14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣυμβολικό το δώρο που θα κάνει ο Πούτιν στον Τσίπρα

Συμβολικό το δώρο που θα κάνει ο Πούτιν στον Τσίπρα

 

Ο πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου τις Κριμαίας Γκεόργκι Μουράντοβ, αποκάλυψε στον γγ του Ελληνο-ρωσικού συνδέσμου, αντιπτέραρχο ε.α. Παύλο Χρήστου, το δώρο του Πούτιν στον Τσίπρα κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα στις 7 Δεκεμβρίου.
Επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποίησε από 29 Νοεμβρίου έως 1η Δεκεμβρίου ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνο-ρωσικού Συνδέσμου, αντιπτέραρχος ε.α. Παύλος Χρήστου, με πρόσκληση του Αναπληρωτή Προέδρου του Υπουργικού Συμβουλίου της Κριμαίας και Προέδρου του Συνδέσμου Φιλίας των λαών Ελλάδας – Κύπρου πρέσβη Γκεόργκι Μουράντοβ.
Οι τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις Μόσχας-Κιέβου μετά τα όσα συνέβησαν στα Στενά του Κερτς, η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις 7 Δεκεμβρίου στη Μόσχα και η στενότερη συνεργασία των Συνδέσμων φιλίας Ελλάδας – Ρωσίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων των κ.κ. Μουράντοβ και Χρήστου.
Η ουκρανική πρόκληση στα στενά του Κερτς
Σε ό,τι αφορά τις Ρωσο-Ουκρανικές σχέσεις ο κ. Μουράντοβ τόνισε πως τα όσα συνέβησαν στα Στενά του Κερτς είχαν από πλευράς Κιέβου διπλό στόχο. Πρώτον να συσπειρώσουν το εθνικιστικό μέτωπο της Ουκρανίας γύρω από τον σημερινό Πρόεδρο Πιότρ Ποροσένκο, εν’ όψει των προεδρικών εκλογών στη χώρα το Μάρτιο του 2019 και δεύτερον να δοθεί αφορμή στο κατεστημένο των ΗΠΑ και της Δύσης να πιέσουν ώστε να μην πραγματοποιηθεί η συνάντηση Πούτιν – Τραμπ στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Σύμφωνα με τον κ. Μουράντοβ η εξέλιξη αυτή υπονομεύει την υπόθεση της παγκόσμιας ειρήνης. Η Δύση, πρόσθεσε επιχειρεί να διεισδύσει στον πυρήνα της ρωσικής κυριαρχίας όπως απέδειξε η ουκρανική πρόκληση, στα Στενά του Κερτς. Ο κ. Μουράντοβ τόνισε πως η Ρωσία λειτούργησε με βάση τις διμερείς συμφωνίες και δεν έκανε καμία επιθετική ενέργεια.
Ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνο – Ρωσικού Συνδέσμου κ. Παύλος Χρήστου μίλησε για προβοκάτσια του Κιεβου που έγινε για εσωτερικούς λόγους εν’ όψει των προεδρικών εκλογών του Μαρτίου και τόνισε ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος είναι υποτελής στα Δυτικά κέντρα αποφάσεων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, γεωπολιτικά η Δύση προσπαθεί για πρώτη φορά να ελέγξει την Αζοφική θάλασσα απειλώντας τον πυρήνα της κυριαρχίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το γεγονός αυτό το χαρακτήρισε επικίνδυνο για τα συμφέροντα της Μόσχας, πρόσθεσε όμως ότι η Ουκρανία από μόνη της δεν μπορεί να στηρίξει μία τέτοια ενέργεια. Τέλος χαρακτήρισε ως προσωρινή την νίκη τού αμερικανικού κατεστημένου πού απέτρεψε την συνάντηση Πούτιν – Τράμπ στην Αργεντινή.
Το δώρο του Πούτιν στον Τσίπρα
Σε ό,τι αφορά την επίσημη επίσκεψη τού Έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα στις 7 Δεκεμβρίου, ο κ. Μουράντοβ αποκάλυψε πως ο Σύνδεσμος Φιλίας των Λαών Ελλάδας – Κύπρου ετοίμασε ένα δώρο στον Έλληνα Πρωθυπουργό, το οποίο θα δοθεί από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Συγκεκριμένα στον κ. Τσίπρα θα δοθεί ακριβές αντίγραφο της παλιάς σημαίας των ελληνικών στρατευμάτων της τσαρικής Ρωσίας που είχε εκδοθεί από την Μεγάλη Αικατερίνη πριν την επανάσταση του 1821. Η σημαία αυτή φυλάσσεται στα Αρχεία του Ερμιτάζ. Ο κ. Μουράντοβ τόνισε πως οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν ισχυρές βάσεις που στηρίζονται στον πολιτισμό, την ιστορία των δύο λαών και στην κατανόηση του ανθρωπισμού. Ο κ. Μουράντοβ στάθηκε στη διαχρονικότητα των σχέσεων των δύο χωρών που δεν χαρακτηρίζονται, όπως είπε, από παροδικά περιστατικά που υπαγορεύθηκαν από εξωτερικούς παράγοντες.
Ο Γενικός Γραμματέας τού ΕλληνοΡωσικού Συνδέσμου κ. Χρήστου, τόνισε επίσης, ότι η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Μόσχα θα δώσει μία νέα ώθηση στις ελληνορωσικές σχέσεις και ανταποκρίνεται στη φιλία των δύο λαών. Αυτή η ώθηση, είπε χαρακτηριστικά είναι σημαντική και για τους κοινωνικούς φορείς που ασχολούνται με την ελληνορωσική φιλία και μπορεί να αποτελέσει την αρχή μιας Στρατηγικής Συμμαχίας βασιζόμενης στα κοινά συμφέροντα με άξονα πάντα την Ειρήνη. Τέλος ο κ. Χρήστου αναφέρθηκε στην προσφορά τού κ. Μουράντοβ στη φιλία και συνεργασία μεταξύ Ρωσίας-Ελλάδας και Κύπρου χαρακτηρίζοντάς τον Σύμβολο αυτής της Φιλίας.
Πηγή Sputniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ