23.7 C
Athens
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΑφγανιστάν: Σκεπάζουν ακόμα και τα κεφάλια στις κούκλες!

Αφγανιστάν: Σκεπάζουν ακόμα και τα κεφάλια στις κούκλες!

Μπορεί να ακούγεται σοκαριστικό, πολύ περισσότερο να το βλέπεις, στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ οι κούκλες – μανεκέν στις προσόψεις των καταστημάτων έχουν καλυμένα τα κέφαλιά τους με υφάσματα ακόμα και με νάυλον σακκούλα σκουπιδιών! Η εντολή έχει δοθεί από τους Taliban.

Μετά την ανάληψη εξουσίας τον Αύγουστο του 2021 οι Ταλιμπάν διέταξαν οι κούκλες των καταστημάτων να εξαφανιστούν ή να φαίνονται ακέφαλες. Σύμφωνα με το Υπουργείο Ηθικής και κατά της ανηθικότητας (Ministry of Vice and Virtue) η διαταγή βασίζεται στην αυστηρή ερμηνεία του Ισλαμικού νόμου που απαγορεύει αγάλματα, ή φωτογραφίες με γυμνό σώμα γιατί θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο λατρείας. Στην πραγματικότητα κρύβεται η επιθυμία των κρατούντων να “εξαφανίσουν” τις γυναίκες από την κοινή θέα.

Κάποιοι έμποροι διαμαρτυρήθηκαν ότι αυτή η επιβολή εμποδίζει τις πωλήσεις ή ακόμα και καταστρέφει περίτεχνες κούκλες.

Ετσι ήρθε ο συμβιβασμός

Θα μπορούν να υπάρχουν κούκλες στα εμπορικά καταστήματα με καλυμμένα τα κεφάλια. Ετσι κι αλλιώς το υπόλοιπο σώμα είναι ήδη καλυμμένο με ρούχα από το λαιμό μέχρι τα πόδια.

Η εφευρετικότητα των εμπόρων για να κρατήσουν την ισορροπία ανάμεσα στις διαταγές των Ταλιμπάν και τους υποψήφιους πελάτες τους είναι μεγάλη.

Στην οδό Lycee Maryam ένας μεσοαστικός δρόμος στα βόρεια της Καμπούλ αφήνει άναυδο τον περαστκό που δεν είναι εξοικιωμένος σε αυτή την κουλτούρα.

Αφγανιστάν: Σκεπάζουν ακόμα και τα κεφάλια στις κούκλες!
Αφγανιστάν: Σκεπάζουν ακόμα και τα κεφάλια στις κούκλες!

AP photo/Ebrahim Norooz

Περίτεχνες κούκλες με βραδυνές τουαλέττες και καλυμμένα τα κεφάλια τους με κάθε λογής υφάσματα. Κάποιες κούκλες είχαν συνδυάσει το ίδιο ύφασμα και χρώμα με αυτό του ρούχου.
Κάποια φορούσε κόκκινη τουαλλέτα με χρυσό και έφερε μάσκα από κόκκινο βελούδο, που σκέπαζε όλο το πρόσωπο και φόραγε χρυσό στέμμα.

Οι έμποροι αντιδρούν

“Δεν μπορούμε να καλύψουμε τα κεφάλια στις κούκλες με πλαστικό γιατί διώχνουμε τις πελάτισσες” αναφέρει ο Bashir χωρίς επώνυμο στο Associated Press, θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του υπό το φόβο αντίποινων από το καθεστώς.
“Αλλωστε οι δουλειές δεν πάνε καλά από τότε που ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, κόπηκαν οι διεθνείς επιχορηγήσεις και ο κόσμος βυθίζεται όλο και περισσότερο στη φτώχια” συμπληρώνει.

Πριν την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν οι γυναίκες φορούσαν ακριβά ρούχα στους γάμους που αναδείκνυαν τη γυναικεία σιλουέτα και ήταν μια αφορμή να φορεθούν λόγω του εορταστικού γεγονότος.

Αφγανιστάν: Σκεπάζουν ακόμα και τα κεφάλια στις κούκλες!
Αφγανιστάν: Σκεπάζουν ακόμα και τα κεφάλια στις κούκλες!

AP photo/Ebrahim Norooz

 

“Σήμερα, αναφέρει ο Bashir, ούτε οι αυστηροί κανόνες το επιτρέπουν ούτε υπάρχουν τα χρήματα για αγορές και οι επίσημες εκδηλώσεις είναι πια ελάχιστες.”

Ενας άλλος έμπορος ο Aziz, ο οποίος επίσης δίνει μόνο το μικρό του όνομα, εξομολογείται ότι συχνά υπάλληλοι του Υπουργείου Ηθικής και κατά της ανηθικότητας κάνουν εφόδους σε εμπορικά κέντρα. Φυσικά αναφέρει ότι αυτός ο περιορισμός, της πλήρους κάλυψης του κεφαλιού στις κούκλες των βιτρίνων δεν εξυπηρετεί πουθενά. Διότι δεν υπάρχει ούτε ο φόβος λατρείας τους αλλά και ο υπόλοιπος μουσουλμανικός κόσμος δεν ακολουθεί τόσο αυστηρά μέτρα.

Βέβαια από τον κανόνα δεν ξεφεύγουν ούτε οι ανδρικές κούκλες στις βιτρίνες.
Τί δηλώνουν οι ίδιες οι γυναίκες για αυτά τα μέτρα. Η Rahima, όπως και πολλές άλλες , νοιώθουν φόβο στο αντίκρυσμά τους, ακόμα κι αν τις βλέπουν να στέκονται στη βιτρίνα.

“Μοιάζουν παγιδευμένες και αυτό δεν βοηθά τον αγοραστή”.

Αφγανιστάν: Σκεπάζουν ακόμα και τα κεφάλια στις κούκλες!
Αφγανιστάν: Σκεπάζουν ακόμα και τα κεφάλια στις κούκλες!

AP photo/Ebrahim Norooz

 

Υπενθυμίζεται ότι οι Ταλιμπάν αρχικά μετά την ανάληψη της εξουσίας δήλωναν ότι δεν θα επέβαλλαν σκληρούς νόμους όπως είχε γίνει στα τέλη του 1990. Σταδιακά όμως επιβάλλουν όλο και πιο σκληρούς, απάνθρωπους νόμους επί των γυναικών.

EBRAHIM NOROOZI

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ