Τεράστια άλματα στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών προτείνει ο ΕΣΒΕΠ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 16 Μαρτίου 2018

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

 

Στην ανάγκη αλλαγής του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων (ΕΣΒΕΠ), Νίκος Καραγεωργίου, σε ομιλία του στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου.
Ο κ. Καραγεωργίου επεσήμανε ότι η χώρα πρέπει να κάνει τεράστια άλματα τόσο στην παραγωγή όσο και στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Οπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΣΒΕΠ, στην Ολλανδία, στον πρωτογενή τομέα, η απόδοση για κάθε καλλιεργήσιμο στρέμμα είναι 1.700 ευρώ/έτος, στο Ισραήλ 1.290 ευρώ/έτος και στην Ελλάδα μόνο 190 ευρώ/έτος.
Βασικές προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας, σύμφωνα με τον κ. Καραγεωργίου, είναι η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και βέβαια η αντιμετώπιση του θέματος των κεφαλαιακών ελέγχων.
Ο πρόεδρος του ΕΣΒΕΠ αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης της ιδιωτικής οικονομίας σε σχέση με τον κρατισμό και είπε ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αξιοποιηθούν παραγωγικά οι πόροι που διαθέτει η χώρα.
Από την πλευρά του ο Ανεξάρτητος Βουλευτής, π. Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Υπουργείου Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, στην ομιλία του επεσήμανε ότι μέσα από την περιπέτεια της κρίσης είναι επείγον για τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν ένα νέο μοντέλο εξωστρέφειας, υψηλής προστιθέμενης αξίας και στρατηγικής ενσωμάτωσης στις διεθνείς αλυσίδες. Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, για να γυρίσει η χώρα σελίδα με αξιώσεις και να δημιουργήσει ξανά ευημερία για τους πολίτες της, απαιτείται μια νέα γενιά οικονομικών πολιτικών με επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας. Παράλληλα, είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός απλοποιημένου φορολογικού συστήματος που θα περιορίζει τους συντελεστές και θα καταργεί ή θα ενοποιεί μια σειρά φόρων και τελών.
Στις εξελίξεις της αγοράς αναφέρθηκε ο κύριος Αλέξανδρος Φλώρος – Retail Vertical Leader, Mediterranean Cluster, The Nielsen Company, ο οποίος τόνισε ότι το 2017 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 1,9% κυρίως λόγω της ανόδου της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εξαγωγών. Ακόμη, ο κύριος Φλώρος είπε ότι στην αγορά το ποσοστό συμμετοχής των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας μειώθηκε κατά 1,8% και συνολικά αντιπροσωπεύει 21,9% του συνολικού τζίρου των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης. Τόνισε επίσης ο εκπρόσωπος της Nielsen ότι τα μη αλκοολούχα και τα αλκοολούχα ποτά παρουσίασαν έναν ελαφρύ πληθωρισμό το 2017, ο οποίος κατά κύριο λόγο οφείλεται στην υπερφορολόγηση του καφέ και την μπύρας.
Στις δημογραφικές εξελίξεις, στα σοβαρά προβλήματα της φτώχιας και στην φυγή από τη χώρα νέων που αναζητούν καλύτερη τύχη εκτός αυτής αναφέρθηκε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, Διευθυντής Ερευνών, ΔιαΝΕΟσις – Οργανισμός Ερευνας και Ανάλυσης.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι το ποσοστό της ακραίας φτώχιας στη χώρα μας επί του συνολικού πληθυσμού, από 8,9% που ήταν το 2011 σήμερα πλησιάζει το 17%. Με βάση τις εκτιμήσεις του οργανισμού ΔιαΝΕΟσις, ο ελληνικός πληθυσμός ήταν 7,6 εκατ. το 1951, έφτασε τα 10,8 εκατ. το 1915 και το 2050 θα βρίσκεται στα επίπεδα των 8,5 εκατ. Πρόκειται για μια δραματική εξέλιξη, σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, η οποία επιδεινώνεται και από τη φυγή τα τελευταία 5 χρόνια 450.000 Ελλήνων που σε μεγάλο ποσοστό πρόκειται για επιστήμονες και πτυχιούχους. Αυτό συνιστά μια εξαιρετικά δραματική εξέλιξη και δημιουργεί συνθήκες αβεβαιότητας οι οποίες όπως είναι εύλογο επιδρούν αρνητικά στην τόσο απαραίτητη για την ελληνική οικονομία άνοδο της επιχειρηματικότητας. Περιττό να τονιστεί ότι η άνοδος του μέσου όρου ηλικίας των κατοίκων θα επηρεάσει αναλόγως και τις καταναλωτικές συνήθειες, φαινόμενο που οι επιχειρήσεις θα πρέπει σοβαρά να λάβουν υπόψη και να το εντάξουν στις πολιτικές μάρκετινγκ και προώθησης που εφαρμόζουν.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ