16.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΟμιλία για τα κατοχικά Τάγματα Ασφαλείας

Ομιλία για τα κατοχικά Τάγματα Ασφαλείας

O Υποστράτηγος Ε.Α. Γιάννης Πριόβολος πρόκειται να δώσει ομιλία με θέμα τα κατοχικά (1941-1944) Τάγματα Ασφαλείας στο Αρχείο Πολέμου.
Στόχος του ομιλητή είναι να ρίξει φως σε μια σκοτεινή και επιμελώς κρυμμένη περιοχή της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, στην περίοδο της τρίτης κατοχικής κυβέρνησης µε πρωθυπουργό και υπουργό Εθνικής Αμύνης τον Ι. Ράλλη (1943-1944). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου διαδραματίστηκε ο κατοχικός Εμφύλιος –παράλληλα µε τον αντικατοχικό πόλεμο– ως προοίμιο του άλλου Εμφυλίου, εκείνου που δεν άργησε να ακολουθήσει (Δεκεμβριανά 1944 και περίοδος 1946-1949). Πρόκειται για την εποχή που η αναμφισβήτητη εθνική-αντιστασιακή δράση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ συνδυάστηκε µε τάσεις στρατιωτικού ηγεμονισμού. Ταυτόχρονα είναι και η εποχή που το αντικομμουνιστικό πάθος ορισμένων (αυτοαποκαλουμένων «εθνικιστών») τους οδήγησε στο σημείο να µη διστάζουν να συνεργαστούν µε τους καταχτητές ή να καταταγούν στα αντικομμουνιστικά τμήματα (Τάγματα Ασφαλείας, τρομοκρατικές ομάδες
Ειδικής Ασφάλειας κτλ.) που όπλιζαν οι τελευταίοι για δικό τους όφελος. Με βάση μια πληθώρα τεκμηρίων που εντοπίστηκαν σε διάφορα Αρχεία, αλλά και µε την αξιοποίηση πολλών προφορικών μαρτυριών που συγκέντρωσε τα τελευταία τριάντα χρόνια ο ίδιος ο Γιάννης Πριόβολος επιχειρείται μια διείσδυση στον σχεδόν άγνωστο σήμερα κόσμο των Ταγμάτων Ασφαλείας και σχηματίζεται μια σαφής εικόνα σχετικά µε την «ποιότητα» των στελεχών και οπλιτών που τα συγκροτούσαν.


Η Ομιλία χωρίζεται σε τρείς άξονες:
α) Συγκρότηση-σκοπός-στόχος των Ταγμάτων Ασφαλείας.
β) Ποιότητα-προέλευση (κοινωνική, ιδεολογική κλπ.) στελεχών και οπλιτών.
γ) Η αμέσως μετά την απελευθέρωση τύχη τους.
Η εισήγηση θα διαρκέσει 60’ λεπτά και θα εμπλουτιστεί µε προβολή σπάνιου οπτικοακουστικού υλικού.
Πληροφορίες και κρατήσεις
Διδα. Μάκα Ντοχνάτζε 210-8676390/ κινητό 69-98088220, Νίκος Μητρογιαννόπουλο στο κινητό 6978408308 ή e mail κ. Ανδρέας Φρέρης afreris@wararchivegr.org.
Αρχείο Πολέμου: Μηθύμνης 36,Πλατεία Αμερικής
Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019, ώρα: 19:30

Ο Γιάννης Πριόβολος γεννήθηκε το 1951 στα Μελίσσια Αχαΐας. Είναι απόφοιτος (1975) της στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και σήμερα υποστράτηγος ε.α. Εμφανίστηκε στην λογοτεχνία το 1994 µε το ιστορικό-κοινωνικό αφήγημα «Οσα µολόγαγε ο Καίσαρ» (εκδόσεις Ακτή-Οξύ).
Από το 1995 ως το 2003 εξέδωσε τρία ακόμη μυθιστορήματα : «Αυτοί που νύχτωσαν στο δρόμο», «Ο δρόμος ως το Θιάκι» και «Όσο βαστούσαν τα μελτέμια». Από το 2007 και έπειτα το συγγραφικό του έργο στρέφεται γύρω από ιστορικές μελέτες που αναφέρονται στην περίοδο της κατοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ