18 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΜηχανογραφικό 2019: Συμβουλές «SOS» για να μην το μετανιώσεις μετά

Μηχανογραφικό 2019: Συμβουλές «SOS» για να μην το μετανιώσεις μετά

Οι βαθμοί των Πανελληνίων βγήκαν και χιλιάδες υποψήφιοι γνωρίζουν πια πόσα μόρια συγκεντρώνουν. Επόμενο βήμα, να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο και επιλέξουν τις σχολές που θέλουν.
Το σχολείο τελείωσε. Διάβασες, ξενύχτησες, έφτιαξες αναμνήσεις, γνώρισες τους κολλητούς σου, πέρασες στιγμές μοναδικές που θα θυμάσαι για όλη την υπόλοιπη ζωή σου. Oμως, ο μικρόκοσμος της σχολικής αίθουσας και των συμμαθητών ανήκει πια στο παρελθόν και έφτασε η στιγμή που θα αποφασίσεις για το μέλλον σου. Είναι, αδιαμφισβήτητα, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα συναντήσεις στη ζωή σου.
Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι ένα βήμα για την υπόλοιπη ζωή κάθε υποψηφίου
Η διαδικασία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων για τους υποψηφίους των Πανελληνίων 2019 έχει ήδη ξεκινήσει και ολοκληρώνεται στις 15 Ιουλίου 2019.
Το sputniknews.gr απευθύνθηκε στον Αποστόλη Τζιανάκη, σύμβουλο Σπουδών στην εταιρία Συμβούλων Σταδιοδρομίας Orientum, και του ζήτησε να σου δώσει συμβουλές «SOS» για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού και όσα πρέπει να ξέρεις ώστε να μην μετανιώσεις για καμία από τις αποφάσεις που θα πάρεις τις επόμενες μέρες.

  • Τι σημαίνει να συμπληρώσεις έξυπνα ένα μηχανογραφικό; Ποια είναι τα κόλπα και… οι στρατηγικές
    Η έξυπνη συμπλήρωση ενός μηχανογραφικού σημαίνει κυρίως αποφυγή λαθών που θα κοστίσουν χρόνο και χρήμα για να σπουδάσεις κάτι το οποίο δε σε ενδιαφέρει καθόλου, πόσο μάλλον αν είναι να το σπουδάσεις σε άλλη πόλη από τον τόπο κατοικίας σου.
    Αρκούν τρία απλά βήματα για να καταθέσει ένας υποψήφιος ένα σωστό μηχανογραφικό. Το πρώτο είναι να συμπληρώσεις το μηχανογραφικό με το σκεπτικό ότι έχεις γράψει 20.000 μόρια, χωρίς να επηρεαστείς από τα μόρια των σχολών. Το δεύτερο είναι η σωστή ιεράρχηση με βάση τα ενδιαφέροντά σου σε συνάρτηση με το αντικείμενο και το πρόγραμμα σπουδών. Τέλος, να δηλώσεις όσο το δυνατόν περισσότερες σχολές.
  • Τι πρέπει να δηλώσεις αν έχεις πολύ καλούς/κακούς βαθμούς αλλά δεν ξέρεις τι να κάνεις στη ζωή σου;
    Είναι λογικό στα 17 ένας μαθητής να μην ξέρει τι θέλει να κάνει στη ζωή του. Για αυτό και πρέπει να μπει στη διαδικασία να επιλέξει σπουδές και όχι επάγγελμα. Στα 17 οι επιρροές και οι εμπειρίες είναι πολύ περιορισμένες. Με βάση, λοιπόν, το πτυχίο του, που θα είναι το πρώτο βήμα, θα μπορεί να κερδίσει 4 ή παραπάνω χρόνια εμπειρίας ώστε επιλέγοντας ένα σωστό μεταπτυχιακό να μπορεί να εξειδικευτεί στο πρώτο του πτυχίο ή ακόμα και να μεταπηδήσει σε κάτι εντελώς διαφορετικό στην αγορά εργασίας. Ενας απόφοιτος Φιλολογίας να κάνει Μάρκετινγκ ή ένας μαθηματικός, προγραμματισμό, για παράδειγμα.
    Η αγορά πλέον αλλάζει και πρέπει να αρχίζουμε να αλλάζουμε και εμείς τον τρόπο που συνδέουμε το πτυχίο με την αγορά εργασίας. Είναι οι λεγόμενες εναλλακτικές καριέρες, πάνω στις οποίες έχουμε κάνει μια μεγάλη έρευνα τα τελευταία χρόνια ώστε να δίνουμε αρκετές επιλογές στους μαθητές.
  • Ποιες σχολές να αποφύγεις αν δεν έχεις ιδέα τι θέλεις να κάνεις στη ζωή σου;
    Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να επιλέγεις σχολές με πιο γενικό αντικείμενο σπουδών και να αποφεύγεις πιο εξειδικευμένα τμήματα. Επίσης, είναι σημαντικό να προσέχουμε παγίδες τμημάτων που άλλο υποδηλώνουν στην ονομασία τους και άλλα επαγγελματικά δικαιώματα έχουν. Για παράδειγμα, υπάρχει τμήμα στο 1ο πεδίο που έχει τη λέξη Φιλολογία (Γλώσσας, Φιλολογίας & Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών στη Κομοτηνή) και δεν σε βγάζει φιλόλογο ή τμήμα στο 4ο πεδίο (Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης στο Γεωπονικό Αθήνας) που έχει τη λέξη Οικονομία και δε σε βγάζει οικονομολόγο, αλλά γεωπόνο.
    Ακόμα ένα παράδειγμα, είναι οι Μηχανικοί Παραγωγής και Διοίκησης σε Χανιά και Ξάνθη που είναι στο 2ο και στο 4ο πεδίο και πρόκειται για τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών και όχι Οικονομικών.
  • Σχολές-ομπρέλες για περισσότερες επιλογές στο μέλλον.
    Ολα τα τμήματα μπορούν να γίνουν ένα σκαλοπάτι που θα χτίσεις την καριέρα σου, ωστόσο τμήματα όπως οι Νομικές, τα Πολυτεχνεία, οι Πληροφορικές και τα Οικονομικά, είναι τμήματα που σου δίνουν ένα πολύ δυνατό πρώτο πτυχίο για να μπορείς να ελιχθείς στην αγορά εργασίας. Νομική με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων για να εργαστείς ως Νομικός Σύμβουλος σε μία εταιρεία ή Μηχανολόγος με μεταπτυχιακό στα χρηματοοικονομικά είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.
  • Υπάρχουν σχολές ή τμήματα που οι απόφοιτοί τους πιθανότατα να έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας;
    Δυνατά τμήματα και εκμοντερνισμένα είναι το Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας στο Ο.Π.Α. που συνδυάζουν τα οικονομικά με το digital. Από μόνο του, όμως, ένα πτυχίο δεν σε βάζει άμεσα στην αγορά εργασίας. Σημαντικό στην αγορά είναι η εργασιακή εμπειρία και τα soft skills (σ.σ. επικοινωνία, προσαρμοστικότητα, ομαδικότητα, κ.λπ)
  • Παρότι είσαι βέβαιος ότι δεν περνάς στη σχολή που επιθυμούσες, πρέπει να τη συμπληρώσεις;
    Από τη στιγμή που έχουμε δει πτώσεις σχολών ως και 3.000 μόρια, επιβάλλεται να τη βάλουμε στο μηχανογραφικό. Πρώτον, γιατί δεν επηρεάζει σε τίποτα απολύτως το τελικό αποτέλεσμα και δεύτερον γιατί αν μια στο εκατομμύριο πέσει και δεν την έχεις βάλει τότε θα το μετανιώνεις σε όλη σου τη ζωή.
  • Πώς πρέπει να «παίξεις μπάλα» στη σειρά προτίμησης των σχολών, εφόσον έχεις σχολές που σε ενδιαφέρουν και με αλλά και χωρίς ειδικά μαθήματα;
    Ανεξαρτήτως σχολών που απαιτούν εξέταση σε ειδικά μαθήματα ή όχι, ο τρόπος συμπλήρωσης είναι ένας. Πρώτον, συλλέγουμε όλη τη σωστή πληροφόρηση για τα τμήματα, δηλαδή πρόγραμμα σπουδών, μεταπτυχιακά, επαγγελματικά δικαιώματα και, δεύτερον, κάνουμε τις επιλογές μας με βάση τα ενδιαφέροντά μας. Αν είμαστε μπερδεμένοι υπάρχουν ειδικοί που βοηθούν στη διερεύνηση των ενδιαφερόντων μας μέσα από ψυχομετρικά εργαλεία ώστε να κάνουμε την καλύτερη επιλογή.
  • Και αν δεν περάσεις;
    Αρχικά, να ξέρουν τα παιδιά ότι μπορούν να κάνουν και δεύτερο μηχανογραφικό για τα Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου.
    Οι επιλογές αν δεν περάσουν, είναι οι εξής:
    ξαναδίνω πανελλαδικές
    μηχανογραφικό 10%
    Ιδιωτικά Πανεπιστήμια Κύπρου και εξωτερικού
    Ιδιωτική εκπαίδευση σε κολλέγια, ΙΕΚ, κ.λπ.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ