Φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για τις θυσίες του απέδωσαν ο Σεντένο και ο επίτροπος Μοσκοβισί

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 5 Ιουλίου 2018

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

 

Φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για τις θυσίες του απέδωσαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο και ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.
Ο Μ. Σεντένο τόνισε ότι το Eurogroup έδωσε χρόνο και χρήμα στην Ελλάδα και ότι οι χώρες της ευρωζώνης δάνεισαν στην Ελλάδα 250 δισ. ευρώ όταν κανένας άλλος δεν ήταν διατεθειμένος να το κάνει. Χαρακτήρισε πρωτόγνωρη αυτή την αλληλεγγύη, σημειώνοντας ότι τώρα η Ελλάδα μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της, με σωστά θεμέλια και με ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη. Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι η Ελλάδα υιοθέτησε πάνω από 450 διορθωτικά μέτρα, σημειώνοντας ότι χρειάζεται υπομονή για να αποδώσουν όλα. Οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν ήδη αποτέλεσμα ανέφερε επίσης ο Μ. Σεντένο, σημειώνοντας ότι επανήλθε η οικονομική ανάπτυξη, ότι υπάρχει ένα ρωμαλέο δημοσιονομικό πλεόνασμα και ότι το δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας βελτιώνεται. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει όλο και περισσότερες αντοχές και η Ελλάδα θα αποκτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών προέβλεψε ο κ. Σεντένο, τονίζοντας ότι η Ελλάδα ωφελείται χωρίς να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι άλλων κρατών.
Μέχρι το 2032 η Ελλάδα θα πληρώνει μικρότερους τόκους ανέφερε ακόμη ο Μ. Σεντένο, προσέθεσε πως το Eurogroup αποφάσισε να επανέλθουν στην Ελλάδα τα κέρδη του Ευρωσυστήματος και επισήμανε ότι πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων ανεξάρτητα από τους οικονομικούς και τους πολιτικούς κύκλους.
Τέλος, ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» για την Ελλάδα, η οποία θα είναι καλυμμένη για τουλάχιστον 22 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος, ενώ προσέθεσε ότι για τα επόμενα δύο χρόνια θα έχουμε τη λεγόμενη ενισχυμένη επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ωστόσο ότι εφεξής θα υπάρχουν δυνατότητες επιλογής πολιτικών τακτικών και στρατηγικών.
Από πλευράς του, ο επίτροπος Μοσκοβισί τόνισε ότι μετά από οχτώ χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται πάλι το δρόμο της κανονικότητας. Είναι μία ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη, γυρίζουμε σελίδα και αφήνουμε πίσω μας την οικονομική κρίση τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί, θυμίζοντας πως τα τελευταία χρόνια ήταν ιδιαίτερα επώδυνα για τον ελληνικό λαό και κυρίως την μεσαία τάξη και τους πιο ευάλωτους.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια σύμμαχος του ελληνικού λαού και όχι της μίας ή της άλλης κυβέρνησης, ανέφερε επίσης ο Ευρωπαίος επίτροπος, λέγοντας επίσης ότι αν είχε γίνει το Grexit θα είχαμε κατακερματισμό της ευρωζώνης.
Οι Ελληνες είναι αξιοθαύμαστοι για την προσήλωση τους στην ευρωζώνη, σημείωσε επίσης, τονίζοντας ότι στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης καμία χώρα δεν έκανε τόσο μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα όσο η Ελλάδα.
Αναφέρθηκε ειδικότερα στη φορολογική μεταρρύθμιση, στο κτηματολόγιο, στο συνταξιοδοτικό σύστημα που σήμερα είναι πολύ περισσότερο βιώσιμο, ενώ σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των κόκκινων δανείων τόνισε ότι η κατάσταση βελτιώνεται.
Αναφερόμενος στο χρέος είπε πως η μόνη αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωσή του είναι η ανάπτυξη, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να σταματήσει ο φαύλος κύκλος του χρέους. Η ευθύνη ανήκει τώρα στις ελληνικές κυβερνήσεις κατέληξε ο Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι η ενισχυμένη εποπτεία των Βρυξελλών δεν είναι τέταρτο πρόγραμμα και σε αυτό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κάποιοι Ελληνες πολιτικοί.
«Σε αντίθεση με όσα άκουσα από ορισμένους πολιτικούς στην Αθήνα, η ενισχυμένη εποπτεία δεν είναι ένα τέταρτο πρόγραμμα και θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όσοι δηλώνουν κάτι τέτοιο», είπε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι μετά το τέλος του προγράμματος θα παρακολουθείται η πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου της Επιτροπής, όπως ισχύει για όλες τις χώρες. «Οι αποστολές επιτήρησης δε θα έχουν ρόλο εισαγγελέα ή καθηγητή που θα λένε στην Ελλάδα τι θα κάνει. Από κοινού θα εγκρίνουμε τα καλύτερα βήματα για την Ελλάδα. Το τέταρτο πρόγραμμα είναι ξεκάθαρα ένα ψέμα», επισήμανε ο Γάλλος επίτροπος.
Λαμβάνοντας το λόγο, ως εκπρόσωπος του ΕΛΚ, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, είπε πως «μπήκαμε για τα καλά σε προεκλογική περίοδο», κατηγορώντας τον Π. Μοσκοβισί ότι «δεν συμπεριφέρθηκε ως Ευρωπαίος αξιωματούχος αλλά ως υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη θέση του Γιούνκερ» και ότι «υιοθέτησε το κυβερνητικό αφήγημα για τάχα καθαρή έξοδο από τα μνημόνια». Αντίθετα, υποστήριξε ο ίδιος, η κυβέρνηση Τσίπρα δεσμεύτηκε για μείωση συντάξεων και αφορολόγητου, αλλά και αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060, «που μόνο χώρες του ΟΠΕΚ μπορούν να έχουν από τα πετρέλαια».
Από τους Σοσιαλδημοκράτες το λόγο πήρε ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ο οποίος απευθυνόμενος στον Μ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε πως είναι «παράδοξο» ο εκπρόσωπος του κόμματος που «ανέβασε το έλλειμμα στο 15% να επιτίθεται». Ο ίδιος χαρακτήρισε «ορόσημο» τη συμφωνία του Eurogroup για την επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη ανάπτυξη και την αυτονομία, αλλά και «μεγάλη επιτυχία» ότι κατάφερε η χώρα να γυρίσει σελίδα. «Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα με έναν εντυπωσιακό απολογισμό μεταρρυθμίσεων και μια κοινωνικά υπεύθυνη στρατηγική ανάπτυξης που πρέπει να στηρίξουμε» σημείωσε ο ίδιος, ενώ αναφέρθηκε και στα «σημαντικά» μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφάσισε το Eurogroup. Τέλος, ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι «το ΔΝΤ -και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- θέλει επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα για το 2019-2020», επισημαίνοντας ότι παρά το γεγονός ότι θα ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα, θα ήταν πιο λογικό να επιτραπεί στην Ελλάδα να αποφασίσει μόνη της την ανακατανομή των πόρων. Δήλωσε δε πως το Ευρωκοινοβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί και το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας, όπως έκανε για τα προγράμματα.
Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά
Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε για μια «νέα, θετικότερη περίοδο» για την Ελλάδα, που δίνει «ικανοποίηση» σε όσους συνέβαλαν σε αυτό. «Αλλά δεν πανηγυρίζουμε, γιατί ένα μεγάλο κομμάτι του λαού υπέφερε πολύ και συνεχίζει να υποφέρει από τις οδυνηρές συνέπειες της χρεοκοπίας και των άγριων μνημονιακών μέτρων». Επισήμανε δε ότι «έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε», όπως, πέρα από τα μνημόνια, να βγει η Ελλάδα «οριστικά από την κρίση» και να μπει «με σιγουριά τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες δεκαετίες σε μια λεωφόρο δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης». Αυτό, είπε, σημαίνει «ταχύτερη μείωση της ανεργίας, αύξηση των επενδύσεων, εκσυγχρονισμό της διοίκησης» αλλά και την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου στην Ελλάδα, «που οι προηγούμενες κυβερνήσεις το άφησαν επί διακόσια χρόνια ανολοκλήρωτο», και την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της διαφθοράς και τη φοροδιαφυγής.
«Η έξοδος από τα μνημόνια σημαίνει μεγαλύτερη ελευθερία αλλά και μεγαλύτερη ευθύνη. Ευθύνη για να διατηρήσουμε νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά» προσέθεσε ο Δ. Παπαδημούλης και κατέληξε λέγοντας: «Λυπάμαι όταν ακούω τις Κασσάνδρες των Αθηνών, αυτούς που φταίνε γιατί άφησαν την πατρίδα μου με έλλειμμα 15,1% το 2009 -και τώρα έχουμε, το 2018, πλεόνασμα 0,8%- να καταστροφολογούν και να μοιρολογούν. Η αλήθεια είναι ότι οι πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται για τη χρεοκοπία και τα Μνημόνια στην Ελλάδα νιώθουν λύπη και θυμό, και τα βάζουν με τον Σεντένο και με τον Μοσκοβισί, γιατί είναι αυτή η κυβέρνηση, η κυβέρνηση Τσίπρα που βγάζει την Ελλάδα από τα Μνημόνια και τη χρεοκοπία και τη βάζει σε ένα δρόμο σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ