22.8 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΣπάνια απεικόνιση του προσώπου του νεαρού Χριστού βρέθηκε στο Ισραήλ

Σπάνια απεικόνιση του προσώπου του νεαρού Χριστού βρέθηκε στο Ισραήλ

 

Ενώ στους πρώτους αιώνες του χριστιανισμού ο Ιησούς Χριστός απεικονίζονταν τόσο με κοντά όσο και με μακριά μαλλιά, με γένια ή χωρίς, στον 6ο αιώνα, οι δυτικές εικόνες Τον δείχνουν συνεχώς με μακριά, κυματιστά μαλλιά και συχνά γενειάδα.
Μία ξεθωριασμένη απεικόνιση του Ιησού Χριστού, ηλικίας 1.500 ετών, ανακαλύφθηκε στον τοίχο κατεστραμμένης εκκλησίας στη Σίβτα, σε αρχαιολογικό χώρο στην έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ, σύμφωνα με την Daily Mail.
Το μέρος είναι γνωστό στους αρχαιολόγους εδώ και σχεδόν 150 χρόνια, ωστόσο, νέες έρευνες εντόπισαν την ξεθωριασμένη απεικόνιση ενός νέου Μεσσία με κοντά, σγουρά μαλλιά, αντίθετα με την παραδοσιακές απεικονίσεις με μακριά μαλλιά και γένια.
Το εξαιρετικά σπάνιο εύρημα χρονολογείται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στον 6ο αιώνα και οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα ισχυρίζονται ότι δείχνει το περίγραμμα του προσώπου του Σωτήρα και έναν νεαρό Ιησού με κοντά μαλλιά. Ο Ιησούς μοιάζει τελείως διαφορετικός από τον μακρυμάλλη, γενειοφόρο άντρα των δυτικών εικόνων.
Το πορτρέτο του Ιησού αρχικό εντοπίστηκε κοντά στο 1920 και τώρα επανεξετάστηκε με τη χρήση νέων μεθόδων. Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην έκδοση Αρχαιοτήτων του Cambridge οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η απεικόνιση του προσώπου του Ιησού είναι σημαντική από μόνη της.
«Το πρόσωπο του Ιησού σε αυτό το πορτρέτο είναι μία σπουδαία ανακάλυψη από μόνη της» σημειώνουν οι αρχαιολόγοι.
Εξηγούν ότι η σημασία της ανακάλυψης έγκειται στο ότι η θρησκευτική απεικόνιση που χρησιμοποιήθηκε στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία τοποθετείται νωρίτερα χρονικά.
Καθώς οι θρησκευτικοί ύμνοι δεν περιγράφουν την εικόνα του Ιησού και δεν υπάρχει καμία νεότερη περιγραφή Του, κάθε εικόνα Του που έχει επιβιώσει έως σήμερα είναι βασισμένη σε μεταγενέστερες καλλιτεχνικές απεικονίσεις.
Παρότι ο Χριστιανισμός προέρχεται από τους Αγίους Τόπους, έχει επιβιώσει ελάχιστη πρωτο-Χριστιανική τέχνη από τη συγκεκριμένη περίοδο καθώς από τον 8ο αιώνα μ.Χ., πολλοί Χριστιανοί στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία θεωρούσαν βλασφημία τη δημιουργία θρησκευτικών απεικονίσεων όπως οι εικόνες, που είχαν απαγορευτεί από τον Αυτοκράτορα Λέοντα Γ’ έως τα μέσα του ένατου αιώνα.
Η ανακάλυψη φαίνεται να ανήκει στην πρώτη προ-εικονοκλαστική περίοδο τη Βάπτισης που βρέθηκε στους Αγίους Τόπους.
Πηγή sputniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ