25.3 C
Athens
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIA87η ΔΕΘ-Δρ. Αθ. Κελέμης: Τα «κρυφά» ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Βορείου Ελλάδος

87η ΔΕΘ-Δρ. Αθ. Κελέμης: Τα «κρυφά» ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Βορείου Ελλάδος

Άρθρο του Δρος Αθανάσιου Κελέμη
Γενικός Διευθυντής και μέλος Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου

Η ετήσια διοργάνωση της ΔΕΘ, δίδει σε τακτική βάση αφορμές για την παράθεση νέων ιδεών και προτάσεων σχετικά με τη Βόρεια Ελλάδα, τις οικονομικές προοπτικές της και τις δυνατότητές της να στηρίξει την ανάπτυξη του ελληνικού Α.Ε.Π.
Τα περισσότερα σχόλια και ο κύριος όγκος των αναφορών που διατυπώνονται, συνήθως εστιάζουν στα επενδυτικά κεφάλαια τα οποία θα μπορούσε να συγκεντρώσει ο βόρειος άξονας της χώρας, στους κλάδους που εμφανίζουν την υψηλότερη ζήτηση Ελλήνων και ξένων επενδυτών, στην εξωστρεφή δυναμική των βορειοελλαδίτικων επιχειρήσεων, όπως και στα μεγέθη του τουρισμού.

Πέρα όμως από την οποία «μακροοικονομική» προσέγγιση της εν λόγω περιοχής, καλό είναι να μην ξεχνάμε και τη «μικροοικονομική», που παρουσιάζει εξίσου εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Η Βόρεια Ελλάδα για παράδειγμα συγκεντρώνει πληθώρα Ελλήνων επιστημόνων υψηλής και κυρίως εξειδικευμένης κατάρτισης, πολλοί εκ των οποίων μετά την έξοδο της χώρας από την κρίση χρέους, ακολουθώντας την ανάστροφη πορεία του brain drain, επέλεξαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, έχοντας επί μακρόν διάστημα εξασφαλίσει σημαντικότατη επαγγελματική εμπειρία, απασχολούμενοι σε διεθνείς ομίλους.
Ιδιαίτερα η Ήπειρος και η Μακεδονία διαθέτουν επίσης ένα εξαιρετικά εξελιγμένο σύστημα ψηφιακών υποδομών, που επιτρέπει σε πολυεθνικά σχήματα, με ηγετικές θέσεις στο χώρο της τεχνολογίας, να εμπιστευτούν την Ελλάδα, επενδύοντας στην ίδρυση και λειτουργία προηγμένων εγκαταστάσεών τους.

Υπάρχει, όμως, κι ένα ακόμη στοιχείο το οποίο ενδεχομένως να μην είναι ευρέως γνωστό. Το ότι περίπου μια στις δύο οικογένειες της Μακεδονίας έχει ένα γερμανόφωνο μέλος, γεγονός το οποίο καθιστά την περιοχή ιδιαιτέρως οικία σε κάθε Γερμανό επενδυτή ή επιχειρηματία.
Επίσης, καταγράφεται ισχυρό το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν φορείς της Βορείου Ελλάδος για τη δημιουργία επιχειρηματικών clusters τα οποία να συγκεντρώνουν επενδυτές με στοχευμένες βλέψεις σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (AZK), η οποία βασίζεται στη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας για την Αγροδιατροφή, στην οργάνωση του Διεθνούς Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς Thess-INTEC, στην ανάπτυξη νέας κοιτίδας στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στις νέες εγκαταστάσεις της AZK στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στη διαχείριση της προ-θερμοκοιτίδας νεοφυούς επιχειρηματικότητας OK!Thess και στη δημιουργία αντενών δικτύωσης και προβολής της Θεσσαλονίκης ως έναν φιλικό προς την καινοτομία προορισμό (Thessaloniki Innovation Friendly Destination – TIFD).

Στο μεταξύ, στα κοινά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την επενδυτική στρατηγική των Γερμανών επενδυτών και τα μοντέλα ανάπτυξης της Βορείου Ελλάδας, περιλαμβάνεται και η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Το δεδομένο αυτό από μόνο του διαφοροποιεί σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει επενδυτικά η Γερμανία την Ελλάδα. Η διττή επιχειρηματική ματιά σε μεγάλα αλλά και μικρότερα ή και μικρά project, προφανώς και δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες σύναψης διμερών συνεργειών. Μάλιστα, το ότι η Δυτική Μακεδονία αλλάζει το επιχειρηματικό της μίγμα και στο πλαίσιο της «Δίκαιης Μετάβασης» απολιγνιτοποιείται, διευρύνει γενικότερα το φάσμα των δυνητικών ελληνογερμανικών συμμαχιών.

Σήμερα, η Γερμανία ήδη διαχέει κεφάλαια σε βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, έχοντας θέσει στο επίκεντρό της τη Βόρεια Ελλάδα. Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο αφουγκραζόμενο τις επιδιώξεις των Γερμανών επενδυτών, όπως και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Βορείου Ελλάδος, συνδράμει ενεργά -ιδιαίτερα μέσω του υποκαταστήματος που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη- διαμεσολαβώντας με την προοπτική Έλληνες και Γερμανοί, Γερμανικοί και Έλληνες επενδυτές και επιχειρηματίες να έρθουν ακόμα πιο κοντά.

Ευκαιρίες για νέες συμμαχίες στο χώρο του επιχειρείν υπάρχουν πολλές. Το μόνο που χρειάζεται είναι καλή θέληση και από τις δύο πλευρές, που σαφώς υφίσταται, όπως και ιδέες ικανές να μαγνητίσουν περισσότερα κεφάλαια, ενισχύοντας το ρόλο και τη θέση της Βορείου Ελλάδος στο διεθνές επενδυτικό περιβάλλον, όπως και τη δυναμική της σε κεφαλαιακούς όρους, καθώς και σε όρους απασχόλησης.

 

Χορηγός Επικοινωνίας Εφημερίς Δημοπρασιών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ