32.5 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ87η ΔΕΘ-Χρ. Σταϊκούρας: Υλοποιούμε τον σχεδιασμό για “έξυπνες” Μεταφορές σε Αθήνα και...

87η ΔΕΘ-Χρ. Σταϊκούρας: Υλοποιούμε τον σχεδιασμό για “έξυπνες” Μεταφορές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Άρθρο Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα

Ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις, στο επίκεντρο της πολιτικής μας θέσαμε τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Με εμβληματικά έργα και πρωτοβουλίες αλλάζουμε την εικόνα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Το Μετρό της Θεσσαλονίκης ξεκινάει τη λειτουργία του εντός του 2024. Με 13 σταθμούς και 18 συρμούς θα εξυπηρετεί περίπου 300.000 μετακινούμενους ημερησίως, αλλάζοντας ριζικά την καθημερινότητα των πολιτών και των επισκεπτών της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέχρι τέλος του έτους θα ανακοινωθεί η τελική χάραξη των επεκτάσεων του Μετρό, όπως καταλήγει με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, που βρίσκεται σε τελικό στάδιο εκπόνησης και η οποία θα επιτρέπει την πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Αποδεικνύουμε έτσι ότι και το έργο των επεκτάσεων δεν αποτελεί μία απλή άσκηση επί χάρτου, αλλά καθιστούμε δυνατή την έναρξη της υλοποίησής του.

Παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πρόδρομες εργασίες της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, καθώς η πρόοδός τους είναι σχεδόν στο 50%. Ο πρώτος μετροπόντικας έχει ήδη διανύσει τα πρώτα δεκάδες μέτρα και είναι σε φάση συστηματοποίησης της εκσκαφής. Ο δεύτερος μετροπόντικας βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα και αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες του το φθινόπωρο.

Ταχύτατα υλοποιείται η ανανέωση του υφιστάμενου γερασμένου στόλου των λεωφορείων, και στις δύο πόλεις, με την προμήθεια 650 νέων οχημάτων μηδενικών ρύπων, ηλεκτρικών και φυσικού αερίου. Τα πρώτα νέα λεωφορεία αναμένεται να ενταχθούν στους στόλους των δύο πόλεων στις αρχές του 2024, ενώ ξεκινάμε τις διαδικασίες για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού προμήθειας επιπλέον 650 λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, κυρίως ηλεκτρικών. Μάλιστα, η πόλη της Θεσσαλονίκης θα αποκτήσει σύντομα τα πρώτα 110 ηλεκτρικά λεωφορεία, ενώ παράλληλα επιταχύνεται η ολοκλήρωση της άσκησης για το μέλλον του ΟΑΣΘ. Άμεσα ενισχύουμε το συγκοινωνιακό έργο στην πόλη με περισσότερους οδηγούς και οχήματα στους δρόμους της. Ενώ, στις προτεραιότητές μας είναι η ενίσχυση της αεριοκίνησης, της ηλεκτροκίνησης και της υδρογονοκίνησης.
Επιπλέον, επεξεργαζόμαστε ένα ψηφιακό σχέδιο για την υποστήριξη ανέπαφων πληρωμών στα Μέσα Μαζικής Μετακίνησης, είτε με τραπεζική κάρτα είτε με smartphones, όπου θα μπορεί ο επιβάτης να πληρώνει το αντίτιμο του εισιτηρίου του. Μέσω της ειδικής εφαρμογής θα μπορεί ο επιβάτης να επιλέξει το φθηνότερο οικονομικό πακέτο, που είναι διαθέσιμο, βάσει της πολιτικής κομίστρου του ΟΑΣΑ.

Φυσικά, απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί η αναβάθμιση και αναδιάταξη του συστήματος των υποδομών και της οργάνωσης του σιδηροδρομικού δικτύου. Η Task Force που δημιουργήσαμε με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων πρόκειται να επιταχύνει σημαντικά την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων. Προχωράει τόσο ο εκσυγχρονισμός της σηματοδότησης και της τηλεδιοίκησης όσο και της εγκατάστασης του συστήματος ETCS (European Train Control System – Ευρωπαϊκό Σύστημα Ελέγχου Συρμών) επί της σιδηροδρομικής γραμμής ΣΚΑ – Προμαχώνας.

Από τις πρώτες ημέρες που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας επισκεφθήκαμε τα αμαξοστάσια της ΟΣΥ, του ΟΑΣΘ, τα Εργοτάξια του Μετρό στη Θεσσαλονίκη, ενώ είχαμε συναντήσεις με τους εκπροσώπους του κλάδου των μεταφορών από όλη την Ελλάδα. Ενημερωθήκαμε από τις Διοικήσεις των Οργανισμών και από τους εκπροσώπους των εργαζομένων για την κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών, με τους οποίους συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία.

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών, δημιουργούν επιτακτικές ανάγκες και μας υποδεικνύουν τον τρόπο που πρέπει να δράσουμε. Γι΄ αυτό, χωρίς καμία καθυστέρηση, συνεργαζόμαστε στενά και εντατικά με όλους τους συναρμόδιους φορείς. Με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα υλοποιούμε τον σχεδιασμό για “έξυπνες” Μεταφορές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.

Χορηγός Επικοινωνίας Εφημερίς Δημοπρασιών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ