24.8 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚ. Πουτζντεμόν: «Η καταλανική κυβέρνηση θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία εντός ημερών»

Κ. Πουτζντεμόν: «Η καταλανική κυβέρνηση θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία εντός ημερών»

 

«Η Καταλονία θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία της μέσα σε λίγες ημέρες», δήλωσε ο αυτονομιστής ηγέτης της περιοχής, Κάρλες Πουτζντεμόν, στο BBC, αψηφώντας τη Μαδρίτη κι επιχειρώντας να προχωρήσει στην εφαρμογή αυτού που όριζε ο νόμος που προέβλεπε τη διεξαγωγή του – απαγορευμένου από τις ισπανικές αρχές – δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση. Ο Πουτζντεμόν τόνισε πως η κυβέρνησή του θα «ενεργήσει στα τέλη αυτής της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης», κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη βρετανική δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση την Τρίτη.
Ερωτηθείς από το δίκτυο τι θα κάνει εάν η ισπανική κυβέρνηση επέμβει και αναλάβει εκείνη τον έλεγχο της διακυβέρνησης της Καταλονίας, ο Πουτζντεμόν απάντησε ότι αυτό «θα ήταν ένα λάθος που θα άλλαζε τα πάντα». Ο ηγέτης της Καταλονίας είχε διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της από την Ισπανία ήδη την Κυριακή, όταν εκατομμύρια πολίτες, αψηφώντας την επέμβαση της ισπανικής αστυνομίας και τη βία, πήγαν να ψηφίσουν. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, το 90% εξ όσων ψήφισαν τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής.
Το δημοψήφισμα, που η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας κήρυξε παράνομο, προκαλεί την πιο σοβαρή πολιτική και συνταγματική κρίση στη χώρα εδώ και δεκαετίες και εγείρει φόβους εκτεταμένης βίας, καθώς η δοκιμασία της θέλησης της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης συνεχίζει να εκτυλίσσεται.
Ο βασιλιάς της Ισπανίας κατηγόρησε τους καταλανούς ηγέτες ότι απειλούν «τη σταθερότητα» όλης της χώρας
Οι περισσότεροι στην Ισπανία περιμένουν ότι θα υπάρξει επέμβαση της κεντρικής κυβέρνησης στην Καταλονία, μία ημέρα αφού ο βασιλιάς Φίλιππος Στ’ τόνισε σε διάγγελμά του ότι το κράτος πρέπει να εξασφαλίσει τη συνταγματική τάξη στην περιοχή αυτή, οι ηγέτες της οποίας έχουν καταστήσει σαφές πως σκοπεύουν να «ανακηρύξουν παρανόμως την ανεξαρτησία» της.
Ενώ εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί διαδήλωναν εναντίον της αστυνομικής βίας της Κυριακής, όταν η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι προσπάθησε να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση την οποία είχε απαγορεύσει η ισπανική δικαιοσύνη, ο βασιλιάς κατήγγειλε την Τρίτη την καταλανική κυβέρνηση σε μια ομιλία ο τόνος της οποίας δεν είχε προηγούμενο.


Ο μονάρχης, που μέχρι τώρα ήταν πολύ μετρημένος στις τοποθετήσεις του για τη σοβαρότερη πολιτική κρίση που έχει εκδηλωθεί στην Ισπανία τα τελευταία 40 χρόνια, κατηγόρησε τον πρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουτζντεμόν, ότι «καταπάτησε επανειλημμένα και εσκεμμένα» το Σύνταγμα και «έθεσε σε κίνδυνο τη σταθερότητα» της Καταλονίας και όλης της Ισπανίας.
Διαμηνύοντας ότι είναι «ευθύνη των νόμιμων κρατικών αρχών να εγγυηθούν τη συνταγματική τάξη», ο βασιλιάς φάνηκε να ανοίγει τον δρόμο για τη λήψη νέων μέτρων από την κυβέρνηση του Ραχόι εναντίον των αυτονομιστών ηγετών.
Ο Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος δεν αντέδρασε την ομιλία του μονάρχη, ενδέχεται να επικαλεστεί το άρθρο 155 του Συντάγματος, το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, πάντως επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αποσπάσει τον έλεγχο των θεσμών οποιασδήποτε περιοχής καταφέρνει «σοβαρό πλήγμα στο γενικό συμφέρον του κράτους».
Πιθανή σύλληψη
Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας δεν είχε αποκλείσει, σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πριν διεξαχθεί το δημοψήφισμα, τη σύλληψη του Κάρλες Πουτζντεμόν.
Αλλά αυτό μπορεί να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης, θα μπορεί να προκηρυχθεί εντός 48 ωρών μονομερώς η ανεξαρτησία της περιοχής από το τοπικό κοινοβούλιο.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ