13.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΥπέρ της διευθέτησης του χρέους σε Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ...

Υπέρ της διευθέτησης του χρέους σε Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ τάσσεται η Νικόλ Φοντέν

ECON 1

«Πρέπει η ΕΕ να ξαναγίνει το συλλογικό σχέδιο, που θα εμπνέει τους πολίτες και τους νέους» τόνισε η πρώην υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1999-2002), Νικόλ Φοντέν (Nicole Fontaine), μιλώντας σε εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη και αναφερόμενη στα προβλήματα και στις προκλήσεις, που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ, στις νέες συνθήκες, μετά την απόφαση των Βρετανών για το Brexit και μετά από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.
Η Νικόλ Φοντέν υπογράμμισε ότι θα πρέπει να διευθετηθεί το ζήτημα του χρέους σε Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ και πρόσθεσε ότι ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ χειρίσθηκε την οικονομική κρίση με τη λιτότητα, αλλά η τρόικα, έκαναν κακό στην ευρωπαϊκή ιδέα. Πρόσθεσε, ότι είναι απαραίτητο το κλείσιμο χάσματος μεταξύ του ευρωπαϊκού βορρά και νότου (τονίζοντας ότι η Γαλλία θα μπορούσε να είναι μια «γέφυρα» σε αυτήν την προοπτική) και η ενίσχυση των κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών που θα απαντούν στα προβλήματα των πολιτών και στις σύγχρονες προκλήσεις.
Μιλώντας, στην εκδήλωση «Brexit: Είναι ευκαιρία για την ΕΕ», που διοργάνωσε το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το «Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής», το Ινστιτούτου Διεθνών και Αμυντικών Αναλύσεων του ΠΑΜΑΚ και το ΑΠΘ, στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, η πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημείωσε ότι εκτός από την αγροτική και την εμπορική πολιτική, πολύ λίγα βήματα έχουν γίνει για μεγαλύτερη σύγκλιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τόνισε ότι είναι αναγκαίο η Ευρώπη βασισμένη στις ιδρυτικές της αξίες, ως χώρος ελευθερίας, αλληλεγγύης και ευημερίας να ξαναβρεί το δρόμο προς την ανάπτυξη.
«Για να ξεκινήσει η ανάπτυξη θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, αναφέρομαι φυσικά, στην Ελλάδα, αλλά όλοι είμαστε χρεωμένοι» είπε η Νικόλ Φοντέν, αναφερόμενη στις χώρες της ΕΕ και επισημαίνοντας τον κίνδυνο που θα συνιστούσε μια έκρηξη χρέους, στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην παγκόσμια σκηνή και ιδιαίτερα μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ (σ.σ. ιδιαίτερα εάν η πολιτική του επιφέρει αύξηση επιτοκίων).
Τόνισε ότι ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η οικονομική κρίση, με υπερβολική λιτότητα, με την τρόικα, έβλαψε την «κοινωνική» διάσταση της ΕΕ και το ευρωπαϊκό ιδεώδες. «Θα πρέπει να βρούμε λύσεις, αφήνοντας λιγάκι τη λιτότητα. Δεν υπήρξε εναλλακτική σκέψη, για μια ισορροπημένη σχέση μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης, πολλοί είναι αυτοί που λένε η υπερβολική λιτότητα σκοτώνει την ανάπτυξη, μπορούμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, μας χρειάζεται ένα ευρηματικό όραμα για να ξαναβρούμε την αλληλεγγύη», είπε η πρώην πρόεδρος.
«Υπάρχει μια κρίση στην Ευρώπη υπάρχει μια απογοήτευση ως προς τις προσδοκίες των πολιτών, καταστροφική διαχείριση των κρίσεων» συνέχισε η Νικόλ Φοντέν, υπογραμμίζοντας ότι μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις, την παγκοσμιοποίηση, το μεταναστευτικό, το προσφυγικό, την τρομοκρατία «κανένα από τα κράτη μας δεν μπορεί μόνο του να βρει απαντήσεις. Κανένα από τα κράτη μας όσο δυνατό κι αν είναι».
«Πιστεύω όλοι μαζί πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις. Ενωμένοι στην ποικιλομορφία μας. Μας ενώνει μια ιστορία μια δημοκρατία, ένας πολιτισμός, όμως ο καθένας φέρνει τον πλούτο της διαφορετικότητας του» πρόσθεσε η Νικόλ Φοντέν.
Μιλώντας για τη διαχείριση του προσφυγικού από τη χώρα μας, η Νικόλ Φοντέν τόνισε: «Θα ήθελα να σας πω, πόσο αξιοθαύμαστη ήταν η υποδοχή των προσφύγων από τον ελληνικό λαό. Ησασταν η αιχμή του δόρατος των αξιών της ΕΕ και μπορείτε να είστε περήφανοι για αυτό το μάθημα Δημοκρατίας και αλληλεγγύης που δώσατε στους εταίρους σας και λυπούμε επίσης, επειδή δεν αναγνωρίστηκε αυτό από κάποιους».
Η πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου ανέφερε επίσης ότι «η ΕΕ υπέστη την παγκοσμιοποίηση αντί να κυριαρχήσει σε αυτή, με κανόνες ισορροπίας» και επεσήμανε ότι, χρειάζεται η ανάπτυξη να συνδυαστεί με πολιτικές συνοχής και επίσης ότι η ΕΕ, χρειάζεται να είναι ενωμένη και αποτελεσματική και ως προς την κοινή εξωτερική πολιτική της.
«Οι πολιτικές εξελίξεις δε μας αφήνουν την επιλογή. Θα αφήσουμε τον κ. Τραμπ και τον κ. Πούτιν και τους διάφορους αγιατολάχ να διευθετούν τις κρίσεις με τον δικό τους τρόπο;» διερωτήθηκε η Ν. Φοντέν.
Η Νικόλ Φοντέν τάχθηκε υπέρ του ευρώ, της κοινωνικής και αλληλέγγυας Ευρώπης και τόνισε για τους ιθύνοντες της σημερινής Ευρώπης, ίσως το Brexit αποτελεί και μια ευκαιρία για ανανέωση του προβληματισμού τους σε σχέση με τη συνοχή και τη συνέχεια της ΕΕ.
«Αν η ΕΕ άλλαξε μετά το Brexit; Οχι επαρκώς» είπε η Νικόλ Φοντέν και υπογράμμισε ότι αυτό θα γίνει, όταν θα υπάρξουν απαντήσεις σε φαινόμενα διακρίσεων, ανισοτήτων, αν δοθούν λύσεις στα προβλήματα των πολιτών, που τροφοδοτούν τον λαϊκισμό και την ξενοφοβία, «όταν θα υπάρχει ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας» κι όταν η ΕΕ θα αποκαταστήσει την εικόνα της ως χώρος ελευθερίας, ευημερίας και αλληλεγγύης.
«Αλλά αυτό δεν θεσμοθετείται. Αυτό μπορούμε να το πράξουμε όλοι από κοινού» συνέχισε η Νικόλ Φοντέν και πρόσθεσε: «Για να αναβιώσουμε το ευρωπαϊκό όνειρο θα πρέπει να κάνουμε πράγματα για τα προβλήματα των πολιτών. Στο, όχι μακρινό, παρελθόν το κάναμε αυτό, φέραμε ψηλά αυτές τις αξίες, τις πραγματώσαμε στην ήπειρο μας. Η Ευρώπη αποτελούσε κάποτε ένα παγκόσμιο φάρο, μπορεί να ξαναγίνει, οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν στην αναδόμηση της Ευρώπης».
Στην εκδήλωση παρέστησαν και έκαναν σύντομες παρεμβάσεις ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρόδη Κράτσα, ο καθηγητής και πρώην πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Ηλίας Κουσκουβέλης, ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, Φιλίπ Ρέι (Filipe Ray), ενώ παραβρέθηκαν επίσης, ο πρόξενος της Σερβίας, Σίνισα Πάβιτς (Sinica Pavic), η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, κ.α.
Φάνης Γρηγοριάδης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ