14.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΑδωνις Γεωργιάδης: «Σε εξέλιξη το deal της ΔΕΗ με την RWE»

Αδωνις Γεωργιάδης: «Σε εξέλιξη το deal της ΔΕΗ με την RWE»

Η βιώσιμη μετάβαση της οικονομίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της διεθνούς συνεργασίας και του διασυνοριακού ανταγωνισμού κι η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος για τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας, Καινοτομίας, Ψηφιοποίησης και Ενέργειας του κρατιδίου της Γερμανίας, Αndreas Pinkwart, ως κεντρικός ομιλητής στην ψηφιακή Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στο MoU της ΔΕΗ με την RWE για κοινές επενδύσεις στην αγορά των ΑΠΕ, δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες η επιδιωκόμενη συμφωνία θα λάβει την έγκριση της ΔΕΗ.
Οπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, στόχος της ΔΕΗ και της RWE είναι η εμβληματική αυτή επένδυση να υλοποιηθεί στον ταχύτερο δυνατό χρόνο και πρόσθεσε ότι αποτελεί μια από τις δύο μεγαλύτερες «πράσινες» επενδύσεις στη χώρα. Ως δεύτερη ανέφερε την πιλοτική επένδυση της Volkswagen στο χώρο της ηλεκτροκίνησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αστυπάλαια.
Σημειώνεται ότι το MoU μεταξύ ΔΕΗ και RWE υπεγράφη πέρυσι τον Μάρτιο στο Βερολίνο στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ – Οραμα και Ευκαιρίες Επενδύσεων.
Ο υπουργός στάθηκε επίσης στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας ότι το 2020 η ύφεση που θα παρουσιάσει η Ελλάδα δεν θα είναι μακριά από το μέσο όρο της ΕΕ, διότι η χώρα εφάρμοσε ταχύτατα όλα τα αναγκαία μέτρα στήριξης. Για το 2021 εκτίμησε ότι το κλίμα στην οικονομία θα αρχίσει να αλλάζει ήδη από το β’ τρίμηνο, ενώ το γ’ τρίμηνο θα εμφανίσει σημαντική ανάπτυξη, χάρη και στην ταχύτατη αλλά και με μεγάλη περίσκεψη και αποτελεσματικότητα χρήση των κοινοτικών ενισχύσεων. Τέλος, αναφερόμενος στο επενδυτικό ενδιαφέρον της Γερμανίας για την Ελλάδα, το σχολίασε ως υψηλό, δεδομένου ότι, όπως είπε, οι γερμανικές επενδύσεις είναι οι σημαντικότερες σε αξία ξένες επενδύσεις στη χώρα, ενώ τις χαρακτήρισε και ως επικερδείς για τους Γερμανούς επενδυτές, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Καινοτομίας, Ψηφιοποίησης και Ενέργειας της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας της Γερμανίας, Αndreas Pinkwart, αναφερόμενος στο υδρογόνο και τη χρήση του ως ενεργειακό καύσιμο, τόνισε ότι «η καθιέρωσή του στην Ευρώπη είναι δυνατή μόνο με κοινές προσπάθειες. Γι’ αυτό θα επικεντρωθούμε στην οικοδόμηση και εντατικοποίηση των διεθνών συνεργασιών, έχοντας ήδη από τον Νοέμβριο παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για το υδρογόνο για τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ενσωματωμένο στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών και εθνικών στρατηγικών».


Η πολιτική του Επιμελητηρίου
Ανοίγοντας τις εργασίες της εκδήλωσης, ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και Μέλος Δ.Σ., Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, αναφερόμενος στην πολιτική που θα ακολουθήσει φέτος το Επιμελητήριο, τόνισε ότι κεντρικός στόχος του θα είναι «η ανάδειξη, με πρωτοβουλίες και δράσεις, του «οδικού χάρτη», που θα φέρει πιο κοντά στη Γερμανική αγορά ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δίνουν έμφαση στην εξωστρέφεια και, ταυτόχρονα, θα στρέψει το ενδιαφέρον Γερμανών επενδυτών για την Ελληνική αγορά». Οπως είπε, οι βασικότερες ενέργειες θα εμβαθύνουν σε πεδία με χαρακτηριστικότερα την ενέργεια και ειδικότερα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και τις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, την αγροδιατροφή, την φαρμακοβιομηχανία, την έρευνα και ανάπτυξη και την καινοτομία, ενώ προανήγγειλε για το δεύτερο τρίμηνο του 2021, και στο βαθμό που οι συνθήκες θα το επιτρέψουν, ένα οικονομικό φόρουμ στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το οποίο θα στηρίξει τη στρατηγική απόφαση του Επιμελητηρίου να επεκτείνει τις δράσεις του στη Γερμανία.
Μαργαρίτης Σχοινάς: «Στα 22 δισ. ευρώ οι επιδοτήσεις και τα δάνεια της ΕΕ στην Ελλάδα για την ενεργειακή της μετάβαση»
Οι επιδοτήσεις και τα δάνεια που έχουν προϋπολογιστεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση για να στηρίξουν την κλιματική μετάβαση της Ελλάδας φτάνουν τα 22 δισ. ευρώ, ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας, στη Διαδικτυακή Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, τονίζοντας ότι η ΕΕ θα στηρίξει τη χώρα με αποφασιστικότητα και γενναιοδωρία.
Οπως σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επί της ουσίας πρόκειται για ένα ολόκληρο ΕΣΠΑ, με τα 11 δισ. ευρώ να προέρχονται από τον Ταμείο Ανάκαμψης και να αφορούν στην περίοδο έως το 2026.
Τοποθετούμενος γενικότερα για τις πρωτοβουλίες, τις οποίες αναλαμβάνει η ΕΕ με σκοπό την πράσινη μετάβαση, υπογράμμισε ότι οι επιδοτήσεις, τα κίνητρα και οι εγγυήσεις που θα δοθούν, στόχο θα έχουν την υλοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων συνολικής αξίας 1,25 τρισ. ευρώ κατά την επόμενη 10ετία.
Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς προσδιόρισε τέσσερις πηγές κονδυλίων για την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης. Οπως είπε, πρόκειται για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από το οποίο θα διατεθούν περί τα 250 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μέσω του οποίου θα διαχυθούν στην ευρωπαϊκή αγροτική οικονομία περίπου 120 δισ. ευρώ, το ΕΣΠΑ που προβλέπει κονδύλια 100 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες εταιρείες και για έργα υποδομών, μεταξύ άλλων και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, μέσω του οποίου θα διατεθούν κοντά στα 20 δισ. ευρώ για τον περιορισμό των κοινωνικών επιπτώσεων στις περιοχές που θα επηρεαστούν αρνητικά από την απεξάρτηση από τον λιγνίτη και τον άνθρακα.
Μέσω της φετινής εκδήλωσης, το Επιμελητήριο στηρίζει έμπρακτα το Make-A-Wish, που εκπληρώνει ευχές παιδιών, που μάχονται ενάντια μιας πολύ σοβαρής ασθένειας και τον οίκο ευγηρίας Haus Koroneos, ελληνογερμανικό ίδρυμα φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων.

 

 

Ο Αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και Πρόεδρος Επιτροπής Βορείου Ελλάδος, Στέφανος Τζιρίτης, κατά τον χαιρετισμό του στάθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας, δηλώνοντας ότι «το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο συνεργάζεται με τους φορείς της περιοχής, στηρίζοντας την πιο αποτελεσματική διαδικασία μετάβασης με ποικίλες δράσεις. Μέσα από το GRAEDUCATION και σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης και τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος, συζητήθηκε η ενεργειακή αναβάθμιση και μετατροπή της Επαγγελματικής Σχολής Μαθητείας ΟΑΕΔ Κοζάνης, σε ένα πρότυπο «Πράσινο Σχολείο».
Επίσης, στην περιοχή αυτή και στο πλαίσιο επιχειρηματικής αποστολής, τον Φεβρουάριο του 2020, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη από 10 γερμανικές επιχειρήσεις για το θέμα των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης. Το 2021 θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Τζιρίτης, υποστηρίζοντας ότι «η Δυτική Μακεδονία αποτελεί μία περιοχή που έχει ουσιαστική ανάγκη από συμμάχους στο εγχείρημα αυτό και που κρύβει σίγουρα νέες προοπτικές ανάπτυξης». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του Ελληνογερμανικού Επιμελητήριου, για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα με τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας EUROSHORING. «Μέσω της πλατφόρμας δίνεται η ευκαιρία στους Ελληνες παραγωγούς να προβάλουν τα προϊόντα τους στην Ευρώπη και ιδίως στην Γερμανία. Με την πρωτοβουλία αυτή, το Επιμελητήριο στοχεύει στον ανασχεδιασμό της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και στην στήριξη του παραγωγικού δυναμικού της Ευρώπης και της Ελλάδος», τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ