22.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΠαγκόσμια αναμονή για την «έκτακτη σχέση»

Παγκόσμια αναμονή για την «έκτακτη σχέση»

Ο πλανήτης παρακολουθεί τη συνάντηση κορυφής Πούτιν – Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ξεκίνησε σήμερα (σ.σ. Δευτέρα) στο Ελσίνκι την ιστορική συνάντηση κορυφής με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει κατάληξη σε μια «έκτακτη» σχέση με τον Ρώσο ομόλογό του.
Ο ένοικος του Λευκού Οίκου και ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου συναντήθηκαν στο προεδρικό μέγαρο, στο κέντρο της φινλανδικής πρωτεύουσας που έχει μακρά παράδοση φιλοξενίας συναντήσεων κορυφής Ανατολής – Δύσης.
«Χαίρομαι πολύ που σας συναντώ», «έχει έρθει ο καιρός να μιλήσουμε εις βάθος για τις σχέσεις μας», δήλωσε ο Πούτιν συμπληρώνοντας: «Oτι θα πρέπει επίσης να συζητήσουν δύσκολα πολυεθνικά θέματα. Υπάρχουν αρκετά από αυτά για να αρχίσουμε να τους δίνουμε προσοχή» είπε, καθισμένος δίπλα στον Τραμπ, ενώ ο Τραμπ εξέφραζε την ελπίδα ότι θα υπάρξει κατάληξη σε μια «έκτακτη σχέση». «Ελεγα, και είμαι σίγουρος ότι το έχετε ακούσει στη διάρκεια των χρόνων πως το να τα πάμε καλά με τη Ρωσία είναι καλό πράγμα, δεν είναι κακό πράγμα», είπε ο Τραμπ καθισμένος δίπλα στον Πούτιν κατά την έναρξη των συνομιλιών.
Ο απρόβλεπτος Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, που βρίσκεται στον Λευκό Οίκο εδώ και 18 μήνες, δηλώνει ότι ελπίδα του είναι να δημιουργήσει μια προσωπική σχέση με τον πρώην πράκτορα της KGB, που κρατά τα ηνία στη Ρωσία από το 2010.
Λίγο πριν από την πρώτη χειραψία, έδωσε τον τόνο με ένα tweet όπου απέδιδε τις κακές σχέσεις Ουάσινγκτον – Μόσχας σε… «βλακεία ετών εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών» και στο «κυνήγι μαγισσών» που έχει εξαπολύσει, όπως υποστηρίζει, το FBI που ερευνά ενδεχόμενη παρέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Το μήνυμα προκάλεσε την ικανοποίηση της Μόσχας. «Συμφωνούμε», ήταν η απάντηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.
Το Κρεμλίνο ελπίζει η συνάντηση κορυφής Βλαντίμιρ Πούτιν – Ντόναλντ Τραμπ να αποτελέσει ένα μικρό βήμα για την αποκλιμάκωση της «κρίσης στη διμερή σχέση»
Η Μόσχα ελπίζει ότι η συνάντηση κορυφής του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και του ομολόγου του των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα επιτρέψει στα δύο μέρη να κάνουν ένα βήμα για να απομακρυνθούν από την τρέχουσα κρίση στις διμερείς σχέσεις, τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT.
«Αυτό είναι που ελπίζουμε πραγματικά, ότι η συνάντηση αυτή θα μας επιτρέψει να κάνουμε τουλάχιστον ένα μικρό βήμα μακριά από την κρίση με την οποία έχουν έλθει αντιμέτωπες οι διμερείς σχέσεις μας», ανέφερε ο Πεσκόφ. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επισήμανε ακόμη ότι η αύξηση του προϋπολογισμού του NATO θα έθετε τη Μόσχα σε συναγερμό.
Πούτιν και Τραμπ συναντήθηκαν στο Ελσίνκι προκειμένου να συζητήσουν για τη διμερή σχέση και διεθνή ζητήματα.
«Οι συζητήσεις θα αφορούν στα πάντα, από τα στρατιωτικά μέχρι τους πυραύλους και τα πυρηνικά… Θα μιλήσουμε λίγο για την Κίνα, τον κοινό μας φίλο, τον πρόεδρο Σι (Τζίπινγκ)… Είμαστε οι δύο μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις, κατέχουμε το 90% των πυρηνικών και αυτό είναι καλό, είναι κακό και θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για αυτό», σημείωσε ο Τραμπ.
«Ολόκληρος ο κόσμος περιμένει και ανυπομονώ για τις προσωπικές μας συνομιλίες που ξεκινούν τώρα και έπειτα θα συναντηθούμε με ολόκληρη την ομάδα μας… Εχουμε πολλές ερωτήσεις και το πιο σημαντικό, ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε απαντήσεις», ανέφερε ο Τραμπ, ενώ συνεχάρη τον Πούτιν για το «πραγματικά υπέροχο Παγκόσμιο Κύπελλο» που πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η Ρωσία δεν εκπλήσσεται ιδιαίτερα από το δόγμα «Πρώτα η Αμερική» του Τραμπ.
«Κάθε αρχηγός κράτους μπορεί να καταλάβει αυτή την αρχή, διότι κάθε αρχηγός κράτους στις επαφές του με τους ξένους ομολόγους του υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας του, και ως προς αυτό ο πρόεδρός μας είναι πολύ πραγματιστής, ανοιχτός και συνεπής: πάντα λέει ότι τα συμφέροντα της Ρωσίας και του ρωσικού λαού είναι το σημαντικότερο για αυτόν, και άρα σέβεται το γεγονός ότι η κοσμοθεώρησή του είναι παρόμοια με εκείνη του Ντόναλντ Τραμπ», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας.
«Κάτι ακόμη είναι το ότι μια τέτοια προσέγγιση είναι βιώσιμη μόνο εάν συνδυάζεται με ένα άλλο αξίωμα: η προσέγγιση αυτή πρέπει να βασίζεται στη δέσμευση της ανάπτυξης αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, που λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα καθεμιάς πλευράς». Αυτός ο συνδυασμός «μπορεί να εκπληρώσει ορισμένες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της συνεργασίας», κατά τον ίδιο.
Ακόμη, ο Πεσκόφ είπε ότι η συζήτηση των δύο ηγετών, ειδικά για τη Συρία, μάλλον θα είναι δύσκολη, με δεδομένη τη θέση του Τραμπ για το Ιράν.
Σχολιάζοντας τις πρόσφατες τοποθετήσεις των ΗΠΑ για τον αγωγό αερίου Nord Stream 2 -που θα καταλήγει στη Γερμανία-, ο Πεσκόφ έκρινε ότι πρόκειται για ένα κατάφωρο παράδειγμα αθέμιτου ανταγωνισμού.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο μόνο με τους διερμηνείς τους, ένα γεύμα εργασίας με τις ομάδες τους και μια κοινή συνέντευξη Τύπου.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε άλλο άρθρο: Politico: Η συνάντηση Τραμπ – Πούτιν ικανοποιεί τους συντηρητικούς ψηφοφόρους

epa06892842 (L-R) US First Lady Melania Trump, US President Donald J. Trump, Russian President Vladimir Putin, Finnish President Sauli Niinisto and his wife Jenni Haukio during their meeting at the Presidential Palace in Helsinki, Finland, 16 July 2018. EPA/ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ