18.8 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΑναταράξεις από την αποχώρηση Μέι στη Βρετανία

Αναταράξεις από την αποχώρηση Μέι στη Βρετανία

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε σήμερα (σ.σ. Παρασκευή) την παραίτησή της, μετά το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι πολύχρονες διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Πλέον, ένα νέο πρόσωπο θα αναλάβει την εξουσία στη χώρα και θα επωμιστεί το χρέος αυτό της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Τέσσερις είναι οι πιθανές εκβάσεις σε ό,τι αφορά το μέλλον της Βρετανίας και το Brexit, μετά από την αποχώρηση της Τερέζα Μέι. Η ίδια θα παραμείνει στη θέση της μέχρι τις 7 Ιουνίου, προτού παραδώσει τη σκυτάλη της πρωθυπουργίας και της ηγεσίας των Συντηρητικών.
Η συμφωνία για το Brexit που έφερε η Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων έχει απορριφθεί ήδη τρεις φορές από τους Βρετανούς βουλευτές.
Η Βρετανία πλέει, εδώ και καιρό, σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς πολλοί θεωρούν ότι η αναβολή του Brexit είναι επ’ αόριστο. Την ίδια ώρα, πάντως, κάποιοι από τους υποψήφιους διαδόχους της Μέι έχουν μιλήσει για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
Τα πιθανά σενάρια για το Brexit

  • Επαναδιαπραγμάτευση και άρση του αδιεξόδου
    Το αδιέξοδο γύρω από τη συμφωνία για το Brexit θα μπορούσε να αρθεί μετά την αποχώρηση της Μέι.
    Η κυβέρνηση σχεδίαζε να περάσει νομοθεσία για την εφαρμογή της συμφωνίας, πριν από τις 20 Ιουλίου. Στο πλαίσιο της νομοθεσίας, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για μία ψηφοφορία σχετικά με ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit.
    Πλέον, δεν είναι ξεκάθαρο το τι θα συμβεί με τη νομοθεσία, αλλά το πιο πιθανό είναι ο/η διάδοχος της Μέι να αναζητήσει επαναδιαπραγμάτευση.
  • Νέα παράταση για το Brexit
    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ορίσει ως νέα ημερομηνία για το Brexit την 31η Οκτωβρίου, αλλά δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέας παράτασης, δεδομένου και του ότι το Brexit αναβλήθηκε ήδη δύο φορές.
    Υπενθυμίζεται ότι το Brexit ήταν αρχικά προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου.
    Το εάν οι Ευρωπαίοι είναι ανοιχτοί σε μία νέα παράταση θα φανεί στη Σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 20-21 Ιουνίου.
  • Brexit χωρίς συμφωνία
    Εάν δεν υπάρξει νέα παράταση του Brexit, η Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, ακόμη και χωρίς συνολική συμφωνία.
    Αυτό το σενάριο προκρίνει ο Νάιτζελ Φάρατζ και οι σκληροπυρηνικοί του Συντηρητικού Κόμματος.
    Ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, έχει αντιταχθεί σθεναρά απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και έχει προειδοποιήσει για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
  • Καθόλου Brexit
    Η Βρετανία έχει το δικαίωμα να σταματήσει μονομερώς το Brexit οποιαδήποτε στιγμή.
    Εντούτοις, τρία χρόνια μετά από το δημοψήφισμα, η ακύρωση του Brexit θεωρείται δύσκολο εγχείρημα πολιτικά.
    Θα μπορούσε πάντως να γίνει πιο εύκολα πραγματικότητα εάν ένα δεύτερο δημοψήφισμα είχε ως αποτέλεσμα την παραμονή στην ΕΕ.
    Πηγή Sputniknews
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ