17.6 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚαθημερινές πρακτικές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σπατάλης των τροφίμων

Καθημερινές πρακτικές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σπατάλης των τροφίμων

2ο Sustainable Talks για την σπατάλη τροφίμων του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

Καθημερινές πρακτικές που μπορούν να υιοθετηθούν τόσο από τους αρμόδιους φορείς όσο και από καθέναν ξεχωριστά προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της σπατάλης των τροφίμων
παρουσιάστηκε στο 2ο Sustainable Talks που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικάνικο Επιμελητήριο στις 22 Νοεμβρίου. Πρόκειται για τη 2η στη σειρά συζήτηση που στόχο έχει να ενσωματώσει στην Ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Βασικοί ομιλητές ήταν οι κ.κ. Αλέξανδρο Θεοδωρίδη, Συνιδρυτής του Μπορούμε και ο Δημήτρης Νέντας, Διευθυντή Λειτουργιών της Τράπεζας Τροφίμων με τη συμμετοχή εκπρόσωπων από διάφορους κλάδους της αγοράς.
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε με την ευγενική χορηγία της Μύλοι Λούλη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Κερατσίνι. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Νίκος Λούλης, Πρόεδρος της Μύλοι Λούλη και ο Πάκης Παπαδημητρίου, Διευθυντής Εταιρικής Ποιότητας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και Πρόεδρος της Επιτροπής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Τη συζήτηση συντόνισε η Αγγελική Παπαδοπούλου, Υπεύθυνη Εταιρικών Υποθέσεων της Nestle Ελλάς και μέλος της Επιτροπής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Η Αγγελική Παπαδοπούλου υπογράμμισε ότι «η σπατάλη τροφίμων είναι ένα ζήτημα που αγγίζει το σύνολο της διατροφικής αλυσίδας, με επιπτώσεις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές. Εξετάζοντας όλες τις πτυχές του ζητήματος αντιλαμβανόμαστε ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από ότι φανταζόμαστε. Ευτυχώς που υπάρχουν οι οργανισμοί που μπορούν να βοηθήσουν καθώς και μικρές ενέργειες που αν ενταχθούν στην καθημερινότητα όλων μας μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Συζητήσεις όπως η σημερινή, που περιλαμβάνει εκπροσώπους από όλους τους αρμόδιους τομείς, σίγουρα ενισχύουν το διάλογο και τις δράσεις προς τη σωστή κατεύθυνση».
O Αλέξανδρος Θεοδωρίδης τόνισε ότι «η μη κερδοσκοπική οργάνωση Μπορούμε ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια ως μια καινοτόμος μέθοδος διάσωσης και διάθεσης κάθε είδους φαγητού ανά πάσα στιγμή και σε κάθε σημείο της Ελλάδας, συνδέοντας έτσι όλους όσους μπορούν να προσφέρουν φαγητό με τους κοινωφελείς φορείς που έχουν ανάγκη να λάβουν. Επιπλέον επισήμανε ότι το επόμενο λογικό βήμα είναι η δημιουργία μιας Εθνικής Συμμαχίας κατά της Σπατάλης Τροφίμων, η οποία, στα πρότυπα αντίστοιχων πρωτοβουλιών ευρωπαϊκών χωρών, θα φέρει κοντά όλους τους αρμοδίους πάνω στο ζήτημα με στόχο την ουσιαστική στροφή της κοινωνίας και της οικονομίας μας προς τη μείωση της σπατάλης τροφίμων».
Ο Δημήτρης Νέντας δήλωσε ότι «Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, 344 Τράπεζες Τροφίμων δέχονται τρόφιμα που δεν μπορεί να απορροφήσει η αγορά. Οι Τράπεζες Τροφίμων παραλαμβάνουν, αποθηκεύουν και διανέμουν προϊόντα. Αναλαμβάνουν όλα τα πρακτικά θέματα για την διάσωση τροφίμων και τα προσφέρουν σε συσσίτια και ιδρύματα της περιοχής τους, με τα οποία έχουν σταθερές συνεργασίες. Με αυτή την εμπειρία, βλέπουμε ότι και στην Ελλάδα η δημιουργία περισσότερων Τραπεζών Τροφίμων στην περιφέρεια θα είχε πολλαπλά οφέλη στην διαχείριση και διάσωση περισσότερων βρώσιμων προϊόντων διευκολύνοντας τις εταιρείες και προσφέροντας στην κοινωνία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ