77 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Ναζί

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 12 Οκτωβρίου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΛΛΑΔΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Η Αθήνα απελευθερώθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1944, ημέρα Πέμπτη στις 09:45 το πρωί, έπειτα από 1.264 ημέρες Κατοχής.
Την έπαρση της ελληνικής σημαίας έκανε άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, με αφορμή την συμπλήρωση 77 ετών από την απελευθέρωση της Αθήνας από το ναζιστικό ζυγό.
Το ημερολόγιο έγραφε 12 Οκτωβρίου 1944, ημέρα Πέμπτη όταν στις 09:45 η Αθήνα αποτίναξε τον ναζιστικό ζυγό.
Τμήμα του γερμανικού στρατού καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και λίγο αργότερα ένας στρατιώτης υποστέλλει τη σβάστικα από τον βράχο της Ακρόπολης. Οι γερμανικές δυνάμεις Κατοχής αποχωρούν από την πρωτεύουσα.
Πηγή Sputniknews.gr

ΠτΔ: Η 12η Οκτωβρίου του 1944 υπήρξε σύμβολο εθνικής ενότητας και ομοψυχίας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη στην έπαρση της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Σε δήλωσή της, η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε ότι «γιορτάζουμε σήμερα την απελευθέρωση της Αθήνας από τη γερμανική κατοχή, μια λαμπρή και χαρμόσυνη ημέρα για το λαό μας. Η 12η Οκτωβρίου του 1944 υπήρξε ορόσημο ελπίδας και ανάτασης, σύμβολο εθνικής ενότητας και ομοψυχίας».
Παράλληλα, έκανε λόγο για «μια ημέρα τιμής και μνήμης όσων αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία, αλλά και απερίφραστης καταδίκης για τους υποστηρικτές και τους νοσταλγούς του φασισμού και του ναζισμού».
Δ.Κατσιμεντέ