι ακόμα πιο δραματικές.
Υπάρχουν εκατοντάδες μάρκες προϊόντων που ανατιμώνται με διαφορετικό τρόπο, εξήγησε στο Sputnik o Γεώργιος Λεχουρίτης, πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος. Πολλά παράπονα καταγράφει για την ελληνική φέτα.
«Η ελληνική φέτα έχει δεχθεί αύξηση έως και 25%. Κάθε παραγωγός ελληνικής φέτας όμως ενδέχεται να έχει κάνει και διαφορετικές προσαρμογές στην τιμή» τονίζει ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ.
Ενα άλλο παράδειγμα όπως αναφέρει, αποτελούν τα φασόλια – γίγαντες Καστοριάς που πέρυσι πωλούνταν σε χονδρική «3,60 ευρώ ενώ φέτος τιμολογήθηκαν στα 4,80 ευρώ και πωλούνται στον καταναλωτή έως 7,20 ευρώ».
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τον κ. Λεχουρίτη, η ξερή σταφίδα Κορινθίας αγοράζεται από τους παραγωγούς 0,80 ευρώ το κιλό και πωλείται στην τιμή των 6-8 ευρώ το κιλό.
Παράλληλα εκτιμά ότι μεγαλύτερα προβλήματα θα υπάρξουν φέτος για το ελαιόλαδο που έχει μειωμένη παραγωγή κάτι που συνεπάγεται με αύξηση της τιμής του προϊόντος.
«Υπάρχουν καθημερινές διαμαρτυρίες πολιτών για την ανοδική πορεία των τιμών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στα μηναία έξοδά τους.
Τις αυξήσεις των τιμών που συζητούσαμε τον Σεπτέμβριο, έρχεται να επιβεβαιώσει και η ΕΛΣΤΑΤ», τονίζει χαρακτηριστικά.
Πώς θα αντιστραφεί το κλίμα
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΝΚΑ, βασικός τρόπος για τον έλεγχο της ακρίβειας είναι να πάψουν οι λεγόμενες τριγωνικές συναλλαγές.
«Αν ένα προϊόν παραχθεί στη Γερμανία, πωληθεί στην Ιταλία και στη συνέχεια πωληθεί στην Ελλάδα, η τιμή του τριπλασιάζεται» εξηγεί με πιο απλά λόγια.
Δεύτερος τρόπος είναι «να βγουν από το παιχνίδι οι μεσάζοντες» ενώ ο τρίτος τρόπος είναι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, «ώστε να μειωθεί το κόστος μεταφοράς».
Πηγή Sputniknews.gr