16.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. Φάμελλος: «Χωρίς την Εξεταστική τα δάνεια Μητσοτάκη για τον «Κήρυκα» Χανίων...

Σ. Φάμελλος: «Χωρίς την Εξεταστική τα δάνεια Μητσοτάκη για τον «Κήρυκα» Χανίων θα ήταν δανεικά και αγύριστα»

ECON 8

Ως πρώην Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για την διερεύνηση της δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ, ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Documento, με τίτλο «Το πόρισμα της Εξεταστικής καταλύτης δημοκρατικών και αναπτυξιακών αλλαγών» αναφέρει πως η συγκρότηση της Επιτροπής ήταν καθολική, κοινωνική και πολιτική ανάγκη. Για να στηριχθεί η δημοκρατία, να επανέλθει η ισονομία και το υγιώς επιχειρείν στη χώρα μας. Διότι, «είναι ομόθυμη απαίτηση της κοινωνίας, να υπάρχει διαφάνεια και ισοτιμία στην επιχειρηματικότητα και στα δάνεια, να μην εξαρτάται η πολιτική ζωή από τα τηλεοπτικά, κυρίως, Μέσα Ενημέρωσης».
Κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων της Επιτροπής, ελέγχθηκαν όλες οι συμβάσεις, τα πορίσματα, οι δικογραφίες και παρουσιάστηκαν ενώπιον της Επιτροπής όλοι οι επικεφαλής των Τραπεζών, των Μέσων Ενημέρωσης, καθώς και οι υπεύθυνοι των οικονομικών των κομμάτων. Και βέβαια «οι δημόσιες συνεδριάσεις εδραίωσαν το αίσθημα της διαφάνειας και αποκάλυψαν όλα όσα όλοι γνωρίζαμε. Και αυτή τη διαφάνεια την κατοχύρωσε η κυβέρνηση της Αριστεράς».
Οπως σημειώνει ο Σωκράτης Φάμελλος, η Εξεταστική ασχολήθηκε με δάνεια που σήμερα το ανεξόφλητο τμήμα ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ και τα μισά από αυτά δεν εξυπηρετούνται. Δάνεια που συνετέλεσαν στη φούσκα των «κόκκινων» δανείων και στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Επίσης, ήρθαν στο φως συνταρακτικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα τα δάνεια στην οικογένεια Μητσοτάκη για την εφημερίδα «Κήρυκας» των Χανίων. Στην Εξεταστική αποκαλύφθηκε το δάνειο των 300.000 ευρώ, του 2005, που έγιναν 718.132, το 2016, αφού δεν πληρώθηκε ούτε μία δόση. Και όπως αποκαλύφθηκε από την έκθεση της ΤτΕ, που προκάλεσε η Εξεταστική, υπήρχαν και άλλα δάνεια, ύψους περίπου 2.150.000 ευρώ, για τα οποία σήμερα πια η ΤτΕ διαπιστώνει ότι δόθηκαν με διαδικασίες αξιολόγησης, οι οποίες απείχαν της συνήθους τραπεζικής πρακτικής.
«Εάν δεν υπήρχε η Εξεταστική, όλα αυτά θα έμεναν στο σκοτάδι και τα δανεικά θα ήταν δανεικά και αγύριστα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αν. ΥΠΕΝ και προσθέτει ότι πολλά πορίσματα της ΤτΕ συντάχθηκαν μετά τις αποκαλύψεις της Εξεταστικής, αλλά και οι Τράπεζες διεκδίκησαν τα οφειλόμενα όταν άρχισαν οι εξετάσεις των μαρτύρων, ενώ έχει παρέλθει δεκαετία σε διαμαρτυρημένα και «κόκκινα» δάνεια, χωρίς καμία αντίδραση. «Από μόνο του αυτό αποδεικνύει τις χαριστικές συνθήκες στο δανεισμό των ΜΜΕ και των κομμάτων».
Αφενός, οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ παραδέχθηκαν δημόσια τη χορήγηση δανείων δεκάδων εκατομμυρίων χωρίς εγγυήσεις ή με εγγυήσεις «αέρα», τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τους άνισους όρους δανειοδότησής τους. Αφετέρου, ξεκαθαρίστηκε ότι τα δάνεια Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που χρηματοδότησαν τους προεκλογικούς αγώνες, υπερβαίνουν σήμερα τα 400 εκατ. ευρώ και δεν εξυπηρετούνται. Πρακτικά αποδείχθηκε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εδώ και μία πενταετία, είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, κοινώς μπαταχτσήδες.
«Ολα αυτά ήρθαν στο φως, γιατί η κυβέρνηση επέλεξε τη συγκρότηση της Εξεταστικής. Και απομένει η απόφαση της Βουλής και η κατανομή των ευθυνών ώστε να κατοχυρωθεί η πρόληψη τέτοιων φαινομένων. Αλλά και η ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος, γιατί δεν είναι δυνατό να κατατίθεται στην Ελληνική Βουλή, ότι η Τράπεζα της Ελλάδας δεν έχει εργαλεία για να σταματήσει το «πάρτυ» που γινόταν», υπογραμμίζει ο Σωκράτης Φάμελλος.
Στην πραγματικότητα, η Εξεταστική Επιτροπή κατέγραψε δημόσια όσα όλοι ψιθύριζαν. Το παλιό πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να τα αρνηθεί και να τα αποποιηθεί. Οι αποκαλύψεις της δεν μπορούν πια να «κουκουλωθούν».
«Η λειτουργία της Εξεταστικής έχει ήδη συμβάλει αναμφισβήτητα στην επιστροφή της ισονομίας και της δικαιοσύνης στη χώρα μας», επισημαίνει στην κατακλείδα του άρθρου του ο Σωκράτης Φάμελλος. «Ο κύκλος της διαπλοκής πρέπει να σπάσει. Το απαιτούν η ανάγκη να βγούμε από την κρίση και να στηριχτούμε στην υγιή επιχειρηματικότητα. Το πόρισμα της Εξεταστικής μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για αλλαγές δημοκρατικές και αναπτυξιακές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ