23.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΕμβόλιο κορονοϊού: Αυτή είναι η εμπειρία του πρώτου ανθρώπου που συμμετείχε σε...

Εμβόλιο κορονοϊού: Αυτή είναι η εμπειρία του πρώτου ανθρώπου που συμμετείχε σε δοκιμή

Ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που δέχτηκε να δοκιμαστεί πάνω της πειραματικό εμβόλιο για τον κορονοϊό είναι μια 44χρονη γυναίκα από το Σιάτλ. Η Τζένιφερ Χάλλερ περιέγραψε την εμπειρία της.
Μια 44χρονη γυναίκα από το Σιάτλ των ΗΠΑ που δέχτηκε να δοκιμαστεί πάνω της ένα πειραματικό εμβόλιο για τον κορονοϊό περιέγραψε την εμπειρία της, εξηγώντας ότι παρότι έμοιαζε με ένα «κανονικό εμβόλιο γρίπης», εμπεριείχε «έναν τόνο κινδύνων».
Η Τζένιφερ Χάλλερ, μητέρα δύο παιδιών και στέλεχος σε εταιρεία startup, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έκανε πειραματικό εμβόλιο για τον κορονοϊό.
Όπως εξήγησε, μιλώντας στη βρετανική Telegraph, αποφάσισε να προσφερθεί στην έκκληση για εθελοντές που είδε στο Facebook.
«Ακόμα και εκείνη τη στιγμή όλοι αισθανόμασταν τόσο αβοήθητοι», εξήγησε στη βρετανική εφημερίδα, ενώ βρισκόταν σε απομόνωση. «Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα για να σταματήσω αυτήν την παγκόσμια πανδημία. Τότε είδα αυτή την ευκαιρία να εμφανίζεται και σκέφτηκα: “Λοιπόν, ίσως υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να συνεισφέρω”».
Η Χάλλερ είπε ότι η δοκιμή τον Μάρτιο, τής έδωσε την ευκαιρία να παραμείνει ενεργή εν μέσω της πανδημίας.
«Μου έδωσε κάποια αίσθηση ελέγχου», εξήγησε. «Είμαστε όλοι εκτός ελέγχου και αβοήθητοι. Αυτό μόλις μου έδωσε κάτι που θα μπορούσα να κρατηθώ που θα μπορούσε να είναι χρήσιμο».
Η ανησυχία συγγενών και φίλων
Παρά την επιθυμία της Χάλλερ, ο σύζυγός της, οι συγγενείς και οι φίλοι της εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ανήσυχοι.
Εξάλλου, οι συμμετέχοντες στην πειραματική δοκιμή είχαν ενημερωθεί θα μπορούσαν μετά να είναι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό.
Η Χάλλερ προσπάθησε να μετριάσει τους φόβους των αγαπημένων της επισημαίνοντας ότι δεν θα δεχτεί κανένα τμήμα του κορονοϊού στο εμβόλιο, που ονομάζεται mRNA-1273, το οποίο είχε φανεί υποσχόμενο αφότου δοκιμάστηκε σε ζώα.
Στη δοκιμή, που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας Kaiser Permanente του Σιάτλ, οι συμμετέχοντες επρόκειτο να λάβουν δύο δόσεις του πειραματικού εμβολίου με απόσταση 28 ημερών, και στη συνέχεια να παραμείνουν υπό παρακολούθηση για δύο ημέρες.
«Υπήρχαν πολλοί κίνδυνοι. Αλλά είμαι ένα πραγματικά θετικό άτομο και τα οφέλη από αυτό ξεπερνούν κατά πολύ τους κινδύνους στο μυαλό μου», δήλωσε.
Η ημέρα της δοκιμής του πειραματικού εμβολίου για τον κορονοϊό
Στις 16 Μαρτίου, ανακάλυψε ότι θα ήταν το πρώτο άτομο που δέχεται το πειραματικό εμβόλιο.
Η Χάλλερ έμεινε ψύχραιμη όταν ένας άνδρας με μάσκα και μπλε γάντια έκανε το εμβόλιο στον αριστερό ώμο της.
Οι ερευνητές ζήτησαν από τη γυναίκα να καταγράφει καθημερινά τα συμπτώματά της για δύο εβδομάδες.
«Την πρώτη μέρα είχα μια ελαφρύ πυρετό», εξήγησε. «Τη δεύτερη μέρα το χέρι μου πονούσε. Αλλά αυτό ήταν – όλα ήταν εντάξει μετά από αυτό. Ήταν τόσο εύκολο όσο ένα κανονικό εμβόλιο γρίπης».
«Είμαι περήφανη που συμμετείχα στη διαδικασία»
Η Χάλλερ και οι άλλοι 44 άνθρωποι που έκαναν το εμβόλιο θα λάβουν τη δεύτερη δόση την επόμενη εβδομάδα και η παρακολούθησή τους δεν θα τελειώσει μέχρι την άνοιξη του 2021.
Δήλωσε πεπεισμένη ότι θα εμφανιστεί ένα επιτυχές εμβόλιο για τη θανατηφόρα ασθένεια – είτε από τη δίκη της δοκιμή είτε από άλλες που πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο.
«Όποτε φτάσουμε στο εμβόλιο, όποιο κι αν θα είναι, θα είμαι περήφανη που συμμετείχα στη διαδικασία», τόνισε.
Πηγή sputniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ