22.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣυνεργασία του πολιτικού κόσμου σε εθνικό σχέδιο, που θα βγάλει την Ελλάδα...

Συνεργασία του πολιτικού κόσμου σε εθνικό σχέδιο, που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, ζητά ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου

ECON 15

«Ο πολιτικός κόσμος της χώρας έχει χρέος να συμφωνήσει στην εκτέλεση ενός εθνικού σχεδίου, που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, οδηγώντας την οικονομία σε μια πορεία μεγάλης ανάπτυξης και ευημερίας» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Μαΐλλης, μιλώντας στο πρωτοχρονιάτικο δείπνο του επιμελητηρίου.
Εφερε, ως παράδειγμα την Κύπρο, η οποία όπως είπε, εφαρμόζοντας στα δημοσιονομικά τον κανόνα «δεν ξοδεύουμε περισσότερα από αυτά που εισπράττουμε» αντιμετώπισε το μνημόνιο ως ευκαιρία αλλαγής του οικονομικού μοντέλου της χώρας, το εφάρμοσε και, ήδη, πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου ανακοίνωσε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50%.
Ανάλογα, συνέχισε ο ίδιος, έπραξαν και οι Ιρλανδοί. «Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, κάθισαν μαζί και χάραξαν μια κοινή στρατηγική για να ανακάμψει η χώρα», ενώ στην Ελλάδα, έχουμε χάσει το δρόμο της ανάπτυξης. Ειδικότερα επισήμανε «ήδη διανύουμε τον όγδοο χρόνο ύφεσης, εφαρμόζοντας το τρίτο σε σειρά μνημόνιο».
Στάθηκε στην αδιέξοδη, όπως τη χαρακτήρισε, πολιτική της υπερφορολόγησης, «η οποία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και επιβαρύνει το ήδη βαρύ κλίμα στην οικονομία που προκαλούν τα προβλήματα ρευστότητας, η επιβολή των capital controls και η μη επίλυση του ζητήματος των κόκκινων τραπεζικών δανείων».
«Σαν αποτέλεσμα της διάρκειας και της έντασης της κρίσης, χαρακτηριστική είναι η τάση φυγής μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά και η φυγή νέων ανθρώπων και ειδικά νέων με σπουδές και προσόντα, νέων που τόσο πολύ μεγάλη ανάγκη έχει η χώρα» τόνισε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, για να προσθέσει ότι «η καθυστέρηση υλοποίησης συμφωνηθέντων μέτρων, η καθυστέρηση των αξιολογήσεων δεν βοηθάει στην αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης. Εμπιστοσύνης, που είναι η βασική προϋπόθεση για να σταθεί η χώρα στα πόδια της και να μπει επιτέλους σε μία αναπτυξιακή πορεία».
Ο γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, δρ. Αθανάσιος Κελέμης, υπογράμμισε, από την πλευρά του, ότι «στις κρίσιμες ώρες που περνά εδώ και 7 χρόνια η Ελλάδα, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο συνεχίζει να παραμένει πιστό στο ρόλο του και να συνεισφέρει με όλα τα μέσα που διαθέτει, με αξιοπιστία και συνέπεια, στην ενίσχυση της ελληνογερμανικής συνεργασίας, στην προσέλκυση επενδύσεων και στην τόνωση της εξωστρέφειας της Ελληνικής Οικονομίας».
Οπως επεσήμανε, η επενδυτική ένταση στην εσωτερική αγορά συνδυαζόμενη με την τόνωση της εξωστρέφειας του ελληνικού επιχειρείν, θα αποτελέσουν ένα ισχυρό δίπολο ανάπτυξης, ικανό να θέσει την Ελλάδα εκτός μνημονιακών συμβάσεων.
Αναφέρθηκε, μάλιστα, στις πρωτοβουλίες τις οποίες ανέλαβε προς αυτήν την κατεύθυνση, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο κατά τη διετία 2015-2016, στην οποία οργάνωσε περίπου 800 επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ ελληνικών και γερμανικών εταιρειών.
Ανάλογες ήταν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους και οι πρωτοβουλίες του επιμελητηρίου σε ό,τι αφορά τις διεθνείς γερμανικές εκθέσεις, για τις οποίες, ως φορέας, άνοιξε δίαυλο εμπορικής δράσης στη Γερμανία για 439 ελληνικές εταιρείες.
Στην ίδια κατεύθυνση, όπως ανέφερε, το επιμελητήριο σχεδιάζει για το 2017, τη διοργάνωση ενός οικονομικού φόρουμ στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης σε στενή συνεργασία με τον ECONOMIST, όπως και τη διεξαγωγή του 4ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τροφίμων πάντα σε συνεργασία με την εταιρία – μέλος του BASF Ελλάς, τον ερχόμενο Μάιο στην Καβάλα.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ