18.1 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΣε εκκρεμότητα οι μελλοντικές σχέσεις Ε.Ε.-Ηνωμένου Βασιλείου

Σε εκκρεμότητα οι μελλοντικές σχέσεις Ε.Ε.-Ηνωμένου Βασιλείου

Οι τρεις πρόεδροι των βασικότερων θεσμικών οργάνων της ΕΕ σημείωσαν ότι οι διασυνδεδεμένες πολιτικές μεταξύ της ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου αξίας πέντε δεκαετιών θα πρέπει να καταργηθούν και να ανασυγκροτηθούν.
Σε ανοικτή επιστολή που συνέταξαν ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Ντέιβιντ Σασόλι, πρόεδρος του κοινοβουλίου της ΕΕ, και η Ούρσουλα φον ντερ Λάγιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περιγράφει την ετοιμότητά της ΕΕ απέναντι στην επικείμενη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου.
Προειδοποιούν ακόμη ότι «κάθε επιλογή έχει συνέπειες» όταν και σημειώνουν ότι η φύση της μελλοντικής σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ θα εξαρτηθεί από αποφάσεις «που δεν έχουν ακόμη ληφθεί».
Μάλιστα, έδωσαν και παράδειγμα για το τι εννοούν:
«Χωρίς την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, δεν υπάρχει ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων, αγαθών και υπηρεσιών. Χωρίς ισότιμους όρους ανταγωνισμού στον τομέα του περιβάλλοντος, της εργασίας, της φορολογίας και των κρατικών ενισχύσεων, δεν μπορεί να υπάρξει πρόσβαση υψηλής ποιότητας στην ενιαία αγορά. Αν δεν είστε μέλος, δεν μπορείτε να διατηρήσετε τα οφέλη της ένταξης », γράφουν.
Οι τρεις πρόεδροι εκφράζουν ακόμη την αγάπη τους για το Ηνωμένο Βασίλειο και σημειώνουν ότι ενώ η συμμετοχή του στην ΕΕ του θα λήξει στις 31 Ιανουαρίου, η Βρετανία θα «παραμείνει μέρος της Ευρώπης».
Η κοινή ιστορία, η γεωγραφία και άλλοι δεσμοί θα σημαίνουν αναπόφευκτα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα είναι «φυσικοί σύμμαχοι» σε πολλά ζητήματα, υποστήριξαν οι πρόεδροι.
Ενώ εξέφρασαν τη βαθιά λύπη τους για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Brexit, οι ηγέτες της ΕΕ επιβεβαιώνουν ότι σέβονται την απόφαση και σημειώνουν ότι το Brexit θα σηματοδοτήσει μια «νέα αυγή» για την Ευρώπη.
Μια ενωμένη ΕΕ θα «αξιοποιήσει» την εξουσία και την εσωτερική της αγορά για να αντιμετωπίσει τις μεγάλς προκλήσεις του μέλλοντος, όπως η κλιματική αλλαγή, η τεχνολογική ανάπτυξη και οι μεγάλες διαμάχες.
Σε μια συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα, ο Σάρλ Μισέλ δήλωσε ότι οι ισχυρές αξίες, οι ελευθερίες και η ενιαία αγορά της Ευρώπης θα τη βοηθήσουν να βαδίσει σε ένα θετικό νέο μέλλον.
Πηγή Sputniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ