17.9 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΜειώσεις φόρων και ελαφρύνσεις για το 2025

Μειώσεις φόρων και ελαφρύνσεις για το 2025

Τις εργασίες του άνοιξε σήμερα το 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10-13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

 

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Συμεών Τσομώκος, σημείωσε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε μία νέα ιστορική στιγμή, τη “Μεγάλη Μετάβαση” που αποτελεί και τον τίτλο του φετινού Φόρουμ, στην οποία η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τον οικοδεσπότη μιας ευρωπαϊκής ή και παγκόσμιας συζήτησης για τις προκλήσεις που βιώνουμε, στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης, δημοκρατίας και ειρήνης.

 

Στην εναρκτήρια ομιλία της, η ΑΕ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέρθηκε στις δύο συνεχιζόμενες πολεμικές συρράξεις. Όπως τόνισε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα την Ουκρανία στον πόλεμο ενάντια στη Ρωσία, καθώς η στήριξη από τις διεθνείς δυνάμεις είναι το βασικό μέσο ανάσχεσης της ρωσικής απειλής. Για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας σημείωσε ότι ο κίνδυνος διάχυσης της σύρραξης αυτής είναι μεγάλος. “Η ειρήνη δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη”, συμπλήρωσε και μίλησε για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις προοπτικές διεύρυνσής της. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, η Ελλάδα, ως χώρα με εμπεδωμένη δημοκρατία στηρίζει την ενταξιακή προοπτική χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, αρκεί να υπάρχει σεβασμός στις αρχές του Κράτους Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αναφέρθηκε σε όλες τις προκλήσεις που βιώνουμε (κλιματική κρίση, ενεργειακή κρίση, επισιτιστική κρίση), αλλά στάθηκε ιδιαίτερα στη μεταναστευτική κρίση και τόνισε ότι η ασφάλεια των συνόρων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όλης της ευρωπαϊκής οικογένειας.

 

Στην ομιλία του μέσω βίντεο, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι,αναφέρθηκε ειδικότερα στην ανάγκη περαιτέρω στρατιωτικής ενίσχυσης της Ουκρανίας από τις χώρες της Δύσης, ενώ τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι η ενότητα της βοήθειας από τη Δύση είναι απαραίτητη για την προάσπιση των θέσεων της Ουκρανίας και την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής. Τόνισε ότι για τον ίδιο, στόχος είναι η αποδυνάμωση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και όπως χαρακτηριστικά είπε να “χάσει το στοίχημα” της κυριαρχίας που τόσο θέλει και να απομονωθεί από Δύση. Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου του CNN Frederik Pleitgen, εξήγησε ότι όλα τα δυτικά όπλα χρησιμοποιούνται για αποτρεπτικούς σκοπούς και ότι όλες οι επιθέσεις σε ρωσικούς στόχους διαπράττονται αποκλειστικά με όπλα που κατασκευάζονται στην Ουκρανία.

 

H Πρόεδρος της Σλοβενίας, Natasa Pirc Musar ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη φιλία που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στη Σλοβενία και την Ελλάδα και ανέπτυξε την θεωρία της ότι ο κόσμος μπορεί να ζήσει καλύτερα και με λιγότερα. Αναλύοντας τη σκέψη της τόνισε ότι άλλες χώρες μπορούν να προσφέρουν περισσότερα στην αναπτυξιακή δικαιοσύνη, έτσι ώστε να ζουν καλύτερα κάποιες άλλες. Αναφέρθηκε στη δικαιότερη φορολόγηση των πλούσιων χωρών και στη βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν με πόρους σε φτωχότερες χώρες. “Το να ζεις με λιγότερα είναι καμιά φορά καλύτερο” είπε καταλήγοντας.

 

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Jakov Milatovic, μίλησε για την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει η χώρα του τα τελευταία χρόνια για να καταστεί μία δημοκρατική χώρα με οικονομική σταθερότητα και ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αφού αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια σημείωσε ότι ελπίζει ότι το Μαυροβούνιο θα γίνει το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2028.

 

Στην ενότητα για τα 20 χρόνια από τη συμπλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, ο Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής, Thomas Bach, μίλησε για τη σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων και την προώθηση της ειρήνης. Για τους Αγώνες της Αθήνας μίλησε με πολύ θερμά λόγια, λέγοντας ότι η Αθήνα κατάφερε 2 φορές να ξεχωρίσει, μία το 1886 με την πρώτη διοργάνωση αλλά και μία δεύτερη, που δεν συνηθίζεται, με την διοργάνωση του 2004. Χαρακτήρισε την Ολυμπιάδα του 2004 ως μία “αξέχαστη, ονειρική εμπειρία”.

 

Στην συνέχεια, σε συζήτηση με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, η Πρέσβειρα εκ Προσωπικοτήτων, Πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, μίλησε για την μοναδική εμπειρία που έζησε. “Η Ελλάδα είναι η μικρότερη χώρα που έχει αναλάβει μία τέτοια διοργάνωση και πέτυχε. Πέτυχε γιατί οι αγώνες έγιναν εθνική υπόθεση κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας”, είπε χαρακτηριστικά. Για το κόστος των αγώνων, δίνοντας λεπτομερή νούμερα, τόνισε ότι ήταν η δεύτερη φθηνότερη διοργάνωση από τους αγώνες του Λος Αντζελες το 1932. Για το κόστος των υποδομών και τις κατηγορίες πολλών ότι οι αγώνες χρεοκόπησαν τη χώρα, απάντησε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Κλείνοντας, τόνισε ότι η Ολυμπιακή κληρονομιά της χώρας μας είναι όχι μόνο το κύρος που απέκτησε η χώρα μας διεθνώς, αλλά οι υποδομές που άλλαξαν την καθημερινότητα των πολιτών (μετρό, αεροδρόμιο, εκσυγχρονισμός νοσοκομείων, Αττική Οδός) αλλά και η εκπαίδευση των ανθρώπων που δεν έμεινε αναξιοποίητη και η τεχνογνωσία που κερδήθηκε.

 

Ο Μathias Cormann, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, σημείωσε ότι η παγκόσμια οικονομία δείχνει σημάδια ανθεκτικότητας παρά τις δυσκολίες που ταλανίζουν τον πλανήτη. Μιλώντας για την Ελλάδα, είπε ότι συνεχίζει την εξαιρετική της πορεία , ξεπερνώντας για ακόμη μία χρονιά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους δείκτες οικονομικής ανάπτυξης. Τέλος τόνισε τη σπουδαιότητα αντιμετώπισης των δεικτών απασχόλησης, είτε δίνοντας κίνητρα στην εργασία των νέων, όσο και στην ενσωμάτωση μεταναστών στο εργατικό δυναμικό.

 

Η Μελίνα Τραυλού, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Neptune Group of Companies, υπογράμμισε την ανάγκη για θωράκιση της σταθεράς που ενώνει τον πλανήτη: της ναυτιλίας. Η κα Τραυλού σημείωσε ότι “βιώνουμε μία πρόκληση πρωτόγνωρα καθολική. Πανανθρώπινη”. “Σε αυτήν την οικουμενική πρόκληση, η ιστορία μπορεί να λειτουργήσει ως ο σοφός μέντορας. . Και η ιστορία συνδέεται άρρηκτα με τα ταξίδια του ανθρώπου στις θάλασσες του κόσμου”, ανέφερε. “Η ποντοπόρος ναυτιλία των Ελλήνων, είναι διαχρονικά η αιχμή του δόρατος της παγκόσμιας ναυτιλίας. Πάντα σε εγρήγορση, σε αέναη κίνηση και ανοιχτούς ορίζοντες. Πάντα πρωτοπόρος! Το όραμά μας ήταν, και είναι, η ηγεσία μας να μην είναι απλά ποσοτική, αλλά και ποιοτική. Ωφέλιμη για την κοινωνία. Έτσι, δημιουργήσαμε και εξελίσσουμε το παγκόσμιο επιχειρηματικό success story με ελληνική ταυτότητα και ψυχή. Τη Ναυτιλία των Ελλήνων. Σήμερα, η ελληνική ναυτιλία, κατέχοντας πάνω από το 60% της ευρωπαϊκής, είναι η ραχοκοκαλιά της. Οι Έλληνες, συμβάλαμε και συμβάλλουμε ουσιαστικά, ώστε η ευρωπαϊκή ναυτιλία που αποτελεί το 40% της παγκόσμιας, να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του διεθνούς οικοσυστήματος. Είναι ύψιστης προτεραιότητας, σε αυτή τη μετάβαση, οι σταθερές που λειτουργούν για το καλό της ανθρωπότητας να θωρακιστούν. Ιδιαίτερα για την Ευρώπη, οι θεσμοί είναι ουσιαστικό να προνοήσουν, ώστε να προστατευτεί η ισχύς και η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας”, ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Τραυλού.

 

Ο Paolo Gentiloni, Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, ξεκίνησε αναφέροντας ότι η χώρα μας κέρδισε φέτος την επενδυτική βαθμίδα και ότι η κρίση που πέρασε την δίδαξε πολλά. Γενικά για την Ευρώπη τόνισε ότι πλέον κινείται προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της σταθερότητας και ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που επωφελείται από όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την βελτίωση της οικονομίας της. Τέλος, τόνισε ότι κατά τη γνώμη του η καθυστέρηση της Πράσινης Μετάβασης είναι λάθος και ότι πρέπει να προχωρήσει σύντομα.

 

Ο Νiaill Ferguson, Milbank Family Senior Fellow, Hoover Institution στο Stanford είπε ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει ποτέ Ελβετία, αλλά ότι η οικονομική της πορεία τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακή καθώς και ότι η “υγεία της ελληνικής οικονομίας” είναι εξαιρετική. Χαρακτήρισε μάλιστα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον πιο ικανό Ευρωπαίο ηγέτη. Τέλος, αναφερόμενος στους πολέμους που ταλανίζουν τον πλανήτη είπε ότι δεν θέλει να γίνει μάντης κακών ειδήσεων, αλλά ότι η εμπειρία δείχνει ότι αν ένας πόλεμος δεν τελειώσει μέσα σε λίγες εβδομάδες, η διάρκειά του μετά συνήθως είναι μεγαλύτερη του ενός έτους.

 

Ο Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας μίλησε για τη σπουδαιότητα της συνάντησης του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και τόνισε ότι όπως είπε και ο Σωκράτης, “η σοφία δεν μετριέται με το πλήθος των απαντήσεων, αλλά με τη ικανότητα να θέτουμε τα σωστά ερωτήματα για να οριοθετήσουμε το μέγεθος της άγνοιάς μας”.

 

Ο Δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Ταγκαλής, καλωσόρισε το Φόρουμ στην ιστορική έδρα του Δήμου Δελφών και σημείωσε ότι τον 7ο Π.Χ. αιώνα η Δελφική Αμφικτυονία προοιώνιζε την Ευρωπαϊκή Ένωση και ουσιαστικά αυτή καλλιέργησε και μεταλαμπάδευσε την δημοκρατία στην τωρινή Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ