19.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. Αναστασόπουλος: «Η διαρκής ενασχόληση με την διαπραγμάτευση ενισχύει την αβεβαιότητα»

Σ. Αναστασόπουλος: «Η διαρκής ενασχόληση με την διαπραγμάτευση ενισχύει την αβεβαιότητα»

ECON 11

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του παρουσία του συνόλου του επιχειρηματικού, πολιτικού και δημοσιογραφικού κόσμου της χώρας, όπως επίσης ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt και ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους µε ευχές για τη νέα χρονιά. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανατροπή του θετικού σεναρίου, που προέκυπτε από τις εξελίξεις στους δημοσιονομικούς δείκτες και την οριακή ανάπτυξη του τελευταίου τριμήνου της περασμένης χρονιάς, που έφερε την πραγματική οικονομία σε αδιέξοδο.
Τόνισε, επίσης, ότι εμμένουμε στην αξιολόγηση, αντί να επιμένουμε στη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων που θα απελευθέρωναν την επιχειρηματικότητα και θα επέτρεπαν την δημιουργία πλούτου και νέων διατηρήσιμων θέσεων εργασίας. Η διαρκής ενασχόληση με την διαπραγμάτευση παρά με την ουσιαστική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα για την ανάπτυξη δεν βελτιώνει την αξιοπιστία μας, ενισχύει την αβεβαιότητα και αυξάνει το έλλειμμα εμπιστοσύνης όπως διαπιστώσαμε ξανά και οδυνηρά την περασμένη εβδομάδα με την απαίτηση των θεσμών, με ομόφωνη και αδιαίρετη έκφραση, για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων.
Ακόμη έκανε λόγο για την κεφαλαιώδους σημασίας ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδύσεων για την ανάπτυξη της οικονομίας και την αποκατάσταση της εργασίας. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα στοιχεία εκείνα που θα επιτρέψουν την πειστική και πιεστική παρέμβαση ώστε η δημόσια διοίκηση να προχωρήσει με ταχύ ρυθμό στην υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, και δεν είναι άλλα από την ενότητα και το συνεκτικό λόγο του επιχειρηματικού κόσμου. Τέλος, ο κ. Αναστασόπουλος κάλεσε όλους να σκεφτούν και να εργαστούν πέρα από ατομικά και συντεχνιακά συμφέροντα για το καλό της χώρας, της οικονομίας και της κοινωνίας.
Πρέσβης ΗΠΑ: «Υψηλή προτεραιότητα για τις ΗΠΑ να υπάρξει μια σταθερή Ελλάδα σε μια δύσκολη περιοχή»
Την πεποίθηση ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης για την Ελλάδα εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρυ Πάιατ, στην εκδήλωση του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για το νέο έτος.
«Υψηλή προτεραιότητα μας στις ΗΠΑ, είναι να δούμε μια αναπτυσσόμενη δημιουργική σταθερή Ελλάδα σε μια δύσκολη περιοχή» δήλωσε ο πρέσβης και υπογράμμισε στην τοποθέτησή του: «Λάβατε ισχυρή δέσμευση του πρώην προέδρου Ομπάμα όταν ήλθε εδώ – και συνεχίζουμε σε αυτό το momentum».
Δ. Παπαδημητρίου: «Ισχυρή δέσμευση και από τα δύο Αμερικάνικα κόμματα για τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ»
H Ελλάδα και ΗΠΑ μπορούν να διευρύνουν τα περιθώρια συνεργασίας τους σε εμπόριο, επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, στην εκδήλωση για το νέο έτος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Οπως είπε ο υπουργός «πιστεύω ακράδαντα πως η συνεργασία των δύο κρατών που σήμερα επεκτείνεται και σε ζητήματα που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων, την ενέργεια, τη διαφάνεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, μπορεί να προσελκύσει το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον σε τομείς όπως η ναυτιλία, οι τράπεζες, η ενέργεια και το φάρμακο».
Ο κ. Παπαδημητρίου σχολίασε ότι συμμερίζεται την αισιοδοξία του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, για το μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ο οποίος με την ευκαιρία της ορκωμοσίας του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τράμπ, δήλωσε πως «υπάρχει δυναμική και ισχυρή δέσμευση και από τα δύο κόμματα, το Ρεπουμπλικανικό και το Δημοκρατικό στη συμμαχία με την Ελλάδα, καθώς και ισχυρή σχέση μεταξύ των δύο λαών».
Επανέλαβε την εκτίμησή του την οποία αποκόμισε από την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ότι το κλίμα από την πλευρά των επενδυτικών κεφαλαίων ήταν θετικό. «Η αίσθησή μου είναι ότι το κλίμα για την Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει στο εξωτερικό και το έδαφος είναι και πάλι πρόσφορο για επενδύσεις» σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου.
Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως η γεωστρατηγική της θέση ως διακομετακομιστικού και ενεργειακού δίαυλου μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, το σημαντικό περιθώριο τουριστικής αξιοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, το εξαιρετικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, παράγοντες που σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα την καθιστούν, παρόλη την οικονομική κρίση, ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό για τους ξένους επενδυτές. Σε αυτό συμβάλλουν, όπως είπε, και οι διευκολύνσεις για ίδρυση εταιρείας στην Ελλάδα που προσφέρονται μέσα από το νέο αναπτυξιακό νόμο, καθώς και το πρόγραμμα χορήγησης αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών και σε μέλη των οικογενειών τους, που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, η αξία της οποίας υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ