Συνάντηση Γεωργιάδη – ΣΕΤΕ για επενδυτικό και ΕΣΠΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 2 Αυγούστου 2019

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , , ,

Η θέση των τουριστικών επενδύσεων στον επενδυτικό νόμο και το ΕΣΠΑ συζητήθηκε στην πρώτη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνι Γεωργιάδη, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννη Ρέτσο και τον γενικό γραμματέα, Γιώργο Βερνίκο, παρουσία του υφυπουργού, Νίκου Παπαθανάση και του γενικού γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Νίκου Μαντζούφα.
Μετά τη συνάντηση ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως «με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε» στο υπουργεί τον ΣΕΤΕ, που «αποτελεί τον θεσμικό συνομιλητή του κράτους για τα ζητήματα του τουρισμού. Έχει από την ίδρυσή του βοηθήσει πάρα πολύ την ελληνική κοινωνία να λάβει σωστές αποφάσεις και ασφαλώς η επιτυχία του ελληνικού τουρισμού οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό και στον ΣΕΤΕ. Ήθελα να τους ευχαριστήσω. Εγκαινιάσαμε ένα κανάλι διαλόγου για να γίνουμε πρακτικοί και να λύσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε ορισμένα από τα εκκρεμή θέματα».
Από την πλευρά του ο κ. Ρέτσος για την πρώτη συνάντηση με τον υπουργό δήλωσε: «Ο τουρισμός είναι ένας τομέας, ο οποίος όλα τα χρόνια της κρίσης βοήθησε πάρα πολύ στην ενίσχυση του εισοδήματος των τοπικών κοινωνιών και της οικονομίας μας γενικότερα.
Είναι πολλά τα ζητήματα τα οποία χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση. Στην πρώτη αυτή επαφή θέσαμε όλους τους μηχανισμούς και τις δυνάμεις μας στη διάθεση του Υπουργείου. Κάναμε μια πρώτη συζήτηση για θέματα που έχουν να κάνουν με τον επενδυτικό νόμο και το ΕΣΠΑ. Επιφυλαχθήκαμε, αφού πρώτα συγκεντρώσουμε και επιμέρους θέματα που αφορούν τους κλάδους που συναπαρτίζουν τον ΣΕΤΕ, να επανέλθουμε και να συνεχίσουμε τη συζήτηση ελπίζοντας να δοθούν λύσεις σε προβλήματα και θέματα τα οποία επηρεάζουν τη μελλοντική μας ανάπτυξη και ενίσχυση».
Πάρκο καινοτομίας
Εξάλλου, αναφορικά με το πάρκο καινοτομίας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρήστος Δήμας, σε συνέντευξή του στο CNN, δήλωσε: «Είναι προτεραιότητα μας ένα σύγχρονο πάρκο καινοτομίας. Μελετάμε παραδείγματα χωρών και πόλεων του εξωτερικού, εξετάζουμε παράλληλα το κοινωνικό αποτύπωμα τέτοιων δραστηριοτήτων και βρισκόμαστε σε αρκετά καλό δρόμο. Σύντομα θα μπορούμε να πούμε περισσότερα».
Διεθνής εμπορική ζώνη στη Θεσσαλονίκη
Εξ’ άλλου, η δημιουργία διεθνούς εμπορικής ζώνης στη Θεσσαλονίκη συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας, Γιώργο Κωνσταντόπουλο, παρουσία των υφυπουργών, Νίκου Παπαθανάση και Γιάννη Τσακίρη.
Μετά τη συνάντηση ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «συζητήσαμε για σχέδια τα οποία, πράγματι αν υλοποιηθούν, θα δώσουν τελείως διαφορετική ώθηση στη Βόρεια Ελλάδα. Τα βλέπω, όχι απλώς θετικά, πάρα πολύ θετικά. Άλλωστε έχει γίνει προεργασία. Είμαστε εδώ για να πάμε με τη συνήθη μας ταχύτητα».
Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε πως «με μεγάλη χαρά συναντηθήκαμε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το βασικό θέμα που συζητήσαμε ήταν η δημιουργία μιας διεθνούς εμπορικής ζώνης στη Θεσσαλονίκη, μιας ζώνης παθητικής και ενεργητικής τελειοποίησης, η οποία θα δώσει νέα ώθηση στις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας και των όμορων χωρών. Είναι ένα μεγαλεπήβολο ίσως για ορισμένους σχέδιο, το οποίο, χάρη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, πιστεύουμε ότι τάχιστα θα υλοποιηθεί».
Σημειώνεται ότι ο υπουργός συναντήθηκε ακόμη με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κ. Κόλλια και τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γ. Στασινό, όπου και είχαν «διεξοδική συζήτηση για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος» όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργού στο Twitter.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ