15.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΟργή του Λονδίνου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Δεν εξετάζουμε κανένα ενδεχόμενο...

Οργή του Λονδίνου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Δεν εξετάζουμε κανένα ενδεχόμενο επιστροφή τους»

Η βρετανική κυβέρνηση εμφανίζεται οργισμένη για την αναφορά ευρωπαϊκού εγγράφου σε επιστροφή των παρανόμως αποκτηθέντων πολιτιστικών αγαθών, κάτι το οποίο φωτογραφίζει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.
Συνεχίζονται οι βρετανικές αντιδράσεις για το εδάφιο των διαπραγματεύσεων Ε.Ε. – Ηνωμένου Βασιλείο, το οποίο κάνει αναφορά για επιστροφή ή απόδοση των πολιτιστικών αγαθών που αποκτήθηκαν παράνομα, κάτι το οποίο – κατά πολλούς – φωτογραφίζει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.
Το συγκεκριμένο εδάφιο φέρεται πως εντάσσεται σε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο περιγράφει τις βασικές διαπραγματευτικές εντολές των Βρυξελλών, εν όψει των διαπραγματεύσεων για τη μετα-Brexit εμπορική συμφωνία των δύο πλευρών.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο αρνείται να εξετάσει την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο οποιασδήποτε εμπορικής διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε.» αναγράφεται σε νέο δημοσίευμα της εφημερίδας «Time».
Επικαλείται δε, ανακοίνωση του Βρετανικού Μουσείου, στην οποία τα Μάρμαρα του Παρθενώνα περιγράφονται ως τμήμα της «παγκόσμιας κοινής κληρονομιάς που υπερβαίνουν τα πολιτικά σύνορα».
Η Βρετανία αποχώρησε και επισήμως από την Ε.Ε. στις 31 Ιανουαρίου του 2020, με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις των δύο «διαζευγμένων» να ξεκινούν τον επόμενο μήνα (σ.σ. Μάρτιος).
«Οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να διευθετήσουν ζητήματα που σχετίζονται με την επιστροφή ή απόδοση παρανόμως αποκτηθέντων πολιτισμικών αγαθών στη χώρα προέλευσης» φέρεται να αναγράφεται στο προσχέδιο της Ε.Ε.
Η θέση του Λονδίνου
Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης επέμεινε ότι η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα παραμένει ότι αυτά βρίσκονται στη «νομική ευθύνη του Βρετανικού Μουσείου».
Ξεκαθάρισε δε, ότι «αυτό δεν είναι θέμα συζήτησης στο πλαίσιο των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.».
Από την πλευρά της, τον Ιανουάριο, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τόνισε ότι η Ελλάδα θα εντείνει την εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αναμένει να αποκτήσει μεγαλύτερη στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς εξασθενεί η βρετανική επιρροή στους κόλπους των Βρυξελλών.
Πηγή Sputniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ