20.9 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΗ επόμενη μέρα μετά τα τεστ αντοχής

Η επόμενη μέρα μετά τα τεστ αντοχής

Οι τράπεζες μπορούν πλέον να επικεντρωθούν στον στόχο τους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Μια νέα σελίδα για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα σηματοδοτεί το αποτέλεσμα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών που στρέφονται πλέον με όλες τους τις δυνάμεις στην ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας που είναι σε εξέλιξη, μετά από μια δεκαετή σχεδόν πορεία μεγάλης κρίσης και ύφεσης.
Οπως έχουν επισημάνει κατ’ επανάληψη διοικητικά στελέχη τραπεζών, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι πλέον έτοιμο και έχει ξεκινήσει τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, που στηρίζεται σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με βάση την εξωστρέφεια και την καινοτομία.
Οι τράπεζες, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, διαθέτουν τόσο τα απαραίτητα κεφάλαια και τις υποδομές, καθώς και ικανό και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου να εξυπηρετήσουν την πελατειακή τους βάση, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ειδικότερα στο επιχειρείν θα δοθεί έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επλήγησαν καίρια από την κρίση και η συμβολή τους στην ενδυνάμωση των αναπτυξιακών ρυθμών της οικονομίας θα είναι καθοριστική.
Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες ανακοινώνουν συγκεκριμένα ποσά χρηματοδοτήσεων με τα οποία θα ενισχύσουν την εθνική οικονομία.
Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα ότι για την κρίσιμη αυτή συγκυρία για την ανάκαμψη της οικονομίας, το σύνολο των κεφαλαίων που υπολογίζει να διαθέσει για χρηματοδοτήσεις της οικονομίας είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, έχουν στα «ταμεία» τους κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και των επιμέρους τομέων της με βασικό στόχο να συμβάλλουν η κάθε μια με τις δυνάμεις τους στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Οπως επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία επιτελικά τραπεζικά στελέχη το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι επιχειρηματίες που έχουν βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια δεν θα πρέπει να διστάζουν να απευθύνονται στο τραπεζικό σύστημα για χρηματοδότηση.


Χαρακτηριστικές είναι οι συχνές αναφορές και δεσμεύσεις επιτελικών στελεχών όλων των συστημικών τραπεζών να χρηματοδοτούν κάθε επιχειρηματικό σχέδιο με καλές προοπτικές, ιδιαίτερα σε εξωστρεφείς δραστηριότητες. Ανάλογες δεσμεύσεις έχουν γίνει και από την Attica Bank που θα επικεντρωθεί στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων.
Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του καθοριστικού αυτού ρόλου που φιλοδοξούν να έχουν στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας οι τράπεζες αποτελεί το γεγονός ότι έχουν καταφέρει να ελέγξουν μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα καίριας σημασίας. Οι στόχοι που έχουν τεθεί από τις εποπτικές αρχές επιτυγχάνονται και το σπουδαιότερο οι τράπεζες διαθέτουν πλέον την οργάνωση για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των κόκκινων δανείων, έχοντας πλέον και ο κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο.
Ταυτόχρονα με το ζήτημα των κόκκινων δανείων οι τράπεζες βρίσκονται μπροστά στην πρόκληση του ψηφιακού τους μετασχηματισμού, που θα τις οδηγήσει στην υιοθέτηση όλων των νέων τεχνολογικών σε ολόκληρη της δομή τους. Η διαδικασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει και σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις οι επενδύσεις στον τομέα αυτό σε ορίζοντα τριετίας θα προσεγγίσουν το 1 δισ. ευρώ.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα stress tests πραγματοποιήθηκαν υπό το βασικό και υπό το δυσμενές σενάριο μακροοικονομικών παραδοχών για την τριετία 2018-2020, με σημείο αναφοράς τα μεγέθη της 31 Δεκεμβρίου 2017 αναμορφωμένα για την επίπτωση της εφαρμογής του IFRS 9.
Το αποτέλεσμα προσδιορίσθηκε βάσει του Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1), ενώ δεν εφαρμόσθηκε ελάχιστο όριο κεφαλαίων. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πέρασαν επιτυχώς τη διαδικασία, αποτέλεσμα που σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του SSM, τις απομακρύνει από το ενδεχόμενο να χρειαστούν άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, υπό το βασικό σενάριο μακροοικονομικών παραδοχών, την καλύτερη θέση κατέχει η Alpha Bank, με το Δείκτη CET1 να διαμορφώνεται σε 20,4%.
Οσον αφορά στο δυσμενές σενάριο, το οποίο κρίνεται ιδιαίτερα αυστηρό καθώς η απόκλιση τόσο του ΑΕΠ όσο και των τιμών των ακινήτων έναντι του βασικού σεναρίου είναι σαφώς μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες ασκήσεις, η Alpha Bank κατέγραψε τον υψηλότερο Δείκτη Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET 1) για το 2020, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή κεφαλαιακή της θέση, με το Δείκτη CET1 να ανέρχεται σε 9,7%.
Δεύτερη έρχεται η Εθνική, με το Δείκτη να ανέρχεται σε 6,9% και ακολουθούν η Eurobank με 6,8% και η Πειραιώς με 5,9%. Αξιοσημείωτη η επίδοση της Alpha Bank, η οποία σημείωσε τη χαμηλότερη μείωση κεφαλαίων (capital depletion) υπό το δυσμενές σενάριο.
Η Alpha Bank πέτυχε την καλύτερη επίδοση και στα δύο σενάρια με τα περισσότερα και καλύτερα ποιοτικά κεφάλαια. Επίσης, η Τράπεζα ακολουθεί τη συντηρητική προσέγγιση στον υπολογισμό του σταθμισμένου ενεργητικού.
Οπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, η θετική επίδοση των ελληνικών τραπεζών στα stress tests επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητά τους όσον αφορά στην κεφαλαιακή τους επάρκεια και τους επιτρέπει να επικεντρωθούν στον στόχο τους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ