Το λιμάνι Λεμεσού, το μεγαλύτερο της Κύπρου, πέρασε, εν μέσω αντιδράσεων, από τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής στα χέρια ξένων επενδυτών. Τις υπηρεσίες του λιμανιού αναλαμβάνουν τρεις ιδιωτικές εταιρείες: η Eurogate Container Terminal Limassol Limited, που θα έχει τη διαχείριση του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων, η DP World Limassol Limited, που θα διαχειρίζεται τον τερματικό σταθμό γενικού εμπορίου και επιβατικού κοινού και η P&O Maritime Cyprus Ltd, που θα έχει την ευθύνη για τις θαλάσσιες υπηρεσίες.
Ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων θεωρεί πως το λιμάνι Λεμεσού δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει στους κανονικούς του ρυθμούς, εκφράζοντας παράλληλα προβληματισμούς από τις αυξήσεις στα τέλη που ανακοινώθηκαν από τους νέους διαχειριστές. Ο Σύνδεσμος σημειώνει πως με τις νέες χρεώσεις, που ανακοινώθηκαν μόλις πριν λίγες μέρες από τους διαχειριστές, για ένα 20αρι εμπορευματοκιβώτιο θα υπάρχει χρέωση περί τα 185 ευρώ, σε σύγκριση με 70-80 ευρώ που χρεωνόταν μέχρι σήμερα, ενώ το 40αρι εμπορευματοκιβώτιο θα έχει χρέωση 277 περίπου ευρώ αντί 130 ευρώ. Αυξήσεις θα υπάρξουν και στην τιμολογιακή πολιτική για τα επιβατικά πλοία.
Πάντως, από πλευράς της DP World Limassol, που θα αναλάβει τη διαχείριση του τερματικού σταθμού γενικού εμπορίου και επιβατικού, ο διευθυντής ασφάλειας, Νίκος Καμακιώτης, δήλωσε πως έχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες, «ακόμα και σε επίπεδο πλάνου Β’, σε περίπτωση που οι βασικοί μας σχεδιασμοί δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα».
Είπε ακόμη πως αυτό που κάποιος θα δει από τη Δευτέρα είναι αλλαγή στο κομμάτι που αφορά την ασφάλεια, «στην οποία δίνουμε άμεση προτεραιότητα» και τόνισε πως «είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι από όλες τις απόψεις και όσον αφορά τα συστήματα διαχείρισης, τον εξοπλισμό, το ανθρώπινο δυναμικό και κυρίως την προετοιμασία της λιμενικής κοινότητας στον νέο τρόπο λειτουργίας του λιμανιού».
Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα υπάρχει συνολικό όφελος 1,9 δισ. ευρώ από τη διαχείριση του λιμανιού την επόμενη 25ετία.
Το κράτος ήδη έχει εξασφαλίσει 10 εκατ. ευρώ ως μπόνους από τους επιλεγέντες επενδυτές μετά την υπογραφή τον περασμένο Μάρτιο των σχετικών συμβολαίων.
Το περασμένο καλοκαίρι είχαν φύγει μέσω σχεδίου εθελούσιας εξόδου πέραν των 100 εργαζομένων στο λιμάνι Λεμεσού. Αλλοι έχουν προσληφθεί από τους υφιστάμενους επενδυτές και γύρω στα 15 άτομα έχουν απορροφηθεί από το δημόσιο.
Αναμενόμενο και φυσιολογικό χαρακτηρίζει το υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων, «να παρουσιαστούν κάποια προβλήματα κατά τις πρώτες μέρες της λειτουργίας του λιμανιού της Λεμεσού υπό το νέο καθεστώς, τα οποία ωστόσο αναμένεται ότι θα ξεπεραστούν σε εύλογο χρονικό διάστημα».
Απαντώντας σε ανακοίνωση του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) το οποίο ήγειρε θέμα για την ανάληψη των εμπορικών δραστηριοτήτων από τους νέους διαχειριστές, το υπουργείο Μεταφορών αναφέρει πως «απαραίτητη προϋπόθεση για να καταστεί αυτό εφικτό, είναι φυσικά, η αγαστή συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και όλων των εμπλεκόμενων στη λιμενική βιομηχανία».
Το Υπουργείο διευκρινίζει πως «τα τέλη θα πρέπει να αξιολογούνται στο σύνολό τους και όχι απομονωμένα, ενώ για κάποια από τα τέλη που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες μέρες υπάρχει διαβούλευση μεταξύ των εταιρειών και των επαγγελματιών, για καλύτερη επεξήγηση τους».
Το υπουργείο Μεταφορών δηλώνει έτοιμο να συμβάλει, σε συνεργασία με τους νέους διαχειριστές, στην επίλυση των όποιων προβλημάτων παρουσιαστούν" σημειώνοντας ότι «η εμπορικοποίηση του Λιμένα Λεμεσού συνιστά ένα μεγαλεπήβολο έργο το οποίο θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στην κυπριακή οικονομία».
Το διαμετακομιστικό εμπόριο δεν θα μπορεί να αναπτυχθεί μέσω του λιμανιού Λεμεσού πριν από το 2019, οπότε αναμένεται να εγκατασταθούν νέες γερανογέφυρες και άλλος αναγκαίος βοηθητικός εξοπλισμός.
Οι νέοι διαχειριστές δεν προτίθενται να εγκαταστήσουν οποιονδήποτε νέο εξοπλισμό εξυπηρέτησης των πλοίων και των φορτίων εντός της λιμενικής περιοχής για τα προσεχή δύο με τρία τουλάχιστον χρόνια. Η παραλαβή και παράδοση των φορτίων από το λιμάνι θα μπορεί να γίνεται μέχρι τις 17.00. Πέραν τούτου δεν θα επιτρέπεται η είσοδος ή έξοδος φορτίων.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ