18.7 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠαρουσιάστηκε το κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων Δημοσίου

Παρουσιάστηκε το κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων Δημοσίου

Γ.Γ. Ψηφιακής Πολιτικής: «Στοίχημα η αλλαγή της εργασιακής κουλτούρας στο δημόσιο»

«Εχουμε μπει σε μία περίοδο όπου ο καθένας πλέον καταλαβαίνει την αναγκαιότητα και τις δράσεις της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής» ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο οποίος παρουσίασε σήμερα από κοινού με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγα Γεροβασίλη, το έργο «Κεντρική υποδομή για την ηλεκτρονική ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ των φορέων του Δημοσίου με προηγμένες ψηφιακές υπογραφές», το οποίο υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ.
Η παρουσίαση έγινε στο υπ. Ψηφιακής Πολιτικής και ο κ. Παππάς μίλησε για ένα έργο το οποίο υλοποιήθηκε με χαμηλό κόστος, περίπου 22 εκατ. ευρώ. Ο Ν. Παππάς υπογράμμισε ότι το υπουργείο ΨΗΠΤΕ ήδη χρησιμοποιεί τις ψηφιακές υπηρεσίες (ψηφιακή υπογραφή) έχοντας μειώσει χρόνους και κόστος. Ο Ν. Παππάς μίλησε επίσης για τη δυνατότητα που θα έχουν πλέον τα υπουργεία για μια πλήρη και καθαρή εικόνα για τη διακίνηση εγγράφων με διαφάνεια, με σύντομες διαδικασίες διεκπεραίωσης και κυρίως με τη λέξη κλειδί, τη «διαλειτουργικότητα» μεταξύ των φορέων. Τέλος, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ μίλησε για εξαγγελίες από παλαιότερες κυβερνήσεις που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν, καθώς ήδη από το 2011 υπήρχε η δυνατότητα να ξεκινήσει το έργο γηα την ψηφιακή υπογραφή.


Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης από την πλευρά της ανέφερε ότι μπορούμε να «τρέξουμε» ένα έργο το οποίο θα αλλάξει πλήρως την καθημερινότητα των πολιτών, αναβαθμίζοντας την καθημερινή τους επαφή με το Δημόσιο αλλά και την εικόνα της χώρας στο διεθνές ψηφιακό περιβάλλον. Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία και τη δυσλειτουργικότητα του ελληνικού Δημοσίου και ήρθε η ώρα όλα αυτά να τα αφήσουμε πίσω και να αναπτύξουμε υψηλές ταχύτητες. Μίλησε για ένα έργο-τομή που αντανακλά πλήρως την αποφασιστικότητα αυτής της κυβέρνησης να προχωρήσει σε στέρεες μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο το κοινωνικό κράτος και την αποδοτικότητα της δημόσιας διοίκησης.
Αξιοποίηση δημοσίων υπαλλήλων αντί απολύσεων
Η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι, αντίθετα με την προηγούμενη κυβέρνηση που μίλαγε για ανασυγκρότηση του Δημοσίου μέσω των απολύσεων, η τωρινή κυβέρνηση έχει διαμετρικά αντίθετες απόψεις όσον αφορά το Δημόσιο, με γνώμονά της το κοινωνικό κράτος και την αξιοποίηση των δημόσιων υπαλλήλων με υπηρεσίες φιλικές προς τους πολίτες αλλά και προς τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, μίλησε για ανοικτά πλέον και ισότιμα προσβάσιμα δεδομένα, με δημοκρατικές διαδικασίες.
Το Δημόσιο οφείλει να παρέχει υπηρεσίες προς τους πολίτες και ο ιδιωτικός τομέας να έχει έναν υποστηρικτικό ρόλο, υπογράμμισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κάνοντας λόγο για τον τερματισμό της αδιαφάνειας, των πελατειακών σχέσεων στο Δημόσιο, με εξοικονόμηση πόρων η οποία θα προέλθει από τη βελτίωση των διαδικασιών και την εκπαίδευση – και όχι από τις απολύσεις υπαλλήλων. Σαν παράδειγμα ανέφερε κάποιος που εργάζεται ως κλητήρας, η θέση του ουσιαστικά καταργείται καθώς τα έγγραφα διακινούνται ηλεκτρονικά, αλλά δεν χάνει τη θέση του γιατί αξιοποιείται αποκτώντας ψηφιακές δεξιότητες.


Ο Γ. Γραμ. Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, ανέφερε ότι έχουμε βάλει στοίχημα την αλλαγή της εργασιακής κουλτούρας και την καταπολέμηση της δυσπιστίας. Ηδη στο υπουργείο ΨΗΠΤΕ έχουν διακινηθεί εσωτερικά 35.000 ηλεκτρονικά έγγραφα επιτυχώς. Θα χορηγηθούν 150.000 υπογραφές σε δημόσιους υπαλλήλους. Υπάρχει συνεχής υποστήριξη του έργου. Ο ανάδοχος είναι παρόν και δίνει λύσεις.

 

Στο τέλος της ενημέρωσης ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης δεν κάνει δεκτά έγγραφα προς υπογραφή που καταφθάνουν στο γραφείο του σε φυσική μορφή, αλλά μόνο τα ηλεκτρονικά (έγγραφα) για να πάρουν ηλεκτρονική υπογραφή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ