17.2 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι Ευρωπαίοι εμφανίζουν ενιαίο μέτωπο ενόψει της G20

Οι Ευρωπαίοι εμφανίζουν ενιαίο μέτωπο ενόψει της G20

 

Ηγέτες ευρωπαϊκών κρατών κατέστησαν σαφές ότι θα υπερασπίσουν και να προωθήσουν από κοινού τις θέσεις τους για την κλιματική αλλαγή και το διεθνές εμπόριο στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο διαβεβαίωσαν ότι δεν θα προσπαθήσουν να απομονώσουν τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διαφωνεί με τις θέσεις αυτές και στα δύο θέματα.
Επειτα από μια συνάντηση στο Βερολίνο με οικοδέσποινα την Αγκελα Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι οι χώρες της Ευρώπης θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα «αποφασιστικότητας» στη σύνοδο κορυφής, η οποία θα γίνει στο Αμβούργο την 7η και 8η Ιουλίου, αλλά παράλληλα να αναζητήσουν «κοινές λύσεις» με την Ουάσινγκτον για ζητήματα όπως είναι το κλίμα.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είπε πως ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα «λογικευτούν» μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά ταυτόχρονα αναγνώρισε πως δεν θα είχε νόημα να απομονωθεί ο Τραμπ, καθώς η Ευρώπη μοιράζεται «πολλά» με την Ουάσινγκτον, συμπεριλαμβανομένης της θέσης ότι η τρομοκρατία πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Ντ. Τραμπ προς G20: Ανάληψη συλλογικής δράσης για τον χάλυβα
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, θα αξιοποιήσει τα δεδομένα μιας αναφοράς για τον ουσιαστικό ρόλο της αμερικανικής βιομηχανίας χάλυβα στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, προκειμένου ν’ απαιτήσει την ανάληψη συλλογικής δράσης από τους ηγέτες των χωρών – μελών της G20. Η αμερικανική κυβέρνηση επιμένει στη μείωση των αποθεμάτων χάλυβα και των διαθέσιμων προς εξαγωγή ποσοτήτων, προκειμένου να καταργηθεί μία σειρά από ?στρεβλώσεις? στην παγκόσμια αγορά του χάλυβα, σύμφωνα με τον σύμβουλο Οικονομικών Θεμάτων του Λευκού Οίκου, Γκάρι Κον.
Η κυβέρνηση Τραμπ καθυστερεί τη δημοσιοποίηση της παραπάνω αναφοράς, μέχρι τη συνάντηση του Τραμπ με τους ηγέτες των χωρών – μελών της G20, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου που τήρησε την ανωνυμία του.
Τα στοιχεία της αναφοράς για τη διασύνδεση μεταξύ των εισαγωγών χάλυβα στις ΗΠΑ και της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας μπορούν να οδηγήσουν στην επιβολή μεγάλων περιορισμών ή δασμών εισαγωγής για τις εισαγωγές χάλυβα στην αμερικανική αγορά. Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίμπουρ Ρος, έχει προηγούμενα δηλώσει ότι ελπίζει πως τα στοιχεία της αναφοράς αυτής θα έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου. «Τα δεδομένα της αναφοράς αυτής, θα τα αξιοποιήσουμε για να συνομιλήσουμε με αρκετούς από τους εμπορικούς συνεργάτες μας σε ολόκληρο τον κόσμο, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη βιομηχανία χάλυβα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κον σε σχέση με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της αναφοράς στη G20.
Η διεξαγωγή της έρευνας που έγινε για την επίδραση των εισαγωγών χάλυβα στην αμερικανική βιομηχανία, αλλά και στον κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας, στηρίχθηκε σε νόμο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου (Section 232), που επιτρέπει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να περιορίζει τις εισαγωγές αγαθών στην αμερικανική αγορά, τα οποία έχουν κρίσιμο ρόλο στην εθνική άμυνα.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ