14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΨηφίδες «μουσικής» στον τοίχο του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

Ψηφίδες «μουσικής» στον τοίχο του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

 

Μια πολύχρωμη ορχήστρα, που «παίζει» συνεχώς μουσική στους περαστικούς έχει στηθεί κομμάτι-κομμάτι στον τοίχο του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, μεταμορφώνοντας εντυπωσιακά το γκρίζο της περίφραξης! Πρόκειται για μια σύνθεση με 70 πλακίδια με ψηφιδωτά, που τοποθέτησε πριν από λίγες μέρες η ομάδα «Mosaicists», ένα δημιουργικό τετραμελές γκρουπ ανθρώπων, που εργάζεται στην κατασκευή ψηφιδωτών και στη συντήρηση αρχαιοτήτων στη Θεσσαλονίκη.
«Δουλεύουμε εδώ και χρόνια στην κατασκευή όλων των ειδών μωσαϊκών και τοιχογραφιών (murals), σε όλη την Ελλάδα, διοργανώνοντας παράλληλα και εργαστήρια για όσους ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν την τέχνη αυτή» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελένη Σταμπουλή, η οποία μαζί με τους Νίκο Πιτσαλίδη, Ελένη Τσιμίδου και Ευαγγελία Πούλιου απαρτίζουν τους «Mosaicists».
Η ομάδα έχει ήδη δημιουργήσει ψηφιδωτές αγιογραφίες σε πολλές εκκλησίες, διάφορα άλλα έργα σε ξενοδοχεία και ιδιωτικούς χώρους και πρόσφατα ξεκίνησε εργαστήρια σε σχολεία, με τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών, ομορφαίνοντας τις αυλές.
«Συλλέγουμε, για παράδειγμα, διάφορα κεραμικά πλακίδια από τα μπάζα που προκύπτουν από ανακαινίσεις και τα χρησιμοποιούμε ξανά για την κατασκευή ψηφιδωτών. Βέβαια, επειδή τα περισσότερα κεραμικά πλακίδια που επιλέγουμε για το σπίτι μας είναι συνήθως άσπρα, γκρι ή μαύρα, αγοράζουμε κάποια χρωματιστά που είναι απαραίτητα για τα έργα μας» διευκρινίζει η κ. Σταμπουλή. προσθέτοντας ότι πολλές φορές χρησιμοποιούν ως ψηφίδες και πλαστικά καπάκια ή σπασμένα γυαλιά.
Σε μια προσπάθεια να δώσουν χρώμα και …μουσική στον «άτονο» τοίχο του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, πρότειναν τη δημιουργία ενός ψηφιδωτού, το οποίο, μετά την τοποθέτηση 70 πλακιδίων με ψηφιδωτά, εκτείνεται πλέον σε περίπου 7 τετραγωνικά μέτρα.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ