20.2 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΟι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους πόρους της...

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους πόρους της στην ΑΟΖ της

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντά στις απειλές Γιλντιρίμ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους πόρους που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της, τόνισε σε δήλωσή του την Τετάρτη αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς οι ΗΠΑ σχολιάζουν τις νέες απειλές που έκανε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, κληθείς να σχολιάσει την άφιξη του σκάφους της ExxonMobil στη Μεσόγειο, ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως «η πολιτική των ΗΠΑ στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρόχρονη και δεν έχει αλλάξει»: οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της».
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση ότι οι φυσικοί πόροι της κυπριακής δημοκρατίας θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», αναφέρει.
Ν. Χριστοδουλίδης: «Προσοχή σε όσα λέγονται για την ΑΟΖ»
Να είναι όλοι προσεκτικοί με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την κυπριακή ΑΟΖ, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ζήτησε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης. «Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρασυρθούμε σε σκηνικό (από πλευράς Τουρκίας) που θα επιχειρήσει να δημιουργήσει νέα δεδομένα» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.


Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως γίνονται κινήσεις και από την Ελλάδα και από την Κύπρο «με φόντο τη Σύνοδο στη Βάρνα, όπου εκεί θα τύχει εκ νέου αξιολόγησης η συμπεριφορά της Τουρκίας, ωστόσο για την ώρα τα μηνύματα που έρχονται από την Αγκυρα συμπαρασύρουν και το Κυπριακό και δεν είναι θετικά».
Οπως σημείωσε, εναπόκειται στην Τουρκία εάν θα οδηγηθούμε στην επανέναρξη διαλόγου. Επίσης, εξέφρασε την πρόθεση της χώρας να αποδεχθεί τον απεσταλμένο του γγ ΟΗΕ που θα διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου.
Τέλος, ο κ. Χριστοδουλίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πραγματοποίησης δείπνου του Πρόεδρου, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, αν και πρόσθεσε ότι «όλα συντείνουν πως η στάση αναμονής εκ μέρους του Ακιντζί δεν είναι τυχαία».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ