18.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΣτο Δικαστήριο της ΕΕ η Δανία για τη «Φέτα»

Στο Δικαστήριο της ΕΕ η Δανία για τη «Φέτα»

Στο Δικαστήριο της ΕΕ παραπέμπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Δανία, καθώς επιχειρήσεις που εδρεύουν εκεί παράγουν και εξάγουν σε τρίτες χώρες λευκό τυρί με τη σήμανση «Φέτα», η ονομασία της οποίας αποτελεί καταχωρισμένη προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) από το 2002.
Ως εκ τούτου, αναφέρει η Επιτροπή, το συγκεκριμένο τυρί μπορεί να παράγεται μόνο στην Ελλάδα βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών παραγωγής. Η Επιτροπή θεωρεί ότι αυτή η εμπορική πρακτική παραβιάζει ευθέως την προστασία που παρέχει η καταχώριση της «Φέτας» ως ΠΟΠ και ότι οι δανικές αρχές δεν μερίμνησαν για την πρόληψη ή την παύση της. Η Δανία, αθετώντας τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις της, παραβιάζει, σύμφωνα με την Επιτροπή «τόσο τον κανονισμό για τα συστήματα ποιότητας όσο και την αρχή της καλόπιστης συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης και των κρατών – μελών».
Στο πλαίσιο της διαδικασίας επί παραβάσει, η Επιτροπή κάλεσε τις δανικές αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να αποτρέψουν ή να εμποδίσουν τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στο έδαφός της να εφαρμόζουν την επίμαχη πρακτική. Δεδομένου ότι η Δανία δεν διευθέτησε τα ζητήματα που επισημάνθηκαν, η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ