32.5 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΣυνεργασία Αλουμίνιον της Ελλάδος - General Electric για βελτιστοποίηση της παραγωγικότητας και...

Συνεργασία Αλουμίνιον της Ελλάδος – General Electric για βελτιστοποίηση της παραγωγικότητας και μείωση του κόστους ενέργειας

ECON 10

Η Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ), θυγατρική του ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, και η General Electric υπέγραψαν στο Ντουμπάι δεκαετή συμφωνία, με αντικείμενο την υλοποίηση του πρώτου στον κόσμο Digital Smelter. Πρόκειται για την πρώτη διεθνώς ψηφιακή λύση στην ηλεκτρόλυση, που θα επιτρέψει στην ΑτΕ να βελτιστοποιήσει περαιτέρω τη διεργασία ηλεκτρόλυσης του αλουμινίου και θα συμβάλει στην αύξηση της λειτουργικής απόδοσης και της παραγωγικότητας της εταιρείας.
Οι ψηφιακές εφαρμογές αποτελούν ένα σημαντικό βήμα στην οργάνωση της επόμενης γενιάς της διεργασίας της ηλεκτρόλυσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Δημήτρης Στεφανίδης, διευθύνων σύμβουλος της Αλουμίνιον της Ελλάδος και ο Τζόζεφ Ανις, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος του Τομέα Ενεργειακών Υπηρεσιών της GE (GE Power) για τη Μ. Ανατολή και την Αφρική, παρουσία ανώτερων στελεχών κι από τις δύο εταιρείες στο Ντουμπάι.
«Ως η μεγαλύτερη πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και εμπορίας βωξίτη, αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξετάζουμε διαρκώς καινοτόμες τεχνολογίες, ώστε να βελτιώνουμε τις επιδόσεις μας. Η εφαρμογή ψηφιακών βιομηχανικών λύσεων αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία, για να επιτύχουμε τη βελτιστοποίηση των διεργασιών στο σύνολο των εργασιών μας και να αυξήσουμε την παραγωγικότητα», δήλωσε ο Δημήτρης Στεφανίδης. «Η εφαρμογή της ψηφιακής λύσης στις εργασίες ηλεκτρόλυσης της GE, θα αποτελέσει παγκόσμια πρωτιά για τον κλάδο του αλουμινίου, που θα συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργικής μας απόδοσης και θα θέσει νέα πρότυπα αναφοράς για τον κλάδο».
Αναδεικνύοντας τις ισχυρές διεθνείς συνεργασίες, την εμπειρία στην αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών και τη βιομηχανική τεχνογνωσία της GE, η ψηφιακή λύση για τις εργασίες ηλεκτρόλυσης αναπτύσσεται από μία ομάδα μηχανικών και στελεχών ανάπτυξης λογισμικού που εργάζονται στο Σαν Ραμόν (ΗΠΑ), στο Digital Smelter Center of Excellence (COE) της GE Power στο Ντουμπάι (ΗΑΕ) και στο Διεθνές Κέντρο Ερευνών της GE Power στο Μπανγκαλόρ (Ινδία). Το έργο θα εκτελεστεί από την ομάδα του Digital Smelter Center of Excellence (COE) στο Ντουμπάι, ενώ η εγκατάσταση στην οποία θα υλοποιηθεί η ψηφιακή αυτή λύση, βρίσκεται στην Ελλάδα, στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας.
«Η GE βρίσκεται στην πρωτοπορία της ψηφιοποίησης του μέλλοντος του κλάδου, τόσο παγκοσμίως, όσο και στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, παρέχοντας μεταξύ άλλων, ψηφιακές βιομηχανικές λύσεις για την παραγωγή ενέργειας και τον κλάδο Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG)», δήλωσε ο Τζόζεφ Ανις. «Συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα των ομάδων μας που βρίσκονται ανά τον κόσμο, με αυτά του Digital Smelter Center of Excellence (COE) στο Ντουμπάι, θα συνεργαστούμε με την ΑτΕ, ώστε να γράψουμε ένα ακόμα νέο κεφάλαιο, αυτή τη φορά στη ιστορία των εργασιών ηλεκτρόλυσης».
Η GE υπήρξε για παραπάνω από δύο δεκαετίες σταθερός συνεργάτης του ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, μέσω της συνεργασίας της με τη ΜΕΤΚΑ Α.Ε., σε έργα EPC και μετέπειτα με την ΑτΕ που είναι θυγατρική του ομίλου, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων ανάπτυξης της εταιρείας, προμηθεύοντας την ΑτΕ με προηγμένες τεχνολογίες και υπογράφοντας πολυετείς συμβάσεις συντήρησης αεριοστροβίλων και των συνδεδεμένων με αυτούς γεννητριών.
Η ψηφιακή λύση στις εργασίες ηλεκτρόλυσης θα λειτουργεί στο υπολογιστικό νέφος (cloud), βασισμένη στο Predix, το λειτουργικό σύστημα της GE για το βιομηχανικό διαδίκτυο. Εικονικοί αισθητήρες θα διευκολύνουν τη διαρκή αξιολόγηση παραμέτρων, όπως η θερμοκρασία και η χημική ισορροπία, που συνήθως δεν παρακολουθούνται σε συνεχή βάση σε πραγματικό χρόνο. Με τη σειρά του, αυτό θα βοηθήσει την εκ των προτέρων εκτίμηση της βιωσιμότητας και της συνολικής κατάστασης των λεκανών ηλεκτρόλυσης, παρέχοντας έγκαιρες αναφορές παρακολούθησης των λειτουργιών της γραμμής ηλεκτρόλυσης.
«Θα είμαστε σε θέση να αναπαράγουμε το ψηφιακό ισοδύναμο μίας πραγματικής ηλεκτρόλυσης που δημιουργείται, χρησιμοποιώντας μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και μοντέλα βασισμένα στη φυσική» δήλωσε ο Μπανού Σεχάρ, ο επικεφαλής Ψηφιακών Τεχνολογιών (Chief Digital Officer) της GE Power στη Μ. Ανατολή και την Αφρική. «Πρόκειται για ένα ζωντανό ψηφιακό μοντέλο, που θα παράγει συνεχώς στοιχεία για τη λειτουργία της ηλεκτρόλυσης και θα αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά την αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχουν να κάνουν με τη χρήση ενέργειας και την κατανάλωση πρώτων υλών στον κλάδο της ηλεκτρόλυσης».
«Η εφαρμογή της ψηφιακής λύσης στις εργασίες ηλεκτρόλυσης θα συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης της Αλουμίνιον της Ελλάδος, μειώνοντας σε ετήσια βάση το κόστος πρώτων υλών, την κατανάλωση ενέργειας και το κόστος αποκατάστασης των τρυπημάτων στις λεκάνες ηλεκτρόλυσης», κατέληξε ο Δημήτρης Στεφανίδης.
Οι ψηφιακές λύσεις της GE για την ηλεκτρόλυση του αλουμινίου, ανοίγουν το δρόμο για αύξηση της παραγωγικότητας του κρίσιμου αυτού κλάδου στην Ευρώπη, τη γεωγραφική περιοχή του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), αλλά και αλλού. Μία αύξηση κατά 1% στην απόδοση των εργασιών ηλεκτρόλυσης του αλουμινίου, μπορεί να συνεισφέρει σε παγκόσμια βάση, στην ετήσια εξοικονόμηση 970 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ όσον αφορά το συνολικό κόστος παραγωγής, στην αύξηση της παραγωγής κατά 936 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, και στην εξοικονόμηση 464 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ όσον αφορά το κόστος λειτουργίας και συντήρησης. Μόνο στη γεωγραφική περιοχή του ΣΣΚ, η ίδια αύξηση κατά 1% μεταφράζεται σε εξοικονόμηση 28 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ όσον αφορά το κόστος λειτουργίας και συντήρησης. Σήμερα, η βιομηχανία παραγωγής αλουμινίου της περιοχής αντιπροσωπεύει μέχρι και 10% της παγκόσμιας παραγωγής και η GE κατέχει ιστορικά ηγετική θέση στον κλάδο, εργαζόμενη για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της αποτελεσματικότητας και της βιωσιμότητας των πελατών της.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ