24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτον επενδυτικό νόμο θα εντάσσονται ιδιωτικές επενδύσεις παραγωγής οπτικοακουστικών έργων

Στον επενδυτικό νόμο θα εντάσσονται ιδιωτικές επενδύσεις παραγωγής οπτικοακουστικών έργων

ECON 9

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από την περασμένη Δευτέρα η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, με τίτλο: «Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τη σύσταση καθεστώτος Ενίσχυσης Ιδιωτικών Επενδύσεων για την ανάπτυξη της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα».
Με αυτήν τη νομοθετική πρωτοβουλία ενσωματώνεται στη νομοθεσία της χώρας, ειδικότερα στον βασικό επενδυτικό νόμο Ν.4399/2016 (Α’ 117) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα, ένα εξειδικευμένο επενδυτικό κίνητρο για την ανάπτυξη του οπτικοακουστικού τομέα.
Συγκεκριμένα, με την προτεινόμενη νομοθεσία τίθενται τα θεμέλια στη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για τη σύσταση καθεστώτος Ενίσχυσης Ιδιωτικών Επενδύσεων στην παραγωγή οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα, που, ήδη, εφαρμόζεται με επιτυχία στα περισσότερα κράτη – μέλη της ΕΕ και σε πάρα πολλές χώρες του υπόλοιπου κόσμου. Σημειώνεται, ότι η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017.
Στόχος της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας του υπουργείου είναι η ενίσχυση της ελληνικής οπτικοακουστικής βιομηχανίας και η τόνωση της εγχώριας οικονομίας, καθώς πολλοί άλλοι τομείς θα επηρεαστούν, άμεσα ή έμμεσα, όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, το εμπόριο, οι κατασκευές, οι καλλιτεχνικές – ψυχαγωγικές και τεχνικές δραστηριότητες κλπ.
Με ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης θα καθορίζεται η οικονομική ενίσχυση της παραγωγής, η οποία θα κυμαίνεται στο 25% έως του ποσού των 5 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση θα αποδίδεται αναφορικά με δαπάνες παραγωγής που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, έως το 80% του συνολικού κόστους παραγωγής. Δαπάνες οι οποίες δεν θα πραγματοποιούνται στην Ελλάδα θα καθίστανται επιλέξιμες. Το ποσό της επιχορήγησης θα υπολογίζεται μετά την πιστοποιημένη ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου, δηλαδή όλων των σταδίων γυρισμάτων ολόκληρης της παραγωγής και θα αποδίδεται εφάπαξ στον δικαιούχο. Ολες οι διαδικασίες θα διενεργούνται υποχρεωτικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), με δικαίωμα υποβολής του σχετικού φακέλου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, στο Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ). Την αίτηση θα πρέπει να συνοδεύουν δικαιολογητικά με βεβαίωση υπαγωγής στις προϋποθέσεις των πολιτιστικών κριτηρίων, με αναλυτικό προγραμματισμό εργασιών της παραγωγής και φυσικά της διαδικασίας αξιολόγησης και ελέγχου. Επίσης, το κάθε επενδυτικό σχέδιο θα πρέπει να εφαρμόζει όλες τις απαραίτητες ασφαλιστικές καλύψεις για ανθρώπινο δυναμικό, καλλιτεχνικούς και τεχνικούς συντελεστές, ενώ η κάθε παραγωγή θα είναι υποχρεωμένη να αναγράφει στους τίτλους της ότι το οπτικοακουστικό έργο πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή επενδυτικών κινήτρων στην Ελλάδα, πάντα σε συνεργασία με το ΕΚΟΜΕ.
Δ. Βαλαβανίδου

Ως επενδυτικό σχέδιο θα εννοείται η παραγωγή ενός αυτοτελούς οπτικοακουστικού έργου. Ως «οπτικοακουστικό έργο» ορίζεται το αυτοτελές έργο, επεισόδιο ή σειρά επεισοδίων, τηλεοπτική σειρά, μίνι σειρά, τηλεταινία, κινηματογραφική ταινία μεγάλου ή μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, animation, με σκοπό τη διανομή σε πολλαπλές πλατφόρμες (ελεύθερη επίγεια τηλεοπτική μετάδοση, συνδρομητική μετάδοση, διαδικτυακή τηλεόραση, παροχή υπηρεσιών κατά παραγγελία, κινηματογράφος, ιστότοποι, εφαρμογές σε υπολογιστές και έξυπνα τηλέφωνα και παιχνιδομηχανές). Επίσης, για να είναι επιλέξιμο θα πρέπει να συγκεντρώσει τη συνολική βαθμολογία που θα απαιτείται, βάσει αυστηρών πολιτιστικών κριτηρίων σε όλα τα στάδια παραγωγής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ