4.1 C
Athens
Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIA86η ΔΕΘ: Αρθρο Προέδρου ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Τάσου Τζήκα

86η ΔΕΘ: Αρθρο Προέδρου ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Τάσου Τζήκα

Το αναπτυξιακό αποτύπωμα της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία και ενόψει νέων μεγάλων προκλήσεων, οι προοπτικές συνεργασίας με τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη και η ανθεκτικότητα, αλλά και η καινοτομία των εγχώριων επιχειρήσεων, αποτελούν την κεντρική ιδέα που διατρέχει την 86η ΔΕΘ.
Η φετινή ΔΕΘ από τις 10-18 Σεπτεμβρίου έχει Τιμώμενη Χώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Είναι η πρώτη φορά που Αραβική χώρα θα είναι Τιμώμενη και η συμμετοχή της συνοδεύεται με πλήθος εκδηλώσεων κάθε είδους, από εκατοντάδες επιχειρηματικά ραντεβού μέχρι και πολιτιστικές-ψυχαγωγικές δράσεις, που θα εντυπωσιάσουν τους επισκέπτες της Εκθεσης.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΔΕΘ αποτελεί ένα πολυεπίπεδο και πολυμορφικό γεγονός, το οποίο είναι πόλος έλξης για όλες τις ηλικίες, ενώ φέτος και αφού περάσαμε τον «κάβο» της πανδημίας, πραγματοποιούμε μία διοργάνωση με κορυφαία ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά.
Η κυκλική οικονομία, η ηλεκτροκίνηση, η ψηφιακή οικονομία και οι νεοφυείς επιχειρήσεις, η εκπαίδευση, η συμμετοχή επιχειρήσεων και Επιμελητηρίων από όλη τη χώρα και βέβαια το μεγάλο επετειακό αφιέρωμα μας «ΑΙΩΝ… εν Ιωνία, Θράκη και Πόντω 1922-2022», συνθέτουν πολύ περιληπτικά το περιεχόμενο της Εκθεσης.
Η ΔΕΘ σε επίπεδο συμμετοχών επανέρχεται στις επιδόσεις του 2018 και 2019, δηλαδή πριν επέλθει η πανδημία. Αυτό μεταφράζεται σε πάνω από 1.400 εκθεσιακές συμμετοχές (άμεσες και έμμεσες) και πάνω από 31.500 τμ, που σημαίνει ότι το Εκθεσιακό Κέντρο εξάντλησε τις δυνατότητες του σε στεγασμένους και ανοιχτούς χώρους.
Η Τιμώμενη Χώρα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα παρουσιάσει τον «εαυτό» της και τις τεράστιες προοπτικές της στο περίπτερο 13 με τη συμμετοχή 65 πολύ σημαντικών εταιρειών και φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της χώρας από τους κλάδους διαχείρισης επενδύσεων, ενέργειας, τροφίμων-ποτών, άμυνας, διαστημικής τεχνολογίας, τουρισμού, ναυτιλιακών, real-estate κα. Το περίπτερο των ΗΑΕ αποτελεί μια «υπερπαραγωγή», που θα ξεχωρίσει τόσο για το περιεχόμενο του, όσο και για την αισθητική και την αρχιτεκτονική του. Της αποστολής των ΗΑΕ θα ηγείται ο Υπουργός Οικονομίας των ΗΑΕ, η Αυτού Εξοχότης, Abdulla bin Touq Al Mari, ενώ θα υπάρχει κυβερνητική αποστολή από τα Υπουργεία Αμυνας, Εξωτερικών και Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας. Η εκθεσιακή κάλυψη της Τιμώμενης Χώρας θα είναι περίπου 4.500 τμ εντός και εκτός χώρου του περιπτέρου 13. Το περίπτερο των ΗΑΕ θα αποτελέσει το έδαφος επιχειρηματικών συναντήσεων μεταξύ κορυφαίων ελληνικών και εμιρατιανών εταιρειών. Με τη συμβολή του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος κλείστηκαν 250 ραντεβού, τα οποία θα πραγματοποιηθούν μέσα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Οι παράλληλες εκδηλώσεις της Τιμώμενης Χώρας είναι πολλές και περιλαμβάνουν από παραστάσεις παραδοσιακών χορών, εμιρατιανής γαστρονομίας και φιλοξενίας, παρουσίαση ιερακοθηρίας, Εκθεση λαϊκής τέχνης και καλλιτεχνικών έργων ζωγραφικής κα.
Συνολικά στην 86η ΔΕΘ υπάρχουν κρατικές συμμετοχές και διεθνείς συμμετοχές από 19 χώρες, στις οποίες μαζί με τα ΗΑΕ, περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, Λουξεμβούργο, Μπαγκλαντές, Βιετνάμ, Ινδονησία, Ουκρανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αρμενία, Ιράν, Ιταλία, Πολωνία, Σερβία, Κύπρος, Γεωργία, Ρουμανία, Ινδία, Νεπάλ και Αίγυπτος.
Σημαντική είναι και η εκπροσώπηση του ελληνικού επιχειρείν, που για μία ακόμη χρονιά δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη διοργάνωση, θεωρώντας την το ιδανικό εφαλτήριο προβολής, αλλά και συνεργασιών (αφιέρωμα Ελλάδα και Επιχειρηματικότητα: Γνωρίστε τις ελληνικές επιχειρήσεις). Επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στην Εκθεση υπό την «ομπρέλα» της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων (για 6η φορά), ενώ ξεχωριστές παρουσίες έχουν το ΕΕΘ, το ΕΒΕΘ και το ΕΒΕΑ. Στο πλαίσιο αυτό, στα περίπτερα 2 και 3 θα βρίσκονται 46 Επιμελητήρια από όλη την χώρα με 320 επιχειρήσεις.
Η εκθεσιακή ενότητα της Κυκλικής Οικονομίας (Ανακύκλωση-Ενέργεια-Δόμηση) είναι αφιερωμένη στον οικολογικό σχεδιασμό, την επαναχρησιμοποίηση των υλικών για τη μειωμένη επιβάρυνση του περιβάλλοντος, τις πρωτοπόρες τεχνολογικές εφαρμογές για τη βέλτιστη εκμετάλλευση της ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Συμμετέχουν αντιπροσωπευτικές εταιρίες και επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πρωτοποριακά συστήματα θέρμανσης και ψύξης, εξειδικευμένες εφαρμογές και προϊόντα, αλλά και ενδιαφέρουσες προτάσεις για τη σύγχρονη δόμηση. Το αφιέρωμα αναπτύσσεται σε 3.000 τμ, σε υπαίθριους και εσωτερικούς χώρους, με περισσότερες από 45 συμμετοχές. Η ΔΕΘ-Helexpo υιοθετεί το σύνθημα FORWARD FOR GREEN και φιλοξενεί στο πλαίσιο αυτής της ενότητας, ενδιαφέρουσες δράσεις και πρωτοβουλίες για την ανακύκλωση στην πράξη.
Στην 86η ΔΕΘ παρουσιάζουμε την αναπτυξιακή προοπτική της επόμενης ημέρας, προσελκύοντας ξανά τον κόσμο στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ώστε να δημιουργήσει νέες αναμνήσεις από τη ΔΕΘ.
Με το σχέδιο της ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου να βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να συνδράμει στην αναπτυξιακή δυναμική της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής ζωής στην πόλη, ο εθνικός εκθεσιακός φορέας βλέπει μπροστά ένα νέο εκθεσιακό μέλλον.
Η Θεσσαλονίκη θα αλλάξει εκθεσιακά επίπεδο και θα μπορέσει να διεκδικήσει τον ρόλο που της αξίζει ιστορικά στην ευρύτερη περιοχή ως ένας ελκυστικός επιχειρηματικός κόμβος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ