18.4 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΕικαστική έκθεση αναδεικνύει την πολυπλοκότητα της προσφυγικής πολιτικής στην Ευρώπη

Εικαστική έκθεση αναδεικνύει την πολυπλοκότητα της προσφυγικής πολιτικής στην Ευρώπη

 

Την πολυπλοκότητα των συστημάτων υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας προσφύγων στην Ευρώπη και την επίδραση που έχουν αυτά στις ζωές τους επιχειρεί να αναδείξει η εικαστική έκθεση «The System of Systems», που φιλοξενείται έως την Κυριακή 21 Μαΐου, στον χώρο «Grace» στην Αθήνα (Φιλαδελφείας 2 και Λιοσίων).
Η έκθεση διερευνά πώς οι πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη χρησιμοποιούν την τεχνολογία σε γραφειοκρατικά συστήματα που προσδιορίζουν την τύχη των αιτούντων άσυλο. Δεκατρείς καλλιτέχνες, σχεδιαστές, αρχιτέκτονες και ακτιβιστές δημιούργησαν εννέα πρότζεκτ, στην πλειοψηφία τους εικαστικές εγκαταστάσεις, όπου παρουσιάζουν την εμπλοκή της τεχνολογίας με την προσφυγική πολιτική.
Χαρακτηριστικός αυτού του προβληματισμού είναι και ο τίτλος της έκθεσης, ο οποίος παραπέμπει στο ευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων «EUROSUR», που άτυπα αποκαλείται «Το σύστημα των συστημάτων» («The system of systems»).
Οπως αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η επιμελήτρια και μία εκ των εμπνευστών της έκθεσης, Μαρία Μακλάιντοκ, «στόχος της διοργάνωσης ήταν να μιλήσουμε για το προσφυγικό, χωρίς, ωστόσο, να παρουσιάσουμε τους πρόσφυγες ως θύματα. Μέσα από την έκθεση δεν προσπαθούμε να προσφέρουμε λύσεις στο πρόβλημα, αλλά να αναδείξουμε την πολυπλοκότητα του συστήματος υποδοχής προσφύγων στην Ευρώπη». Οι θεατές, προσθέτει, «μπορούν να εξερευνήσουν και να αμφισβητήσουν τις μεταναστευτικές πολιτικές που ψηφίζουμε ως πολίτες, καλλιτέχνες ή ακτιβιστές στις δημοκρατικές κοινωνίες».
Ο καλλιτέχνης και ερευνητής Τζέιμς Μπράιντλ εκθέτει το φιλμ «Seamless Transitions», στο οποίο παρουσιάζει τρισδιάστατες ψηφιακές περιηγήσεις σε χώρους ταυτοποίησης, κράτησης και απέλασης της Αγγλίας.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ