21.9 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΕπεσαν οι υπογραφές για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 2

Επεσαν οι υπογραφές για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 2

 

Ως ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελληνική οικονομία χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, την σημερινή υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο πέλαγος, περιοχή την οποία ο Αντιπρόεδρος της Γαλλικής TOTAL, Bernard Clement, χαρακτήρισε ως ελπιδοφόρα.
Η σύμβαση υπεγράφη σε ειδική τελετή στο κέντρο πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος από τον κ. Σταθάκη, τον κ. Clement, τον αντιπρόεδρο της ιταλικής εταιρείας Edison, Maurizio Coratella και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο των Ελληνικών Πετρελαίων, Ανδρέα Σιάμισιη. Οι τρεις εταιρείες συμμετέχουν με ποσοστά 50%, 25% και 25% αντίστοιχα στην κοινοπραξία.
Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ενσωματώσει όλες τις Ευρωπαϊκές οδηγίες που αφορούν την αξιοποίηση υδρογονανθράκων και ακολουθεί τις υψηλότερες διεθνείς πρακτικές τόσο για την προστασία του ανθρώπινου δυναμικού όσο και για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.
Παρουσιάζοντας τις επόμενες κινήσεις της Κυβέρνησης τόνισε ότι θα προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό και συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου, ενώ τις επόμενες ημέρες, όπως είπε, αναμένεται η δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της προκήρυξης των διαγωνισμών για έρευνες σε περιοχές του Ιονίου και δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης για τις οποίες έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την TOTAL και την EXXON – MOBIL. Επίσης, θα γίνει επικαιροποίηση και εμπλουτισμός των διαθέσιμων σεισμικών δεδομένων και εκ νέου προκήρυξη των θαλάσσιων περιοχών σε Ιόνιο και Κρήτη. «Η συγκυρία σήμερα», τόνισε ο υπουργός, «είναι διαφορετική. Συνολικά η νοτιοανατολική Μεσόγειος έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών μετά τις ανακαλύψεις σε γειτονικές χώρες».
Ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου Total για Κασπία – Ν. Ευρώπη, κ. Bernard Clement, αν και έκανε λόγο για ελπιδοφόρα προοπτική, σημείωσε ότι χρειάζεται ρεαλισμός καθώς κανείς δεν έχει κάνει έρευνα στην περιοχή. Η προτεραιότητα, όπως είπε, θα είναι να συλλεχθούν περισσότερες πληροφορίες, ενώ αν βρεθούν υδρογονάνθρακες το κοίτασμα θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να αξίζει η εμπορική εκμετάλλευση. Και δεδομένου ότι δεν υπάρχουν υποδομές για την μεταφορά του στην στεριά, αυτές θα πρέπει να κατασκευαστούν. Εξέφρασε δε την ελπίδα, η σύμβαση που υπεγράφη να κυρωθεί από τη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου.
Στην παρουσία της Edison στην ελληνική αγορά στους τομείς της ηλεκτροπαραγωγής της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, των αγωγών και των ερευνών για υδρογονάνθρακες στάθηκε ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας, κ. Maurizio Coratella, ενώ ο πρόεδρος των Ελληνικών Πετρελαίων, Στάθης Τσοτσορός, υπογράμμισε πως η σύμβαση πιστοποιεί την ικανότητα του ομίλου να υποστηρίξει τέτοιου μεγέθους εγχειρήματα. Υπογράμμισε δε ότι χρειάστηκαν περισσότερα από 30 χρόνια από την ανακάλυψη της γεωλογικής δομής που έγινε στα μέσα της δεκαετίας του 80 μέχρι την υπογραφή της σύμβασης για τη διεξαγωγή των ερευνών.


Ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Christophe Chantepy, τόνισε ότι η συμφωνία αποτελεί σημάδι ανάκαμψης του οικονομικού δυναμισμού της Ελλάδας μετά τα χρόνια της κρίσης και εκδήλωση αποφασιστικότητας να επωφεληθεί από τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που προσφέρουν οι επιχειρήσεις διεθνών διαστάσεων.
Ο πρέσβης της Ιταλίας, Efisio Luigi Marras, τόνισε ότι η προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα είναι αξιοθαύμαστη και η Ιταλία, ως γειτονική χώρα, την υποστηρίζει πλήρως και την ενθαρρύνει να επιταχύνει τη διαδικασία προς όφελος της οικονομίας και των πολιτών. «Χρειαζόμαστε, είπε, «σταθερότητα και ασφάλεια εφοδιασμού, δίκαιες και ανταγωνιστικές τιμές, περιβαλλοντική αειφορία. Το πρόγραμμα που εγκαινιάζουμε σήμερα ταιριάζει απόλυτα σε αυτήν την εικόνα».
Το οικόπεδο 2 που παραχωρείται για έρευνα βρίσκεται 30 χιλιόμετρα δυτικά της Κέρκυρας και έχει εμβαδόν 2.422 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Τα θαλάσσια βάθη στην περιοχή κυμαίνονται από 800 έως 1.200 μέτρα. Η ερευνητική περίοδος θα διαρκέσει 8 έτη (με δυνατότητα παράτασης), στη διάρκεια των οποίων θα γίνουν σεισμικές, μαγνητικές, βαρυτικές και γεωλογικές έρευνες, ενώ η πρώτη ερευνητική γεώτρηση προγραμματίζεται μετά την πάροδο τριετίας.
Το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει 500.000 ευρώ με την υπογραφή της σύμβασης και 1,5 εκατ. ευρώ ως στρεμματικές αποζημιώσεις, ενώ οι εταιρείες θα συμβάλλουν στην εκπαίδευση προσωπικού και υποστήριξη των εγκαταστάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος. Στη φάση της εκμετάλλευσης το Δημόσιο εισπράττει μισθώματα και επιπλέον ποσά ανάλογα με την παραγωγή υδρογονανθράκων.
Δήλωση Γιάννη Μανιάτη στην τελετή υπογραφής Σύμβασης: «Δικαίωσή μου η υπογραφή, όφελος για την πατρίδα»
«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ και βλέπω, αν και με 3 χρόνια καθυστέρηση, να ξεκινούν και πάλι οι διαδικασίες, να υπογράφονται συμβόλαια που θα μπορούσαν ήδη να έχουν φέρει δισεκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία και νέες θέσεις εργασίας.
Είναι μία ηθική επιβράβευση και πολιτική επιβεβαίωση για τη μάχη που έδωσα πριν χρόνια, ώστε σήμερα να μπορεί η πατρίδα μας να συγκαταλέγεται στους αξιόπιστους διεθνείς παίκτες ενεργειακής πολιτικής και να συνδιαλέγεται, να συναλλάσσεται με μεγάλες χώρες και πολυεθνικές εταιρείες. Ασκήσαμε οικονομική διπλωματία μέσω της ενεργειακής μας πολιτικής και η μεγαλύτερή μας δικαίωση είναι να την υπογράφουν σήμερα αυτοί που την καταψήφιζαν όταν ήταν αντιπολίτευση».
Κ. Βουτσαδάκης

 

Απόσπασμα από την ομιλία του Προέδρου των ΕΛΠΕ, Στ. Τσοτσορού

Η περίπτωσή μας, της θαλάσσιας περιοχής 2 στο Ιόνιο Πέλαγος, θα αποτελέσει μετά βεβαιότητας αντικείμενο μελέτης των Οικονομικών Ιστορικών, ως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα των παθογενειών του Ελληνικού πολιτικοοικονομικού συστήματος, αφού χρειάστηκαν περισσότερα από 30 χρόνια από την ανακάλυψη της πολλά υποσχόμενης γεωλογικής δομής για να φτάσουμε στη σημερινή υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης.


Ηδη, από τα μέσα της δεκαετίας του 80, ομάδα γεωεπιστημόνων της ΔΕΠΕΚΥ, η οποία το 1998 συγχωνεύτηκε δια απορροφήσεως στο πλαίσιο της δημιουργίας των ΕΛΠΕ, εντόπισαν δυτικά της Κέρκυρας μια υποσχόμενη γεωλογική δομή. Στην ομάδα αυτή συμμετείχε η σημερινή ηγετική ομάδα Ερευνας και Παραγωγής των ΕΛΠΕ, νέοι γεωπιστήμονες τότε, ο Γιώργος Ζαφειρόπουλος (σημερινός Διευθυντής Ερευνας) και ο Γιάννης Γρηγορίου (σημερινός Γενικός Διευθυντής Ερευνας & Παραγωγής) ως επιβλέποντες των σεισμικών ερευνών στις περιοχές της Κέρκυρας, και ο Φοίβος Συμεωνίδης (σημερινός Διευθυντής Γεωτρήσεων) ως υπεύθυνος μηχανικός στις γεωτρήσεις «Γιαννάδες» και «Ερεικούσα».
Ο ενθουσιασμός για την ανακάλυψη, δημιούργησε ελπίδες αν όχι βεβαιότητες, στους ανυποψίαστους νέους γεωεπιστήμονες για την ολοκλήρωση των ερευνών και τη δρομολόγηση της αξιοποίησης του ισχυρά πιθανολογούμενου κοιτάσματος και η πεποίθηση αυτή αποτυπώθηκε στο όνομα «Πύρρος» που έδωσαν στη γεωλογική δομή, προς τιμήν του σημαντικού ηγεμόνα της Ηπείρου, φιλόδοξου κατακτητή της πρώιμης ελληνιστικής περιόδου (318 πχ-272 πχ).
Η επιλογή της ονομασίας ενσωμάτωνε την πίστη και την ενδόμυχη βεβαιότητα των νέων γεωεπιστημόνων για την ύπαρξη στον ελλαδικό χώρο αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και την προσήλωσή των, στο φιλόδοξο στόχο υλοποίησης ενός «επεκτατικού σχεδιασμού» ανακάλυψης και εκμετάλλευσης των. Στη συνέχεια όμως, μετά την επακολουθήσασα αναβλητικότητα δεκαετιών, ο εντοπισμός της γεωλογικής δομής του Ιονίου φάνταζε ως «Πύρρειος νίκη», ανάλογη των επεκτατικών επιτυχιών του ηγεμόνα της Ηπείρου για κατάκτηση της νότιας Ιταλίας και της Σικελίας.
Στην εικοσαετία 1990-2010, παρά τις σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις στις γεωτρήσεις σε βαθιά νερά, οι έρευνες δεν ολοκληρώθηκαν και η συγκεκριμένη γεώτρηση δεν πραγματοποιήθηκε, για λόγους που δεν είναι της παρούσης. Πλην όμως, το διαχρονικά αρνητικό περιβάλλον σε καμία περίπτωση δεν κλόνισε την πεποίθηση των ώριμων πλέον γεωεπιστημόνων, για την σημαντικότητα των διαθέσιμων ερευνητικών στοιχείων και για την ενσωματωμένη αξία στην πολλά υποσχόμενη γεωλογική δομή της θαλάσσιας περιοχής 2 στο Ιόνιο πέλαγος. Ετσι, μετά επίμονη συστηματική εργασία ταξινόμησης, αξιοποίησης, αξιολόγησης και ερμηνείας των στοιχείων των σεισμικών ερευνών, τελικά πιστοποιήθηκε η σημαντικότητά της, στο πλαίσιο των συζητήσεων και των από κοινού μελετών με τις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, των οποίων συγκέντρωσε το ενδιαφέρον.»

 

Η Σύμβαση Μίσθωσης

* 31.07.14 – Υπουργική Απόφαση για το είδος της Σύμβασης «Σύμβαση Μίσθωσης» (ΦΕΚ 2093/31.07.14)
* 31.07.14 – Υπουργική Απόφαση «Προκήρυξη Διεθνούς Διαγωνισμού για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας & εκμετάλλευσης ΥΑ σε είκοσι (20) θαλάσσιες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα (Ιόνιο) και νοτίως της Κρήτης η οποία έληγε στις 13.05.15
* Παράταση δύο μηνών προθεσμίας υποβολής προσφορών. Τελική ημερομηνία υποβολής ορίστηκε η 14.07.2015
* Κατατέθηκε μια εκδήλωση ενδιαφέροντος από την κοινοπραξία «TOTAL Ε&Ρ GREECE B.V. – EDISON INTERNATIONAL S.P.A. – ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.»., με Διαχειριστή την πρώτη εταιρεία (TOTAL)
* 25.11.15: Σύσταση Επιτροπής Αξιολόγησης με ΥΑ
* Διαδικασία αξιολόγησης
– Ανοιγμα προσφορών
– Αποστολή συμπληρωματικών στοιχείων
– Υπολογισμοί των εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου (κυρίως των royalties)
– Διαπραγματεύσεις για βελτίωση των προσφορών
– Διαπραγμάτευση για τη σύμβαση
* Ανακήρυξη της κοινοπραξίας ως «Επιλεγείς Αιτών»
* Κάλυψη από ΣΜΠΕ
* Ελεγχος των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο
* Υπογραφή συμβάσεων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου δια του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θα ακολουθήσει Κατακύρωση της σύμβασης από τη Βουλή.
Ανάδοχοι:
Total 50%
Edison 25%
ΕΛΠΕ 25%

 

 

Στάδιο έρευνας: Διαρκεί 8 έτη με δυνατότητα παράτασης

Το στάδιο αυτό διαιρείται σε διαδοχικές ερευνητικές Φάσεις που ορίζονται για τη Συμβατική Περιοχή ως εξής:
* Πρώτη Φάση: 3 έτη
* Δεύτερη Φάση: 3 έτη
* Τρίτη Φάση: 2 έτη
Σημαντικές ερευνητικές εργασίες κατά φάση:
Α’ φάση:
* Πρόσκτηση και επεξεργασία 1800 χλμ. 2D σεισμικών δεδομένων
* Μαγνητική και Βαρυτική έρευνα, εφόσον είναι δυνατόν κατά την πρόσκτηση της Σεισμικής έρευνας 2D
* Γεωλογικές Μελέτες και ανάλυση λεκάνης
* Περιβαλλοντική Μελέτη I, Σχέδιο Περιβαλλοντικής Δράσης, κ.ά.
Β’ φάση:
* Ερμηνεία-Επανεκτίμηση σεισμικών δεδομένων
* Μία (1) γεώτρηση
* Πετροφυσική και Γεωφυσική ανάλυση κλπ
* Περιβαλλοντική Μελέτη II, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κ.α.
* Υπό προϋποθέσεις: Πρόσκτηση προγράμματος σεισμικών ερευνών 3D. Το μέγεθος θα εξαρτάται από την ερμηνεία των σεισμικών ερευνών 2D και των αποτελεσμάτων της γεώτρησης.
Γ’ φάση:
* Επανεκτίμηση σεισμικών δεδομένων
* Μία (1) γεώτρηση
* Επανεξέταση γεωλογικών και γεωφυσικών δεδομένων
* Περιβαλλοντική Μελέτη III, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κ.α.

 

 

Οικονομικά οφέλη Ελληνικού Δημοσίου

Κατά την έναρξη κάθε φάσης ο ανάδοχος καταθέτει εγγυητικές επιστολές όπως σε κάθε πιθανή παράταση.
Η έκταση της Συμβατικής Περιοχής περίπου 2.422,1 km2
Το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει:
Κατά τη Φάση έρευνας:
1. 500.000 ευρώ με την υπογραφή της Σύμβασης (Signature Bonus).
2. Στρεμματικές αποζημιώσεις (surface fees) 1.500.00,00 ευρώ συνολικά κατά τις τρεις φάσεις έρευνας (σε διάρκεια 8 ετών) με το δεδομένο ότι μετά από κάθε φάση έρευνας, θα αποδεσμεύεται περιοχή έρευνας 20% της Αρχικής Συμβατικής.
3. Ο Μισθωτής θα συμβάλλει στην εκπαίδευση και στην υποστήριξη των εγκαταστάσεων των ανθρωπίνων πόρων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας/ΕΔΕΥ Α.Ε. Για το σκοπό αυτό ο Μισθωτής θα πρέπει να δαπανήσει τα ακόλουθα ποσά, ή να καταβάλει στον Εκμισθωτή/ΕΔΕΥ την διαφορά μεταξύ αυτών των ποσών και των δαπανών εκπαίδευσης που πραγματοποιούνται ετησίως:
a. Κατά τη διάρκεια του Σταδίου Ερευνών, ποσό ογδόντα χιλιάδες ευρώ [80.000 ευρώ] ανά Ημερολογιακό Ετος.
b. Από την ημερομηνία κατά την οποία ο Μισθωτής δηλώνει πως μια Ανακάλυψη είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμη κατά το Αρθρο 7.4, ποσό εκατό χιλιάδες ευρώ [100.000 ευρώ] ανά Ημερολογιακό Ετος.
Κατά τη Φάση εκμετάλλευσης:
1. Κατά τη διάρκεια του Σταδίου Εκμετάλλευσης, ποσό εκατόν σαράντα χιλιάδες ευρώ [140.000 ευρώ] ανά Ημερολογιακό Ετος.
2. Καθ’ όλο το στάδιο εκμετάλλευσης αποδίδονται στο Δημόσιο μισθώματα (Royalties).
3. Επιπλέον ποσά ανάλογα με την αθροιστική παραγωγή μετρούμενη σε βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (Μπόνους παραγωγής).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ