17.2 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣπίρτζης :Να δούμε αν η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση μομφής

Σπίρτζης :Να δούμε αν η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση μομφής

Συνέντευξη στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm» έδωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ξεκινήσω ρωτώντας αν κατά τη γνώμη σας είμαστε πλέον στην τελική ευθεία για εκλογές και σας ρωτώ γιατί άκουσα τις δηλώσεις του κ. Καμμένου σε απάντηση δηλώσεων Κοτζιά που δείχνουν ότι είναι μάλλον σε μία πορεία διαζυγίου με την κυβέρνηση.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι απόψεις των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του Πάνου Καμμένου σε σχέση με τη συμφωνία είναι γνωστές, όπως και η θέση που έχει πάρει για το όταν ήρθε ή θα έρθει ο χρόνος για να πάει η συμφωνία των Πρεσπών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν νομίζω ότι μπαίνει τέτοιο θέμα. Είναι απόλυτα καθαρά και διατυπωμένα και διάφανα όλα, επομένως, δεν νομίζω ότι μπαίνει τέτοιο θέμα αυτή τη στιγμή τουλάχιστον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είπε ότι θα φύγει από την κυβέρνηση στην περίπτωση που η συμφωνία προχωρήσει προς ψήφιση στη Βουλή.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, είναι άλλο φεύγει από την κυβέρνηση και είναι άλλο δεν στηρίζει την κυβέρνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι θα εξακολουθήσει να τη στηρίζει κοινοβουλευτικά ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θεωρώ ότι ο Πάνος ο Καμμένος και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα κινηθούν στη λογική του να συμπλεύσουν αν θέλετε με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κι αυτό είναι διατυπωμένο από τους ίδιους, δεν είναι κάτι που το λέω εγώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κοιτάξτε αυτό είναι διατυπωμένο.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το έχουν διατυπώσει οι ίδιοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα λεπτό κ. Υπουργέ. Αυτό είναι διατυπωμένο από τους ίδιους σε σχέση με την πιθανότητα να κατατεθεί μία πρόταση μομφής. Έχει πει ο κ. Καμμένος πράγματι ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής της ΝΔ. Το ερώτημα είναι αν θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση ή αν η κυβέρνηση θα περάσει σε μία νέα φάση δηλαδή θα είναι κυβέρνηση μειοψηφίας, κυβέρνηση που θα λειτουργεί υπό την ανοχή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το ερώτημα κ. Χατζηνικολάου είναι αν η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση μομφής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό φαίνεται ότι είναι πιθανό εξ’ όσων ακούγονται σήμερα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εντάξει, καθήστε να το δούμε. Να το δούμε. Γιατί είναι ξέρετε πολύ ωραίο να βγαίνει κάποιος και να λαϊκίζει εναντίον της συμφωνίας και είναι τελείως διαφορετικό, να κάνει τα πάντα -που αυτό είναι η δική μου εκτίμηση-, για να καταγγέλλει την κυβέρνηση και να περάσει η συμφωνία. Λέγοντας μάλιστα, ότι διαφωνεί και με τη συμφωνία. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Άρα η συμπεριφορά της ΝΔ μέχρι τώρα δεν έχει δείξει το δεύτερο, επί της ουσίας έχει δείξει το πρώτο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι εννοείτε ; Τι εννοείτε ότι δείχνει ανοχή στη συμφωνία η ΝΔ ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η ΝΔ εννοώ ότι κρατάει μία στάση που δεν σχετίζεται με τα εθνικά θέματα, δεν σχετίζεται με τη θέση της χώρας γύρω από τη συμφωνία των Πρεσπών, δεν σχετίζεται με τις θέσεις που η ΝΔ είχε προωθήσει όταν ήταν κυβέρνηση σε σχέση με το εθνικό θέμα της FYROM. Σχετίζεται με τους εσωκομματικούς συσχετισμούς και την εσωτερική συνοχή της που φαντάζομαι ότι δεν είναι η πιο φερέγγυα στάση, η βέλτιστη στάση που οφείλει ένας χώρος, ένα κόμμα να έχει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακόμα κι αν είναι έτσι, ακόμα κι αν είναι έτσι κ. Υπουργέ αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα καταθέσει πρόταση μομφής.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να το δούμε. Να το δούμε κ. Χατζηνικολάου. Να το δούμε.
Γ. Σταθάκης: Καλύτερος χρόνος για να γίνουν εκλογές είναι ο Οκτώβριος του 2019


Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη στον ίδιο σταθμό, δίνοντας την εκτίμηση του ότι ο καλύτερος χρόνος για να γίνουν εκλογές είναι ο Οκτώβριος του 2019, με την ολοκλήρωση της τετραετίας τονίζοντας παράλληλα ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών για δύο λόγους.
“Ο πρώτος λόγος, όπως είπε ο υπουργός, είναι ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα τύχει κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή, καθώς τα κόμματα θα τοποθετηθούν συντεταγμένα και θα κριθούν για αυτή τους τη θέση. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν έχει αλλάξει ούτε έχει μετατοπιστεί στο ελάχιστο η θέση των κυβερνητικών εταίρων ότι δεν πρόκειται να ρίξουν την κυβέρνηση, ευθυγραμμιζόμενοι με τη ΝΔ. Η συζήτηση που έχει ανοίξει, προσπαθεί να συνδέσει αυτά τα δύο διακριτά θέματα, αλλά ο χρόνος θα δείξει ότι και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή”.
Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίζει νομοσχέδια σε ενδεχόμενη αποχώρηση των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα, ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι το σύνολο σχεδόν των νομοσχεδίων που έχει φέρει η κυβέρνηση τους πρόσφατους μήνες ψηφίζονται με πολύ ευρεία πλειοψηφία καθώς αναγκάζεται και η ΝΔ να τα ψηφίζει. Προέβλεψε δε ότι και τα νομοσχέδια που θα έρθουν το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή και θα αφορούν στην προστασία της πρώτης κατοικίας και πληθώρα άλλων κοινωνικών και οικονομικών μέτρων, θα τύχουν ευρείας πλειοψηφίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ